«Μαντάς σε Κουνινιώτη: Στήριξη των παραγωγών σταφίδας μέχρι τέλους»

Την αμετακίνητη στήριξή του στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας μέχρι την οριστική υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης, παρείχε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω της απάντησής του σε επιστολή που έλαβε εκ μέρους του κ. Νικήτα Κουνινιώτη, εκπροσώπου της «Λαιμός Κωνσταντίνος Μον. ΑΕ»,  η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας.

Στην απάντησή του ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι οι πανηγυρισμοί από την πλευρά Κουνινιώτη για τιμή 1 ευρώ ανά κιλό αποτελούν «μεγάλη πρόκληση» για κάθε παραγωγό, σημειώνοντας ότι οι αγρότες γνωρίζουν καλά την πορεία όλων όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Παράλληλα ο βουλευτής σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται την ενόχληση που έχουν προκαλέσει οι δημόσιες παρεμβάσεις του, αλλά και η διαρκής στήριξή του στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας εδώ και μήνες, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υλοποίηση προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Μαντάς διατυπώνει επίσης δύο σημαντικά ερωτήματα προς τον κ. Κουνινιώτη, ζητώντας απαντήσεις τόσο για τους λόγους που η εταιρία που εκπροσωπεί ο κ. Κουνινιώτης κατά δήλωσή του προχωρά σε αγορά προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλ. σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που έχει συμφωνηθεί, όσο και για το εάν συμφωνεί ώστε να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαντά:

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2022

Προς: κ. Νικήτα Κουνινιώτη

Λαιμός Κωνσταντίνος Μον. ΑΕ

Γέφυρα Μεγανίτη,

251 00, Αίγιο

Θέμα: «Στήριξη κορινθιακής σταφίδας»

Αξιότιμε κύριε Κουνινιώτη,

Σε απάντηση της από 14/01/2022 επιστολής σας σχετικά με τις θέσεις που δημόσια διατύπωσα για την ομαλοποίηση της αγοράς της κορινθιακής σταφίδας, την εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απορρόφηση των αποθεμάτων σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό και το αίτημα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οφείλω να σας ενημερώσω ότι όποιον παραγωγό και αν ρωτήσετε, μάλλον θα σας πει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πανηγυρίζετε για τη τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, την οποία επιλέγετε να προσφέρετε στους παραγωγούς αυτή την περίοδο.

Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό, αντί για τους σχετικούς πανηγυρισμούς, να συνταχθείτε στην κοινή προσπάθεια όλων μας να επανέλθει η τιμή του προϊόντος στο ύψος της τελευταίας πενταετίας, έτσι ώστε κάθε παραγωγός να αμείβεται ανάλογα και σε πλήρη αντιστοιχία με τον κόπο και την εργασία του, ιδιαίτερα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Το γεγονός όμως ότι αποφεύγετε ακόμη και σήμερα, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, να συνταχθείτε στην κοινή αυτή προσπάθεια, πιθανότατα σημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή είτε αντίκειται στα επιχειρηματικά σας συμφέροντα, είτε θεωρείτε την εξευτελιστική αυτή τιμή ως την ενδεδειγμένη για το προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω με την ευκαιρία που μου δίνετε και όσον αφορά τη «μονόπλευρη» και «ελλιπή» ενημέρωση που αναφέρετε ότι έχω λάβει, ότι η ενημέρωσή μου για το θέμα της σταφίδας προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν καθ’ όλα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, αφού συνήθως αυτοί είναι που πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της δικής σας επιχειρηματικής στρατηγικής. Προφανώς η επιχειρηματική σας στάση και πολιτική αποτελεί δικό σας δικαίωμα και προνόμιο και έχετε κάθε περιθώριο να τη διαμορφώνετε όπως εσείς νομίζετε, ωστόσο καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι τόσο εμένα, όσο και εσάς, οι παραγωγοί μας γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο. Διότι γνωρίζουν τόσο εμένα ως πολιτικό, που σε πληθώρα περιπτώσεων έχω κληθεί να υπερασπιστώ τα συμφέροντά τους. Αλλά γνωρίζουν και εσάς ως επιχειρηματία, που για πολλές δεκαετίες έχετε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους.

Αντιλαμβάνομαι την ενόχλησή σας από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ότι το ΥπΑΑΤ σκοπεύει να προβεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος απορρόφησης του αποθέματος του 2020, με τη δέσμευση ότι οι πράξεις στην αγορά της σταφίδας μετά την εκκίνηση του προγράμματος θα ανέλθουν στο ποσό των 1,40 ευρώ ανά κιλό. Πιθανόν να πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν σας εξυπηρετεί, δεδομένης της γνωστής στάση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης “κρίσης” της κορινθιακής σταφίδας, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Αφού όμως επιλέξατε τη δημόσια συζήτηση και διαφωνία μαζί μου, και δεδομένου ότι οι δικές μου θέσεις είναι εδώ και μήνες γνωστές σε όλους, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθείτε και να απαντήσετε κι εσείς με τη σειρά σας στα εξής σημαντικά ερωτήματα:

  1. Εφόσον η εταιρία που εκπροσωπείτε προτίθεται να υλοποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη κλειστή συνεδρίαση που προσκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και βάσει της οποίας προβλέπεται απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό, για ποιον λόγο πραγματοποιείτε κατά δήλωσή σας αγορές προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή κάτω από το συμφωνηθέν ποσό, λίγες ημέρες πριν τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή και σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης των παραγωγών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται;
  2. Συμφωνείτε με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να μην συνεχίσουν να αναγκάζονται οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από 0,50 έως 1,00 € και να αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης του υπουργείου;

Εκτιμώ ότι οι στιγμές αυτές δεν προσφέρονται για άγονες αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Είναι φανερό σε όλους ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μοναδική προοπτική για βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και για την εύρωστη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου στις τιμές που καθορίστηκαν και σε καμία περίπτωση χαμηλότερες, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Εφόσον με γνωρίζετε έστω και λίγο, θα πρέπει να ξέρετε ότι τουλάχιστον στον βαθμό που με αφορά, δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος που έχει ανακύψει, μέσα από την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας και τη διασφάλιση των συμφερόντων κάθε Έλληνα παραγωγού.

Με εκτίμηση,

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

 

Προηγούμενο άρθροΤο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο, Σάββατο 15 Ιανουαρίου