Μ. Βορίδης: Η γυναικοκτονία είναι δολοφονία και τιμωρείται με ισόβια, χάρη στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από την κυβέρνηση

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα κυριάρχησε στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό action24.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αντίδραση είναι «πώς είναι δυνατόν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα να γίνει ένα τέτοιο φονικό, ειδικά όταν την προηγούμενη στιγμή η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν μέσα σε αυτό». Ενώ, εν συνεχεία, θα δει κανείς τα πρωτόκολλα για τον φρουρό, τον αξιωματικό υπηρεσίας, τον διοικητή, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει χρήση του όπλου κ.α.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα για την ενδοοικογενειακή βία, όπως αυξήθηκε το αξιόποινο που αφορά σε αυτήν. Όπως, συγχρόνως, «αυξήθηκε το αξιόποινο για την ανθρωποκτονία. Σας θυμίζω ότι με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στα 15 χρόνια, εμείς τον ξαναπήγαμε στα ισόβια».
Όσον αφορά την αστυνομία, «έχουν γίνει πράγματα για την ευαισθητοποίησή της», ωστόσο, αναγνώρισε, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των κεντρικών οδηγιών στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, «ακούμε αυτούς τους διαλόγους που μας θυμώνουν όλους. Θέλει ενδεχομένως περισσότερες παρεμβάσεις στα ζητήματα του πειθαρχικού δικαίου», επεσήμανε και διαβεβαίωσε πως «εμείς δεν κινητοποιούμαστε όταν συμβαίνουν, αλλά η προσπάθεια γίνεται συνεχώς».
Παραλλήλως, «υπάρχει βελτίωση στους απόλυτους αριθμούς», δήλωσε ο Μ. Βορίδης, και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι η ασφαλέστερη, ή πάντως από τις ασφαλέστερες ευρωπαϊκές χώρες. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασφαλέστερη ήπειρος στον πλανήτη. Ειδικά στις ανθρωποκτονίες έχουμε πολύ χαμηλούς αριθμούς, ειδικά για τις γυναικοκτονίες έχουμε ακόμη χαμηλότερους. Δεν το λέω για να πω “μπράβο”» υπογράμμισε.
Σε σχέση με τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», διευκρίνισε εν πρώτοις ότι αυτός έχει δύο χρήσεις: αφενός, «με το κοινωνικό φορτίο του, που φανερώνει την ευαισθητοποίηση». Κάτι, δηλαδή, που «μπορεί να αφορά στερεότυπα, αντιλήψεις και, επομένως, η χρήση βοηθά στο να ξεπερασθούν αυτά τα στερεότυπα». Αφετέρου, υπάρχει το ποινικό σκέλος: «Η γυναικοκτονία είναι μια δολοφονία γυναίκας και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Αυτή η συζήτηση θα είχε νόημα με τον συριζαϊκό Ποινικό Κώδικα, όπου η ανθρωποκτονία είχε 15ετη κάθειρξη». Τότε θα είχε νόημα η αναγνώριση τέλεσης ανθρωποκτονίας σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας ως επιβαρυυντική περίσταση, και τότε η ποινή να μετατρέπεται σε ισόβια.
Στο πολιτικό συμπέρασμα, «για μια ακόμη φορά έχουμε μπροστά μας έναν ποινικό λαϊκισμό από ορισμένες πλευρές της Αριστεράς, για να μην τους βάλω όλους στο τσουβάλι. Είναι, για άλλη μια φορά, μια δήθεν ευαισθησία, …δηθενιά σε επίπεδο ποινικού αυτή η συζήτηση»
Ερωτηθείς για το θέμα της χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, είπε πως «θέλει πολλή προσοχή», προκειμένου «να μην βρεθούμε στην άλλη άκρη, να χρησιμοποιούμε εύκολα το όπλο και, επομένως, να έχουμε πια νεκρούς, που ενδεχομένως θα έπρεπε απλώς να συλληφθούν. Θέλει μια ισορροπία». Και, στην επόμενη φράση του, «θα μπορούσαμε να δούμε ξανά τους κανόνες εμπλοκής αλλά με πάρα πολλή προσοχή. Σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να υπάρξει ένας λαϊκισμός από την ανάποδη, να τραβάει το όπλο για ψύλλου πήδημα».
Όπως, εξάλλου, ανέφερε σε άλλο σημείο, «συμφωνούμε ότι το περιπολικό δεν είναι ταξί, αλλά βλέπεις έναν άνθρωπο ο οποίος είναι τρομαγμένος. Δεν είναι ταξί, αλλά βοήθησέ την τη συγκεκριμένη (γυναίκα). Χρειάζεται μια στοιχειώδης ευελιξία που πηγάζει από την κοινή λογική» συμπέρανε.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως είναι σίγουρος ότι «τις λεπτομέρειες της υποθέσεως και τον καταλογισμό των ευθυνών τις παρακολουθεί ο (αρμόδιος) υπουργός, θα κάνει αυτά που πρέπει».
Ενώ, σε ερώτημα για το εάν μετατέθηκαν σε μάχιμες υπηρεσίες, αστυνομικοί που ήσαν στη φύλαξη υψηλών προσώπων, απάντησε πως ναι, έχουν φύγει, με σκοπό να ενισχυθεί η φύλαξη των πολιτών. Μετέφερε, μάλιστα, την εμπειρία του από την εκλογική περιφέρειά του (Ανατολική Αττική), μια περιοχή, δηλαδή, που «έχει ορισμένα σημεία που είναι πολύ δύσκολα, (αλλά) υπάρχει σαφής εικόνα ενισχύσεως της αστυνομίας».
Για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, είπε, εισαγωγικώς, ότι η δικαιοσύνη κάνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να περάσει εν συνεχεία στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης: «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κατευνάσουμε, προσπαθούμε να μην σηκώνουμε τους τόνους, δεχόμαστε απίθανες ύβρεις και φοβερές συκοφαντίες. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι όσο το δυνατόν». Απορρίπτοντας δε, τη μομφή περί συγκαλύψεως, επανέλαβε ότι την ώρα κατά την οποία δεν ήταν καν ταυτοποιημένοι οι νεκροί, «εκείνη τη δραματική στιγμή, κάποιος ασχολείται με το να πλαστογραφήσει κάποια ηχητικά για να αποδείξει αυτό το οποίο είναι αληθές, ότι υπήρχε ανθρώπινο σφάλμα».
Ενώ διευκρίνισε πως ούτε η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται πως ήταν μόνο ανθρώπινο σφάλμα, αφού στο πόρισμά της «γίνεται λόγος για συστημικά διαχρονικά προβλήματα στη λειτουργία του σιδηροδρόμου».
Και, εστιάζοντας στο πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, «καταπίνουμε απίστευτα, αδιανόητα πράγματα που ακούμε», όπως ότι, όπως επεσήμανε, στη Βουλή οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατηγορήθηκαν ότι είναι δολοφόνοι και εγκληματίες. Και συνέχισε: «Προχθές δεν είδαμε την επίθεση στη σύζυγο του πρωθυπουργού; Ποια ήταν η λογική αυτού του πράγματος; Να συζητάμε δημόσια για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Ο Μητσοτάκης δεν εκλέχθηκε χθες, εκλέγεται από το 2004. Επί 20 χρόνια ελέγχεται το πόθεν έσχες του». Εντούτοις, «έρχεται μία κυρία, η οποία εξελέγη στη Βουλή ένα χρόνο πριν και συζητάμε για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, ενώ έχουν ανακύψει ζητήματα για το πόθεν έσχες του προέδρου της (βουλευτού) και αυτά δεν τα συζητάει κανείς».
Κληθείς να σχολιάσει τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι το δικό του πόθεν έσχες θα κατατεθεί πριν τις ευρωεκλογές, ο Μ. Βορίδης σχολίασε: «Ελπίζω να τα μελετάνε καλά, να το φτιάξουν όπως πρέπει». Εξήγησε δε, ότι αν εκείνος ερωτηθεί για το δικό του πόθεν έσχες, είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις εντός 24ώρου. Κάτι που δεν ίσχυσε για το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη: «Εκτός αν είναι σύνθετο και πολύπλοκο, φαντάζομαι πως είναι αυξημένης πολυπλοκότητας για να χρειάζονται ατελείωτοι μήνες προκειμένου να δοθεί μια εύκολη απάντηση» σχολίασε, κλείνοντας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΜήνυμα Ν. Δένδια για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΔιασύνδεση POS-Ταμειακών: ενεργοποιούνται τα πρόστιμα – Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ