Λήξη χρόνου για τη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο: Σε αδιέξοδο οι επενδυτές εγκαταλείπουν επιτέλους το «οικόπεδο» μας!

Λήξη χρόνου για τη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο: Σε αδιέξοδο οι επενδυτές εγκαταλείπουν επιτέλους το «οικόπεδο» μας!

Ήταν το μακρινό 2000 όταν με έκπληξη οι Ηπειρώτες είδαμε σε πλήρη λειτουργία την πρώτη πειραματική γεώτρηση υδρογονανθράκων στην «βρύση του Πασά», δίπλα στο εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Κόνιτσας στο Καλπάκι σε απόσταση αναπνοής από το φημισμένο σήμερα Ζαγόρι. Είχαν ήδη απλωθεί καλώδια για σεισμικές έρευνες σε όλη την Ήπειρο και είχαν βγει συμπεράσματα, αλλά μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε η διαδικασία της «δημόσιας διαβούλευσης» & της περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την μορφή που υποχρεούνται σήμερα να τηρούν οι επενδυτές και σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι «μαγειρεύεται».
Ευτυχώς η επιχείρηση ναυάγησε, το γειτονικό Ζαγόρι είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο ως παγκόσμιο αγαθό σαν «πολιτισμικό τοπίο της UNESCO», οι πολίτες έχουν μάθει τι είναι η κλιματική αλλαγή και γιατί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον «κοινός τόπος», καθώς σχεδόν κάθε μέρα ακούμε για νεκρούς από «θεομηνίες», ενώ οι «επενδυτές» και οι εταιρείες τους δεν έχουν ακόμη πληρώσει τίποτε από τα σπασμένα….
Με χαρά λοιπόν μαθαίνουμε από δημοσιεύματα του Οικονομικού Ταχυδρόμου ότι η «προσφυγή στο ΣτΕ και η αναβλητικότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση οδήγησε τον ισχυρό όμιλο του upstream στην ανατολική μεσόγειο να αποφασίσει να μην ασχοληθεί ξανά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ‘Ιωάννινα’». Άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό πρόκειται για «γραφειοκρατική τρέλα» καθώς η προσφυγή κατοίκων και 18 φορέων στο ΣτΕ αναβλήθηκε για την άνοιξη και έτσι χάθηκαν οι ημερομηνίες παράτασης….
Θυμίζουμε λοιπόν ότι θεμέλιο της δημοκρατία είναι ο ανεξάρτητος και αδιάβλητος δικαστικός έλεγχος των ενεργειών του κράτους και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν: για τον λόγο αυτό πριν 10 χρόνια διοργανώσαμε την πρώτη δημόσια εκδήλωση για το θέμα και ακριβώς πριν 7 χρόνια (09 & 10 Δεκεμβρίου 2018) τις πρώτες δύο πολύ επιτυχημένες ημερίδες σε Ζαγόρι και Ζίτσα με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών που μέχρι τότε δεν είχαν ενημερωθεί για τίποτε. Έκτοτε οι πολίτες γνωρίζουν ότι παραβιάζεται σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών και είναι δίκαιο να προσφεύγουν για να υπερασπίσουν τον τόπο και το μέλλον τους.
Αίσιο τέλος λοιπόν για μια υπόθεση που μας ταλάνισε όλους για χρόνια, αλλά αναμένουμε και την εκδίκαση της προσφυγής και την απόφαση του ΣτΕ. Αποχαιρετούμε λοιπόν τους επενδυτές από το «οικόπεδό» μας και σκεφτόμαστε πολύ πιο σοβαρά τώρα πώς να το αξιοποιήσουμε με αειφορικό τρόπο….Άλλωστε «ο κρυμμένος θησαυρός της Ηπείρου είναι η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας».

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πόλος γεωπολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια, στην Πλατεία Δημαρχείου, τη Δευτέρα 16/12, στις 6:00 μ.μ.