Μανιτάρια πλευρώτους σαγανάκι με τυριά – Ότι πρέπει για την μπύρα ή το ούζο σας

Μια ξεχωριστή γευστική δημιουργία παρείστικη που πάει με παγωμένη μπύρα ή δροσερό ουζάκι.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το καλοκαίρι οι φιλικές συνάξεις είναι πιο συχνές στα εξοχικά ή στο μπαλκόνι μας και τα μανιτάρια σαγανάκι αρέσουν σε όλους. Μπορείτε να βάλετε αν θέλετε και λουκάνικα ψιλοκομμένα ή άλλα αλλαντικά.

Αν έχετε αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επίσης ή απλά μανιτάρια κονσέρβας που θα κόψετε σε κομμάτια αν δεν έχετε φρέσκα πλευρώτους.

Επίσης μπορείτε να κάνετε ένα διαφορετικό χαρμάνι τυριών που σας αρέσει. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε και λεπτοκομμένες πιπερίτσες.

Η συνταγή δική σας.

Μανιτάρια πλευρώτους σαγανάκι με τυριά

Από την Μαριλένα Νικολάου, Λιβαδιά

Υλικά

250 γρ φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε κομμάτια

6 λωρίδες μπέικον, κομμένες σε κομμάτια

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο

250 γρ κρέμα γάλακτος

Μισό ποτηράκι κρασί μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

250 γρ. κεφαλογραβιέρα και κασέρι τριμμένα

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι αντικολλητικό με ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμυδάκι και τα μανιτάρια πλευρώτους.

Μόλις απορροφηθούν τα υγρά που βγάζουν τα μανιτάρια «σβήνουμε» με κρασί.

Αφήνουμε να απορροφηθεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε λίγο αλάτι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακινώντας το τηγάνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε δύο πυρίμαχα σκεύη ή ένα μεγάλο και το πασπαλίζουμε με το χαρμάνι του τυριού και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα η κρούστα του.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το μαϊντανό για άρωμα ξεχωριστό.