Στην Αττική, λίγο έξω από το Μαρκόπουλο, επισκεφθήκαμε την κτηνοτροφική εγκατάσταση του Παναγιώτη Μπαγλατζή, που είναι πέμπτης γενιάς κτηνοτρόφος.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα και Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Εκτρέφει 600 πρόβατα ελληνικής φυλής, των Μεσογείων Αττικής. Η εκτροφή είναι εκτατική γαλακτοπαραγωγής και μετακινούμενη. Το καλοκαίρι ανεβάζει τα πρόβατά του, στην οροσειρά των Βαρδουσίων, γιατί το μικροκλίμα είναι ιδανικό και τα ορεινά λιβάδια πλούσια σε βότανα, οπότε το γάλα είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Η ευζωία των προβάτων του είναι καθοριστική για την παραγωγή γάλακτος.
Το σιτηρέσιο των προβάτων, εκτός της ελεύθερης βόσκησης με χόρτα, που είναι άφθονα στην περιοχή, περιλαμβάνει σόγια, καλαμπόκι, άχυρο, τριφύλλι και προβιοτικά. Το νερό της περιοχής είναι ποιοτικό και το άρμεγμα γίνεται με τα χέρια, όπως παλιά. Από την καρδάρα στην παγολεκάνη και το βράδυ ετοιμάζονται τα πρώτα γιαούρτια αφού το γάλα λόγω της υψηλής ποιότητας γίνεται ανάρπαστο για παρασκευή κυρίως γιαουρτιού και φέτας.
Στην ερώτησή μας, αν είναι ευχαριστημένος με την αύξηση της τιμής του γάλακτος, μας απάντησε ότι η πολύ μικρή αύξηση που πήρε το γάλα, συνοδεύτηκε με αύξηση των ζωοτροφών, οπότε πάλι χαμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι.
Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους, είναι η απίστευτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη άδεια για την κτηνοτροφική τους εγκατάσταση. Για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται όπως η δική του στον ίδιο τόπο νομότυπα 100 χρόνια, χρειάστηκαν 8 χρόνια διαδικασιών και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
Αυτό το πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι και με αυτές τις καθυστερήσεις χάνονται και οι επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού έχουν απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη εγκεκριμένης άδειας.
Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, γιατί αποτελεί τροχοπέδη.
Στη φάρμα του ο Παναγιώτης, βρίσκεται από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ, και όταν υπάρχουν γέννες εκεί διανυκτερεύει.
Δύσκολη ζωή, που είναι στο dna του, την αγαπά και επιμένει να εκτρέφει ελληνικές φυλές προβάτων παρόλο που δίνουν λιγότερο γάλα, αλλά πολύ ποιοτικό αλλά δυστυχώς η τιμή είναι η ίδια, απλά το γάλα γίνεται περιζήτητο. Έτσι όμως δεν ενθαρρύνονται οι κτηνοτρόφοι που επιμένουν ποιοτικά.
Ο Παναγιώτης Μπαγλατζής έχει τρία παιδιά και ελπίζει τουλάχιστον ένα να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία.
Πάντως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει πολύ σοβαρά να ασχοληθεί με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, γιατί ο κλάδος μαραζώνει, πολλά κοπάδια πωλούνται, πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδειοδότηση, η απίστευτη γραφειοκρατία και η πλήρης συρρίκνωση των εσόδων τους.
Εμείς επειδή ασχολούμαστε με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και είμαστε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις, υπενθυμίζουμε στους αρμοδίους ότι η αιγοπροβατοτροφία της Ελλάδας είναι πρώτη στην Ευρώπη και είναι ο κλάδος κτηνοτροφίας με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη και η πλέον φιλική στο περιβάλλον. .
Οπότε είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει … και πρέπει με κάθε θυσία να διασωθεί, όπως επίσης οφείλουμε να διατηρήσουμε τις ελληνικές φυλές πριν γίνουν απλά μουσειακές.