Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη
Για τον EastMed
Είναι συνεχείς οι επικοινωνίες με τον κ. Νετανιάχου το τελευταίο διάστημα και μέσω διπλωματικών πηγών. Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε από τον κ. Νετανιάχου. Προσπαθούμε να βρούμε μια κατάλληλη ημερομηνία στις αρχές της χρονιάς για να προχωρήσουμε περισσότερο τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Αλλά συζητάμε συνεχώς και τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια κοινή ημερομηνία, όταν μιλάμε για αρκετούς ηγέτες. Είναι, όμως θέμα των αρχών Ιανουαρίου. Προς τα εκεί δουλεύουν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των εμπλεκομένων κρατών και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό σύντομα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα, που έρχεται από την Τουρκία. Και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα ενέργειες που είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να μπλοκαριστούν με τη βούληση άλλων κρατών.
Από την εικόνα που έχουμε, από το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή τη διπλωματική διαδικασία, αλλά και από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο EastMed είναι έργο βιώσιμο. Μπορεί να μεταφέρει, ως εναλλακτική πηγή, φυσικό αέριο προς τη Ευρώπη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Προσπαθούμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές και τις χώρες προέλευσης, γιατί η ενεργειακή ασφάλεια είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Άρα με ένα κόστος το οποίο θεωρείται βιώσιμο, από τους αρμόδιους, το έργο είναι έτοιμο να προχωρήσει.
Για συνέντευξη Τσαβούσογλου
Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ προσεκτικός ο κ. Τσαβούσογλου. Αναφέρει ορισμένες πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας και δεν γίναμε σοφότεροι απ’ αυτήν. Αυτό που κρατάω είναι κάτι που λέμε και εμείς, ότι η καλύτερη λύση είναι να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και διάλογος. Αναφέρεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εμείς προχωρούμε τις τεχνικές συζητήσεις. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο να μιλάμε για Χάγη, για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι νομικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι το πρώτο στάδιο. Μακάρι να προχωρήσουν με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Μετά ακολουθούν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και, αν αυτές καταλήξουν, τότε φτάνουμε σ’ ένα κοινό συνυποσχετικό για να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Βλέπουμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο διάλογος είναι ένα καλό ζητούμενο γι’ αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε μέσω του διαλόγου να αποκλιμακωθεί και η τουρκική προκλητικότητα.
Στη συνάντηση που υπήρξε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουν, όχι μόνο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -ει δυνατόν και στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020- αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχαμε πει ότι θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε να δούμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και εδώ είμαστε. Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά. Περιμένουμε έμπρακτα από την Τουρκία να προχωρήσει σε ενέργειες πλέον και όχι μόνο σε δηλώσεις, που να δείχνουν ότι πράγματι θέλει ένα διάλογο που θα έχει με ένα καλό αποτέλεσμα για τις δύο χώρες, αλλά και τους λαούς της περιοχής.
Διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας
Έχουμε πει πολλές φορές -το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- ότι έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, η οποία συνιστάται στο εξής: Ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα ανέλαβε τις πρωτοβουλίες και έδειξε τα αντανακλαστικά που χρειάστηκαν, με αποτέλεσμα να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία, όχι μόνο από τις χώρες της περιοχής, αλλά και διεθνώς. Είχαμε σαφείς στόχους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που έγινε πριν από λίγες μέρες και αυτοί ικανοποιήθηκαν πλήρως. Υπήρξε ομόφωνη πολιτική καταδίκη, στο ανώτατο επίπεδο, της τουρκικής προκλητικότητας, αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα η παράνομη «συμφωνία» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και η αμέριστη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Άρα, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτή τη δήλωση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου και οι υπόλοιπες υπηρεσίες να προχωρήσουν αναλόγως στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν εφόσον αυτό χρειαστεί.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.
Υπάρχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στο Τάρπον Σπρίνγκς. Έρχονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα των Θεοφανίων για να γιορτάσουν αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Ο Πρωθυπουργός θα είναι μαζί τους και για να τους σφίξει το χέρι, αλλά και για να τους πει ότι είναι η πρώτη φορά, που ελληνική Βουλή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία -288 ψήφους- κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, ώστε οι Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, εκτός επικρατείας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
‘Όλοι στην Ομογένεια, όχι μόνο στις Η.Π.Α., αλλά παντού, αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με πάρα πολύ διευρυμένη θέση, που κάλυπτε πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής Ομογένειας. Για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαιτεί να έρθει 200 ψήφους, για να μπει σε ισχύ ένας τέτοιος νόμος επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η μέγιστη δυνατή συναίνεση, κάνοντας υποχωρήσεις για να ανοίξει η πόρτα ώστε να μπορεί κάποιος να ψηφίζει από τον τόπο της διαμονής του.
Από την συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ περιμένουμε να προχωρήσουν τα θέματα που μας απασχολούν προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των λαών της περιοχής. Η ατζέντα της συνάντησης έχει να κάνει και με θέματα επενδυτικά. Έχει προετοιμαστεί το έδαφος αυτό και από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, αλλά και των Υπουργών που ακολούθησαν. Επενδύσεις που αφορούν από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών και της Παιδείας. Επομένως έχουμε ένα πλέγμα θεμάτων να συζητήσουμε πολύ σημαντικό. Και δεν θα είναι μόνο η συνάντηση με τον κ. Τράμπ, είναι και άλλες σημαντικές συναντήσεις που προγραμματίζονται.
Για έκτακτη οικονομική ενίσχυση
Η αλήθεια είναι ότι φέτος, σε αντίθεση με τα χρόνια που προηγήθηκαν, το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης ενίσχυσης δόθηκε προεκλογικά πριν από τις ευρωεκλογές -τον Μάιο- από τον κ. Τσίπρα σε μια μορφή προκαταβολής. Και γιατί το έκανε αυτό; Για ψηφοθηρικούς λόγους.
Δείτε το ποσό που έχει δοθεί συνολικά το 2019. Αν συγκρίνουμε το ποσό του 2018 με το 2019, θα δείτε ότι το 2018 δόθηκε ένα ποσό περίπου 780 εκ. και το πήραν 3.700.000 συμπολίτες μας κυρίως συνταξιούχοι και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Φέτος τι έχει δοθεί; Έχει δοθεί διπλάσιο πόσο -1,6 δισ. περίπου- μόνο που τα 830 εκ. δόθηκαν προεκλογικά τον Μάιο. Στη συνέχεια δόθηκαν άλλα 575 εκ. σε περίπου 7,3 εκ. φορολογουμένους για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Δίνεται, επίσης, το ποσό αυτό που εξασφαλίστηκε τώρα, τα 175 εκ. αρχικά -ελπίζουμε ότι θα είναι κοντά στα 200 εκ.- και θα ωφεληθούν περίπου 300.000 νοικοκυριά και πάνω 1 εκ. συμπολίτες μας.
Για τους συνταξιούχους
Το ποσό που δόθηκε το 2019 για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» -εμείς λέμε ένα προεκλογικό επίδομα πριν από τις ευρωεκλογές– υπάρχει και στον Προϋπολογισμό του 2020. Επομένως, θα καταβληθεί κανονικότατα το ποσό. Απλώς, εμείς έχουμε πει για ένα μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Η βούλησή μας είναι να είναι κάτι πάγιο και γι’ αυτό το έχουμε ενσωματώσει και στον Προϋπολογισμό. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη νέα Κυβέρνηση και το μόνο που μπορούν να δουν τα επόμενα χρόνια είναι η καλυτέρευση και του δικού τους οικογενειακού προϋπολογισμού μαζί με τον κρατικό.
Για την εισφορά αλληλεγγύης
Ο Πρωθυπουργός έχει προδιαγράψει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ένα σημαντικό ποσοστό ελπίζουμε. Από το δεύτερο μισό του 2020 θα έχουμε μειώσεις και των ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που εξετάζονται για την εισφορά αλληλεγγύης. Μέχρι το πρώτο μισό του 2020 όλοι αυτοί που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ στα χρόνια της κρίσης, θα δουν μία σημαντικότατη ελάφρυνση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έβαζε φόρους και έκοβε κοινωνικά επιδόματα. Εμείς μειώνουμε φόρους και στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές τις δυνάμεις και στο σχέδιό μας, το οποίο τελικά είδατε ότι αποδίδει.
Για τα γεγονότα στο Κουκάκι
Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι οι περιουσίες γυρίζουν στους ιδιοκτήτες τους, τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους. Αυτή την εντολή έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό και αυτό θα κάνουμε. Λύνουμε τα χέρια στην ελληνική αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.
Όταν έχουμε παρουσία εισαγγελέων, η αρμόδια αρχή εκείνη τη στιγμή είναι ο εισαγγελέας και η αστυνομία να ξεδιπλώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο. Αν υπάρχει υπερβολή ή όχι θα το κρίνουν αυτοί που πρέπει να το κρίνουν. Δηλαδή, η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης να κρίνει την επιχείρηση της αστυνομίας. Υπάρχουν εισαγγελείς για να την κατευθύνουν και τα όργανα της αστυνομίας. Εμείς τι λέμε ότι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου είναι προϋπόθεση. Και σεβασμός στο κράτος δικαίου σημαίνει ότι, επεμβαίνουμε για να μπει τέλος στην κατάληψη και ταυτόχρονα τηρούμε το πλαίσιο του νόμου που προβλέπει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, Και σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι όλοι. Όχι να μην λέμε λέξη για την κατάληψη και από την άλλη να διογκώνουμε ένα θέμα, γιατί δεν έχουμε αντιπολιτευτική ατζέντα.
Να μην βιάζονται όσοι πέφτουν θύμα από ένα τηλεφώνημα ή όσοι θέλουν να διογκώσουν μία εικόνα. Η αστυνομία έχει το ανακριτικό υλικό να ταυτοποιήσει. Περιμένουμε να έχουμε γνώση όλων των περιστατικών, όταν ξεδιπλωθεί αυτή η υπόθεση. Θα πρέπει όλοι να περιμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες πρώτα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Για τη δήλωση Τόσκα
Είναι πέρα από κάθε φαντασία το γεγονός ότι ο πρώην προϊστάμενός Υπουργός χαρακτηρίζει στελέχη της Αστυνομίας σαν «μπαχαλάκηδες». Νομίζω πως δεν αξίζει να σχολιάσει κανείς τίποτα.
Για πρόωρες εκλογές
Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έχει κατηγορηματικά απορρίψει.