Life – Γαλλία: Οι κατσίκες προτιμούν τους χαρούμενους ανθρώπους, δείχνει έρευνα

Οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις και προτιμούν τα γελαστά πρόσωπα από τα θυμωμένα, αποκαλύπτει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

“Γνωρίζαμε ήδη ότι οι κατσίκες προσέχουν πολύ τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος, αλλά δεν γνωρίζαμε πως αντιδρούν σε ορισμένες εκφράσεις, όπως του θυμού ή της χαράς”, εξήγησε στο AFP ο Κρίστιαν Νόροτ, βασικός συντάκτης της σχετικής έκθεσης που συντάχθηκε μετά την έρευνα και δημοσιεύτηκε στην Royal Society Open Science.

“Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι οι κατσίκες δεν είναι μόνον ικανές να διακρίνουν τις εκφράσεις αυτές, αλλά και προτιμούν να επικοινωνούν με τα χαρούμενα πρόσωπα”, πρόσθεσε ο βιολόγος αυτός, ο οποίος εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου όταν έγινε η μελέτη αυτή το 2016.

Η κατσίκα δεν είναι το μόνο θηλαστικό που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Οι σκύλοι, οι οποίοι εξημερώθηκαν από την προϊστορία, ξέρουν πολύ καλά να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις των προσώπων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και τα άλογα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις εκφράσεις των ανθρωπίνων προσώπων και να τις θυμούνται.

Τα δύο αυτά είδη “εξημερώθηκαν για να συνεργάζονται με τους ανθρώπους σε διάφορα πλαίσια, όπως το κυνήγι, η προστασία και οι μετακινήσεις”, επισημαίνεται στην έκθεση. Η αντίληψη των εκφράσεων των ανθρωπίνων προσώπων αποτελεί μάλλον τον καρπό μιας προσαρμογής των δύο αυτών ειδών σε αυτά τα “πλαίσια συνεργασίας”, προστίθεται.

Ωστόσο “οι κατσίκες εξημερώθηκαν μόνον για να προσφέρουν διάφορα προϊόντα που προορίζονται για τον άνθρωπο”. Οι προσπάθειες βελτίωσης του είδους τους είχαν στόχο το μέγεθος, την αναπαραγωγή, την παραγωγή γάλακτος, κλπ.

Η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε τη συμπεριφορά 20 μηρυκαστικών απέναντι σε φωτογραφίες προσώπων. Οι κατσίκες που μετείχαν στην έρευνα ζουν στο καταφύγιο Μπάτερκαπς, που τους έχει παραχωρηθεί στο Κεντ, στη Βρετανία.

Η δοκιμή, η οποία επαναλήφθηκε πολλές φορές με το πρόσωπο μιας γυναίκας και μετά με αυτό ενός άνδρα, έγινε σε κλειστό χώρο στον οποίο οι κατσίκες ήταν ελεύθερες να μετακινηθούν.

Κάθε φορά, τους έδειχναν δύο μαυρόασπρες φωτογραφίες του ιδίου ατόμου, μια χαμογελαστή και μια θυμωμένη. Οι κατσίκες προτιμούσαν να επικοινωνήσουν με την χαμογελαστή, ενώ η αντίδρασή τους δεν επηρεαζόταν από το φύλο του ανθρώπου.

Κατά μέσον όρο οι κατσίκες πέρασαν 50% περισσότερο χρόνο παρατηρώντας και προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με την εικόνα του χαρούμενου προσώπου (1,4 δευτερόλεπτο) παρά με την εικόνα του θυμωμένου (0,9 του δευτερολέπτου), διευκρίνισε ο Κρίστιαν Νόροτ, ο οποίος εργάζεται τώρα στη Γερμανία.

“Η μελέτη αυτή είναι σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ζώα που εκτρέφονται και άλλα είδη, γιατί η ικανότητα των ζώων να αντιληφθούν τα ανθρώπινα αισθήματα μπορεί να είναι πιο μεγάλη από αυτήν που πιστεύαμε”, συμπεραίνει ο Άλαν Μακέλιγκοτ του Πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, το οποίο διηύθυνε την έρευνα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚτηνοτροφία – Alert … Μειώνεται η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια Ημαθίας: Γέμισε το αμφιθέατρο για τον Στέλιο Ρόκκο – Βίντεο-Φώτο