Η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική λιτότητα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη.
Ένα συμπέρασμα, που εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος τελειώσει το Χαρβαρντ για να το εξάγει.
Μάλιστα, αναφέρει ότι ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής.
Παράλληλα, η γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κ.α.
Επομένως το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού αδυνατίζει εν μέρει το σχετικό επιχείρημα.
Σύμφωνα με το γραφείο Προυπολογισμού η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς. Πολλές αβεβαιότητες βαραίνουν τα φορολογικά έσοδα του 2018. Άλλωστε η αρνητική πορεία των φορολογικών εσόδων το 2017 φαίνεται να συμβαδίζει με την επιφύλαξη για τα φορολογικά έσοδα του 2018.