Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζει περιορισμένο αριθμό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, απηύθυνε για άλλη μια φορά κάλεσμα στους ιδιώτες παιδιάτρους να συμβάλουν στον εμβολιασμό των παιδιών. Ανακοίνωσε ότι όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.
Αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων. Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογισθούν οι αιτήσεις για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, το ποσοστό των άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90%.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
“Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό”, είπε, σημειώνοντας ότι, “ακόμα και αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος”.
Πορεία εμβολιασμού
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.100.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.540.000 πολίτες, δηλαδή το 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.150.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,7% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7% και 80% αντίστοιχα.
Αναμνηστική δόση
Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5,8 εκ. πολίτες, ποσοστό 81% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4 εκ. εμβολιασμοί ποσοστό 68,2% επί των δικαιούχων και 725.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους , ποσοστό 14,3% των δικαιούχων.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 92,3%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 75,2%.
Επανέλαβε ότι όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και στους 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο J&J. Οι πολίτες που έχουν περάσει το 7μηνο, ή το περνάνε τις επόμενες 15 μέρες και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, είναι 440.000 και δίνεται το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση. Τόνισε μάλιστα, ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού.
Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 55.000 πολίτες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην λειτουργία, από σήμερα, της πλατφόρμας anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο Εμβολιασμών Εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρες που δεν υποστηρίζουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ