Γράφει ο Σπύρος Βαρότσης, Γυμναστής
Στο παρόν άρθρο εκτός από μερικές εξαιρετικές ασκήσεις για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας θα μάθεις και πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτήν.
Πότε εμφανίστηκε ο όρος κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 στα Ευρωπαϊκά Spa για να περιγράψει την εναπόθεση λίπους που εμφάνιζαν πολλές γυναίκες στους μηρούς και τους γλουτούς.
Παρόλο που η κυτταρίτιδα αρχικά είχε συνδεθεί μόνο με το αυξημένο λίπος , στην πορεία έγινε κατανοητό ότι δεν εξαρτάται μόνο από την εναπόθεση λίπους αλλά είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που εξαρτάται επίσης από τη δομή, την σύσταση του δέρματος και των δομών που υπάρχουν κάτω από αυτό, τα οποία με την σειρά τους επηρεάζονται από βιολογικούς, κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και από τον τρόπο ζωής . Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι παράγοντες ώστε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που την δημιουργούν και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο ιδανικό είδος άσκησης με το οποίο θα την καταπολεμήσουμε.
Στην κυτταρίτιδα έχουν αποδοθεί γνωστά ονόματα όπως ‘‘ Όψη Φλοιού Πορτοκαλιού’’ και η λιγότερο γνωστή επιστημονική ονομασία ‘‘Γυναικοειδής Λιποδυστροφία’’. Ο λόγος που ονομάστηκε Γυναικοειδής είναι οτι εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες.
Περίπου το 85-90% των γυναικών μετά την εφηβεία εμφανίζουν κυτταρίτιδα στις περιοχές των μηρών, των γλουτών και της κοιλιάς . Μπορεί όμως να εμφανιστεί σε μικρά ποσοστά σε αντρες, παιδιά και εφήβους. Λιποδυστροφία ονομάστηκε επειδή ο υποδόριος λιπώδης ιστός όταν αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό όριο τότε αναπτύσσεται ανομοιόμορφα και σε συνδυασμό με την μειωμένη αιμάτωση της περιοχής , την κατακράτηση υγρών και την σκλήρυνση των ελαστικών στοιχείων αρχίζουν να δημιουργούνται ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα να αποκτά η επιφάνεια την ‘‘ Όψη Φλοιού Πορτοκαλιού’’. Η κυτταρίτιδα θα πρέπει να πούμε οτι δεν είναι ασθένεια, ούτε προκαλεί κάποια ζημιά στον οργανισμό, αλλά είναι απλά μια προβολή του λίπους μέσα στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος.
Η φυσιολογία της κυτταρίτιδας
Για να βρούμε τρόπο να την αντιμετωπίσουμε πρέπει πρώτα να δούμε απο κοντά την δομή του δέρματος ώστε να γίνει κατανοητή η φυσιολογία της,.
Το δέρμα αποτελείται από 3 στοιβάδες:
- Επιδερμίδα
- Κυρίως δέρμα (ή αλλιώς το χόριο) και
- Υπόδερμα (ή αλλιώς υποδόριος ιστός) όπου ανιχνεύεται η κυτταρίτιδα
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.