Λιγότερα αναμένονται φέτος τα συμπύρηνα ροδάκινα, αν και καταγράφονται περισσότερα τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Παράνομη διακίνηση, καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς

Λιγότερα σε ποσοστό 40% αναμένονται φέτος τα συμπύρηνα ροδάκινα στη Βόρεια Ελλάδα, έναντι της περσινής δύσκολης χρονιάς. Το δε γεγονός ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα καταγράφονται περισσότερα, δημιουργεί προβληματισμό στους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων από τα συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλοντας παράνομη διακίνηση.

«Σημαντικές ποσότητες ροδάκινου, συμπύρυνου, αλλά και επιτραπέζιου, διακινούνται παράνομα κυρίως προς τη Βουλγαρία, είτε χωρίς καθόλου παραστατικά, είτε με παραποιημένα έγγραφα» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, και πρόσθεσε: «Με την πρακτική αυτή, παραβιάζεται ο υγιής ανταγωνισμός και χάνει σημαντικά έσοδα το κράτος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος ΑΣ Venus, δήλωσε: «Διακινούνται παράνομα μεγάλες ποσότητες ροδακίνου, επιτραπέζια και συμπύρηνα, με αποτέλεσμα να πωλούνται στις αγορές που φτάνουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, πλήττοντας έτσι τις δικές μας νόμιμες εξαγωγές. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν και να επιβληθεί τάξη στην αγορά».

Αναφορικά, πάντως, με τη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, ο επικεφαλής της ΕΚΕ τόνισε ότι κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, «αναμένεται να κυμανθεί στους 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων πέρυσι, αλλά ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα». Σε ό,τι αφορά τις τιμές του προϊόντος επισήμανε: «Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί που θα κινηθούν, αλλά εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου, τόσο ο κ. Αποστόλου όσο και ο κ. Γιαννακάκης, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των λιμενεργατών, με τον πρώτο να επισημαίνει ότι ο κλάδος «δεν μπορεί να δουλέψει» και να υπενθυμίζει: «Το 2008, οπότε είχε δημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ήταν η χρονιά που χάσαμε την αγορά της Ρωσίας, αφού το κενό που δημιουργήθηκε στη μακρινή αγορά καλύφθηκε από τους Κινέζους».

ΕΚΕ και Venus, πάντως, συμμετέχουν στην αγωγή που αποφάσισαν να καταθέσουν παραγωγικοί φορείς και επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας κατά των συνδικαλιστικών φορέων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που ξεκίνησαν περί το τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αγωγή αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, ενώ έως στιγμής οι επιχειρήσεις που αναμένεται να προσφύγουν υπερβαίνουν τις 40.