Life: Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα που βγήκε από εργαστήριο

Χαρά για όσους φρικιούν στο άκουσμα και μόνον σφαγής βοοειδών ώστε οι απανταχού κρεατοφάγοι να απολαμβάνουν την μπριζόλα τους! Επιστήμονες στην ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση Aleph Farms δημιούρησαν την πρώτη μπριζόλα από κύτταρα αγελάδας. Μπριζόλα με εμφάνιση και γεύση της γνωστής μας μοσχαρίσιας μπριζόλας.

Απέσπασαν τέσσερις τύπους κυττάρων από την αγελάδα, φρόντισαν να τα θρέψουν ώστε να αλληλεπιδράσουν το ένα με το άλλο και να πολλαπλασιαστούν, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν αποτελούσαν μέρος του σώματος του ζώου. Πρόθεσή τους ήταν να δημιουργήσουν μια δομή παρόμοια με μυϊκό ιστό.

Η μπριζόλα παρήχθη σε συνεργασία με το Technion Israel Institute of Technology με στόχο να υπάρξει μια εναλλακτική στην παραδοσιακή μπριζόλα, εναλλακτική που δεν αποφεύγει μόνον το στάδιο της σφαγής του ζώου αλλά είναι και βιώσιμη, περιβαλλοντικά.

Η εν λόγω μπριζόλα είναι απλώς πρωτότυπο. Έχει την ίδια κρεάτινη εμφάνιση με τη συμβατική μοσχαρίσια, οι μεγάλοι σεφ δεν έχουν κανέναν λόγο να ντραπούν για να τη σερβίρουν. Επιπλέον – και αυτό ας ληφθεί σοβαρά υπόψη – δεν απαιτούνται τα στρέμματα γης, οι ποσότητες νερού, οι βοοτροφές και όλοι οι άλλοι πόροι που απαιτεί η εκτροφή βοοειδών για παραγωγή κρέατος.

«Διαμορφώνουμε το μέλλον της βιομηχανίας κρέατος, στην κυριολεξία» διατείνεται ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Aleph Farms, Ντιντιέ Τούμπια. «Στην Aleph Farms, αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Κάναμε το όραμα πραγματικότητα με το να δημιουργήσουμε μια μπριζόλα υπό ελεγχόμενες συνθήκες» προσθέτει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος δημιουργίας κάθε ενός, πάχους πέντε χιλιοστών, πρωτοτύπου, ανήλθε σε δύο με τρεις εβδομάδες και το κόστος σε 50 δολάρια (σημαντική μείωση σε σχέση με την τιμή του πρώτου μπέργκερ από εργαστήριο, το 2013, που είχε ανέλθει σε 225.000 δολάρια).

Στην Aleph Farms φιλοδοξούν να είναι, σε τρία με τέσσερα χρόνια, σε θέση να διαθέσουν στο εμπόριο τη μοσχαρίσια μπριζόλα εργαστηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο χλωροφόρμιο αποτελεί μια νέα απειλή για το όζον της ατμόσφαιρας, καθυστερώντας έως οκτώ χρόνια το κλείσιμο της «τρύπας» του, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Επόμενο άρθροΚατάληψη του ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ απο ροδακινοπαραγωγούς ΗΜΑΘΙΑΣ & ΠΕΛΛΑΣ για τις ΖΗΜΙΕΣ από ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ