Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Το ζητούμενο είναι να μην γυρίσουμε πίσω!”

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΜEGA ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή, με οριζόντια περιοριστικά μέτρα επί μακρόν, φτάνοντας στο σημείο να είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη.

Η επιλογή αυτή, εμφανώς, απέτυχε για δυο συγκεκριμένα λόγους. Πρώτον, γιατί σήμερα μετά την Βουλγαρία είμαστε δεύτεροι στο δείκτη ημερήσιων θανάτων ανά αναλογία πληθυσμού, και δεύτερον, διότι πληρώνουμε το πολύ μεγάλο κόστος της κλειστής οικονομίας και της κλειστής κοινωνικής δραστηριότητας.

Είναι σαφές, ότι υπάρχει κόπωση και, ότι έπρεπε να ανοίξουμε. Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο, διότι κανείς δεν επιβλέπει τα μέτρα, κάποιοι δεν τα τηρούν, ενώ οι κυβερνητικοί Υπουργοί, υποκαθιστώντας τους ειδικούς μπερδεύουν την εικόνα, μιλώντας ακόμα και για «Πάσχα στο χωριό» μέχρι πρότινος.

Το ζητούμενο είναι να μην γυρίσουμε πίσω!

Επισημαίνουμε τρία πράγματα:

  • Σχολεία: Τουλάχιστον ένα από τα δυο self test πρέπει να γίνεται με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προκειμένου τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι αξιόπιστα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τους αρνητές, και να προχωρήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.
  • Λεωφορεία: Δεν γίνεται να περιμένουμε 300 λεωφορεία από τον Αύγουστο, να έρχονται 40 τον Απρίλιο και να βλέπουμε ρεπορτάζ, ότι και αυτά τα 40 που ήρθαν δεν έχουν καν παράθυρα.
  • Εργασία: Είναι απαραίτητο να υπάρχουν έλεγχοι για την τήρηση της τηλεργασίας

Έρχομαι τώρα στο θέμα της οικονομίας. Πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό πρόγραμμα για το άνοιγμα των επιχειρήσεων που ήταν τόσο καιρό κλειστές.

Αυτό σημαίνει:

  1. Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν γίνεται να παραμείνει το όριο του 30% ως κριτήριο πτώσης τζίρου. Είναι πολύ υψηλό, και μάλιστα συγκρίνει το 2020 με το 2019 ενώ είμαστε στο 2021. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα.
  2. Υπάρχει σήμερα τεράστιο ύψος οφειλών και υποχρεώσεων. Πρέπει να υπάρξει άμεσα ρύθμιση των 120 δόσεων όπως έχουμε προτείνει και μάλιστα με την παράμετρο, μόνο για τους συνεπείς οφειλέτες και δανειολήπτες, να υπάρχει πρόβλεψη και για κούρεμα 30% των οφειλών τους.
  3. 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, αλλά με ρήτρα απασχόλησης για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις μόλις ανοίξει η οικονομία.
  4. Αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού κώδικα, κάτι που θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο μέσα στην κρίση.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να μην έρθουμε σε έναν μήνα και να πούμε «δυστυχώς λόγω της ατομικής ευθύνης που δεν υπάρχει πρέπει να επιστρέψουμε σε lockdown, ειδικά πριν την τουριστική περίοδο που είναι και η πιο κρίσιμη για την οικονομία της χώρας».

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνική διατροφή στο επίκεντρο της συνάντησης Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου με τον ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό
Επόμενο άρθροΣπήλιος Λιβανός: Αίτηση μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες μέχρι 15/06/2021