Μόλις προχθές, η είδηση ότι η ρωσική τράπεζα Gazprombank «πάγωσε» τους λογαριασμούς της κρατικής εταιρείας της Βενεζουέλας, της PDVSA, δημιούργησε σύγχυση. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η ρωσική τράπεζα οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση για να μειώσει τον κίνδυνο που θα διέτρεχε αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα, ένας άλλος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας η Lukoil, ανακοίνωσε με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις στο καθεστώς Μαδούρο, ότι η Litasco, ο διεθνής εμπορικός βραχίονας της θα σταματούσε άμεσα τις συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με τη Βενεζουέλα.
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Σταματά ο Πούτιν κι η Ρωσία να στηρίζουν τον Μαδούρο;
Οποιαδήποτε καταφατική απάντηση είναι παρακινδυνευμένη. Το βέβαιο είναι ότι η Βενεζουέλα χρωστά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και δη στην κυβέρνηση Πούτιν αλλά και στις ρωσικές κρατικές εταιρείες. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαιδό, διαβεβαίωσε τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, τους δυο μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας δηλαδή, ότι ο μόνος τρόπος να λάβουν πίσω τα δάνεια τους είναι να στηρίξουν τη πολιτική μετάβαση.
Την ίδια ώρα, η Μαρία – Κορίνα Ματσάδο, εκ των σκληρότερων αντιπάλων του καθεστώτος Μαδούρο και πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Vente Venezuela, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη θα ελέγξει όλες τις χρηματοδοτήσεις του Μαδούρο προς ευρωπαϊκά κόμματα. Ταυτοχρόνως, αμφισβητεί ευθέως ότι το περιβόητο ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα είχε γίνει για… αγροτικά προϊόντα!
Στο παρελθόν είχαν υπάρξει δημοσιεύματα ότι το Καράκας είχε χρηματοδοτήσει μυστικά τα ανερχόμενα αντισυστημικά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών το Podemos στην Ισπανία και το αδελφό του στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, εξακολουθεί να ελέγχεται από την ισπανική Γερουσία για τις συγκεκριμένες καταγγελίες.
Η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο εκφράζει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του περιβόητου ταξιδιού του σημερινού υπουργού Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα προτού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. «Σχεδόν σε όλες τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που έχουν βγάλει πολλά χρήματα. Παρεμπιπτόντως, έχει αποδειχτεί ότι τόσο ο Τσάβες όσο και ο Μαδούρο έχουν δώσει χρήματα σε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τις ιδέες τους. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση των Ισπανών Podemos, καθώς και των ένοπλων ανταρτών του FARC, στην Κολομβία», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Για το ταξίδι του κ. Παππά στη νήσο Μαργαρίτα της Βενεζουέλας με το ιδιωτικό τζετ του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, για το οποίο ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ισχυριστεί ότι αποσκοπούσε στη διερεύνηση της δυνατότητας αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ, η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο είναι αποστομωτική:
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια χώρα με ολοκληρωτικά κατεστραμμένο τον αγροτικό τομέα, μια χώρα που καταρρέει, θα μπορούσε να εξάγει προϊόντα, όταν αυτά δεν επαρκούν καν για την εσωτερική κατανάλωση. Οπότε, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτή την εξήγηση».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι «λυπηρό για τον λαό της χώρας της», σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων, «που η ελληνική κυβέρνηση δεν στέκεται στο πλευρό μας» και στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χώρος για ουδετερότητα ή για αδιαφορία επειδή αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την παραδοσιακή σύγκρουση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά αλλά είναι ένας αγώνας εναντίον ενός εγκληματικού καθεστώτος που έχει συγκροτήσει συμμαχίες με τα καρτέλ των ναρκωτικών, με τους αντάρτες στην Κολομβία, με τους λαθρέμπορους όπλων και ορυκτών, αλλά και με ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών».