Το Πάσχα είναι μπροστά μας, οι συνήθειες και τα έθιμα των Ελλήνων δεν αλλάζουν εύκολα, ακόμη κι εφέτος που οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες λόγω του κορωνοϊού.
Γράφει ο Στέλιος Νίκας
Βασικό έθιμο του Πάσχα είναι το ψητό αρνί ή κατσίκι. Κι ο πιο κατάλληλος για να μιλήσουμε ο κ. Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος Εθνικής Διαεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος. Τον οποίο καλωσορίζουμε στον «Έμβολο».
- Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος το κρέας εν όψει Πάσχα κι εν καιρώ πανδημίας;
Κοιτάξτε. Αφού περάσαμε την μεγάλη καταναλωτική έξαρση των αρχών Μαρτίου που ο κόσμος με τα πρώτα μέτρα αγόραζε ότι μπορούσε και δημιουργούσε αποθέματα, τώρα έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Υπενθυμίζω ότι τότε παρατηρήθηκαν μεγάλες αυξήσεις σφαγών. Στο ελληνικό μοσχάρι είχαμε αύξηση 45%, ενώ μεγάλη αύξηση υπήρξε και στο κοτόπουλο και στο χοιρινό.
- Η Σαρακοστή επηρέασε στη μείωση της κατανάλωσης; Ρωτώ επειδή όλοι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια κι οι συνήθειες πιθανώς να άλλαξαν…
Ναι, υπήρξε μείωση κατανάλωσης. Άλλωστε πολλοί είχαν κάνει προμήθειες. Κι ενώ λοιπόν αναρωτιόμαστε αν λόγω μέτρων και περιορισμού των μετακινήσεων θα είχαμε προώθηση αρνιών και κατσικιών, βλέπουμε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες υπάρχει αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία κάνουν μαζικές παραγγελίες, έστω και της τελευταίας στιγμής ενώ κι οι κτηνοτρόφοι κάνουν μαζικές παραδόσεις αιγοπροβάτων.
- Υπάρχει δηλαδή τόσο μεγάλη ζήτηση; Υπήρχε η εντύπωση ότι επειδή δεν θα πάει ο κόσμος στην επαρχία δεν θα υπήρχε μεγάλη…
Ναι, η ζήτηση είναι μεγάλη. Οι καταναλωτές περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να δουν πού θα κάνουν Πάσχα και τελικά τώρα τρέχουμε όλοι… Φυσικό είναι αυτό, έτσι λειτουργεί η αγορά… Να φανταστείτε ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει ζήτηση χωρίς να υπάρχει παραγωγή!
- Με τις τιμές τι γίνεται κ. Γίτσα;
Τις τιμές θα τις χαρακτήριζα χαμηλές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Διαεπαγγελματική κρέατος έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και δράσεις για να φέρει το αρνί ψηλά στην διατροφική αλυσίδα. Το καταφέραμε και οι τιμές στην αγορά ήταν γύρω στα 6 ευρώ. Επιπλέον είχαμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε μεγάλες εξαγωγές σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες και εσχάτως σε Κροατία και Σλοβενία. Τώρα με την πανδημία γκρεμίστηκαν τα πάντα και όταν με το καλό μπούμε σε κανονικότητα θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Οι τιμές πάντως είναι καλές…
- Πολλοί παραγωγοί ισχυρίζονται ότι οι έμποροι αγοράζουν πολύ φτηνά…
Έτσι είναι, αυτό είναι γεγονός. Υπολογίζουμε ότι ο παραγωγός έχει χάσει εφέτος 1,70 ευρώ ανά κιλό!! Είναι τεράστια η ζημιά τους, σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε προωθήσει τα στοιχεία στο υπουργείο.
- Ως καταναλωτής πόσο πρέπει να πληρώσω το αρνί στον κρεοπώλη;
Δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 7,5 -8 ευρώ. Νομίζω πως οτιδήποτε περισσότερο είναι κερδοσκοπία…
- Κι η μικρότερη τιμή;
Εδώ θέλει προσοχή, αφού μικρότερη τιμή των 7 ευρώ είναι ύποπτη!
- Αν το βρω 6 ή 6,5;
Ή θα πρόκειται για στρεβλή διαφήμιση λίγων τεμαχίων που θα λειτουργήσουν ως κράχτες και δεν θ’ αρκούν ούτε καν για το προσωπικό των σούπερ μάρκετ ή θα είναι αρνιά που έχουν σφαγεί εδώ και μήνες. Αυτό το αρνί με αυτή την τιμή μπορεί να έχει σφαγεί πριν 2 μήνες, να μπήκε ψυγείο –όχι στη βαθιά κατάψυξη- και να ξεπάγωσε τώρα… Είναι το πιο πιθανό… Ο καταναλωτής δυστυχώς το αγοράζει ως φρέσκο…
- Πώς θα το καταλάβω αυτό;
Δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί αν το καταλάβει. Αυτό είναι μια νέα τακτική που ακολουθούν πλέον τα μεγάλα σούπερ μάρκετ κι είναι κάτι που πρέπει να δούμε με την Πολιτεία. Γι αυτό προτείνουμε στα στοιχεία που αφορούν την πώληση κρεάτων να αναγράφεται κι ο χρόνος σφαγής.
- Το αρνάκι που θα καταναλώσουμε είναι ελληνικό;
Εφέτος ναι! Δεν υπάρχουν εισαγωγές αφού είναι φτηνό. Με πράσινο χρώμα…
- Τι αγοράζεται εφέτος; Ολόκληρο ή μισό αρνί;
Δεν το γνωρίζουμε αυτό εφέτος. Θα το δούμε…
Μας ανοίξατε την όρεξη κ. Γίτσα… Αλλά μας κατατοπίσατε δεόντως… Καλό Πάσχα!