Λάδι και η φέτα «νίκησαν» τον κορωνοϊό – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Εντυπωσιακή ζήτηση έχουν τα ελληνικά τρόφιμα στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά σημείωσαν εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις τον Μάρτιο ενώ και τον Απρίλιο η εξαγωγική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Και οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές! Σύμφωνα με στοιχεία οι εξαγωγές των δημητριακών τον Μάρτιο αυξήθηκαν σε ποσοστό 82,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, στο ελαιόλαδο και τα λίπη η άνοδος ήταν κατά 53%,  στα νωπά φρούτα και στους καρπούς κατά 24,8%, στα λαχανικά 24,1%, στα γαλακτοκομικά 14,5% και στα παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά κατά 14,2%. Συνολικά οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών τον Μάρτιο, έναν μήνα που ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ανήλθαν στα 518 εκατ. ευρώ, από 445 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 16,4%. Αύξηση εκτιμάται ότι έχουν σημειώσει και οι εξαγωγές οσπρίων και ζυμαρικών.

Η ζήτηση για ποιοτικότερα προϊόντα οδήγησε χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων, κυρίως από την Ευρώπη να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σύμφωνα με πληροφορίες το 80% των εξαγωγών που αφορούν τα τρόφιμα, οδηγήθηκαν σε ευρωπαϊκά κράτη και το 20% σε τρίτες χώρες, καταδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την προτίμηση των ευρωπαίων καταναλωτών στα καλούδια της ελληνικής γης.

Στην πρώτη θέση

Μάλιστα οι εξαγωγές τροφίμων βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στην πρώτη θέση της λίστας ξεπερνώντας ακόμη και τα βιομηχανικά προϊόντα που ως επί το πλείστον αποτελούν την ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές των ελληνικών τροφίμων συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές καθώς και τον Απρίλιο, αυξήθηκαν, αν και όπως επισημαίνουν στην «R» γνώστες του κλάδου, με χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον Μάρτιο. Και όλα αυτά όταν τον Μάρτιο, σύμφωνα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές στο σύνολό τους σημειώσαν πτώση κατά 11,2% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019. Ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 2,49 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 314 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των εξαγωγών τον Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν, έστω και οριακά (0,3%), σε αρνητικό πρόσημο το σύνολο των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας τα 7,98 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 25 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση όμως με την πορεία των συνολικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 22,2% και διαμορφώθηκαν σε 1,48 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 269,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα βιομηχανικά προϊόντα τα οποία επίσης κινήθηκαν ανοδικά κατά 12,1 εκατ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο5G: Η Βρετανία επιδιώκει να ιδρυθεί συμμαχία για να αποφευχθεί η «εξάρτηση» από την τεχνολογία της Κίνας
Επόμενο άρθροΤι ισχύει για όσους δεν πληρώνουν τα ενοίκια λόγω κορωνοϊού – Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ