Το λιβάνι στην υπηρεσία του ανθρώπου – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ποιός είπε πως το λιβάνι χρησημοποιείται μόνο στην εκκλησία; Λόγο του υπέροχου αρώματος που αναδύει, έχει χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια για λατρευτικούς σκοπούς αλλά και ως βασικό συστατικό παρασκευής θυμιάματος για εκκλησιασμούς.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Αυτή η υπέροχη αρωματική ριτήνη, προέρχεται από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία.

Το λιβάνι σαν εθέριο έλαιο, είναι το πιο πολυχρησιμοποιημένο κοντράροντας σταθερά το αιθέριο έλαιο της λεβάντας που θεωρείτε πιο διαδεδομένο και έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες και χρήσεις.

Το λιβάνι σαν εθέριο έλαιο έχει απίστευτες χρήσεις για την θεραπεία ασθενιών του ανθρωπίνου σώματος επίσεις  περιέχει ψυχοδραστικές ουσίες, ενώ το κάψιμο του λιβανιού ως θυμιάματος αποδίδεται συμβολή στην πνευματική ανάταση και έχει αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ικανότητες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχει ισχυρές αντισηπτικές και αντιφλεγμονόδες ιδιότητες, βοηθά στην εξάλυψη του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα προσέθεταν το αιθέριο έλαιο λιβανιού στο μπάνιο ή σε μασάζ γιατί ανακουφίζει άμεσα από το στρες,

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού αν προστεθεί σε ένα ποτήρι νερό βοηθά στην αντιμετόπιση της δυσπεψίας.

Σαν πόσιμο μέσα στο νερό εξαφανίζει την κακοσμία του στόματος, το έλκος του στομαχιού και της δυσπεψίας.

Οι πληγές επουλώνονται πολύ γρήγορα με το αιθέριο έλαιο λιβανιού, ενώ η αϋπνία έχει βρει τον δάσκαλό της στην καύση του λιβανιού.

Χρησιμοποιείται σε αρώματα, σε φάρμακα πόσιμα και επάλυψης, έγινε υπέροχο αρωματικό χώρου αλλά και υπέροχα ροφήματα.