Μ. Χαρακόπουλος: Η Ορθοδοξία δύναμη ενότητας

«Μας έλειψε το ελληνικό καλοκαίρι, όπως το γιορτάζαμε, αυτά τα 3 χρόνια της πανδημίας. Και ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει πρώτα από όλα πανηγύρι. Οι πανήγυρεις μας υπενθυμίζουν και τονίζουν τους άρρηκτους δεσμούς που έχει η Ρωμιοσύνη με την εκκλησία, ο ελληνισμός και η ορθοδοξία. Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι το βαθύτερο που διαμορφώνει στην Ελλάδα την εθνική συνείδηση».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις στο παλιό δημαρχείο του Κιλελέρ που ακολούθησαν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Αγίας Μαρίνας στο ομώνυμο εξωκλήσι του χωριού.

Ο Μ. Χαρακόπουλος επισήμανε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, πως η Ορθοδοξία, ασχέτως πόσο έντονα ή λιγότερο έντονα πιστεύει κανείς, ασχέτως αν πηγαίνει ή όχι στην εκκλησία, «συνειδητοποιούμε ότι είναι συνεκτικός δεσμός, είναι δύναμη που μας ενώνει, που μας συνδέει, που μας διατήρησε για αιώνες».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς αγώνες, είναι ζυμωμένη με την ιστορία του τόπου, συμπλήρωσε και σημείωσε: «Και σήμερα, λοιπόν, που ζούμε πόλεμο στην Ευρώπη, που έχουμε αναθεωρητισμούς, που καταπατούνται τα σύνορα, που νομίζαμε ότι είναι ιερά πια εδώ και 7-8 δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρειαζόμαστε αυτή την εθνική ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τον εξ ανατολών γείτονά μας, που ονειρεύεται αναθεωρητισμούς».

Καταληκτικά, ο Μ. Χαρακόπουλος ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι εκδηλώσεις που θυμίζουν το ομότροπον, ότι ανήκουμε στο ίδιο έθνος, έχουμε κοινή ταυτότητα, κοινά ήθη και έθιμα, είναι πάρα πολύ σημαντικό που πραγματοποιούνται 3 χρόνια μετά την πανδημία. Μάλιστα, συνεχάρη τον «δραστήριο» Σύλλογο Γυναικών και τη δημοτική αρχή «που στηρίζει πλουσιοπάροχα ως χορηγός τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλα μας τα χωριά, μικρότερα και μεγαλύτερα» και εξέφρασε τη χαρά του για τα χορευτικά συγκροτήματα, που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς και «προσφέρουν πολύ μεγάλη εθνική υπηρεσία, χωρίς να το συνειδητοποιούμε πολλές φορές».

Γιατί μέσα από τα τραγούδια, μέσα από τους χορούς, όπως σημείωσε, «δείχνουν τη διαχρονικότητα που έχει το έθνος, τη συνέχεια που έχουμε, γιατί κάποιοι υποστηρίζουν μία θεωρία περί ασυνέχειας του ελληνικού έθνους» και προσέθεσε: «Πρόσεξα πίσω από τα γιλέκα ένα δικέφαλο αετό. Αυτό δείχνει ότι έχουμε συναίσθηση της ιστορίας μας, από πού ερχόμαστε και πού πρέπει να πάμε. Ενότητα, λοιπόν, είναι η προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΠΡΟΤΟ: Κλήρωση & διαλογή της  17ης-07-2022
Επόμενο άρθροΚαβάλα: Σύντομη αναδρομή στα αεροπορικά δυστυχήματα στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας