ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η οικογένεια έχει τροποποιηθεί πολύ, οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι και οι απαιτήσεις πολλές. Συχνά, οι γονείς βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, σε σχέση με τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς χρειάζονται στήριξη, ώστε να μπορέσουν να αναθρέψουν και να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους.

Οι ομάδες συμβουλευτικής γονέων έχουν ως στόχο την:

  • Στήριξη και ενίσχυση των γονέων στο δύσκολο ρόλο τους.
  • Μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις προκλήσεις που προκύπτουν στην οικογένεια καθώς και στις μεταξύ τους σχέσεις.
  • Ενθάρρυνση των γονέων ώστε να υιοθετήσουν μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
  • Αναζήτηση πιο λειτουργικών τρόπων επίλυσης προβλημάτων.
  • Ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων, προβληματισμών μαζί με άλλους γονείς.
  • Πρόληψη και προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού.

Οι συναντήσεις των ομάδων θα πραγματοποιούνται ανά δεκαπενθήμερο από έμπειρη ψυχολόγο. Η ημέρα και η ώρα θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα μέλη των ομάδων.

Η θεματολογία που θα αναπτύσσεται στην ομάδα θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα ερωτήματα που θα εκφράζονται και τις ανάγκες των γονέων σε συνάρτηση πάντα με την ηλικία των παιδιών τους (βρεφική, προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία).

Επίσης, θα λειτουργήσουν και θεραπευτικές ομάδες ατόμων με ψυχικές διαταραχές, όπως φοβίες, άγχος, κρίση πανικού, κατάθλιψη,  κ.ά.

Οι θεραπευτικές ομάδες έχουν ως στόχο:

  • Να ενθαρρύνουν τα μέλη να ανακτήσουν τον έλεγχο του εαυτού τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και των σχέσεών τους.
  • Να δώσουν την ευκαιρία στα μέλη να μοιραστούν τις ανησυχίες, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς τους.
  • Να παράσχουν στα μέλη ένα δίκτυο και περιβάλλον συναισθηματικής στήριξης, το οποίο μειώνει την απομόνωση και την αποξένωση, μετριάζει την απόγνωση και ενισχύει την αισιοδοξία, την επένδυση στην ελπίδα, την προσωπική ευθύνη και την αποδοχή του εαυτού τους.
  • Να βοηθήσουν τα μέλη να αντλούν μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση από την ζωή παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις της.
  • Να μάθουν τα μέλη να αναπτύσσουν δεξιότητες και στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές διαταραχές και να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των ομάδων, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6974813081, μόνο κατά τις απογευματινές ώρες (από 5:00 μμ έως 8:00 μμ).

Προηγούμενο άρθροΣημαντική μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στην Ελλάδα διαπιστώνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Επόμενο άρθροΠονάει στο κέντρο – Γράφει ο Γιάννης Νικολάου