Με αφορμή τη νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κυθήρων ο δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, το οποίο, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών. Είναι ενδεικτικό πως η τουριστική πτώση που σημειώθηκε το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν μόλις 27%. Τα Κύθηρα είναι σημαντικός πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Μάλιστα πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που έχουν αποκτήσει κατοικία στο νησί. Στις πρώτες θέσεις των ξένων τουριστών που επιλέγουν Κύθηρα -Αντικύθηρα για τις διακοπές τους βρίσκονται οι Ιταλοί και οι Γάλλοι.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη στη Νικόλ Καζαντζίδου:
Ερ.: κ. Χαρχαλάκη ίσως φαίνεται κοινότοπος ο στίχος “τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα δούμε” αλλά για τους βορειοελλαδίτες και δη τους Θεσσαλονικείς, αυτό ήταν μια πραγματικότητα όταν δεν υπήρχε μεταξύ των δύο τόπων απευθείας αεροπορική σύνδεση και με δεδομένο ότι το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι πολύ χρονοβόρο… Με τη νέα αεροπορική σύνδεση δείχνετε και την πρόθεση να επενδύσετε στον εσωτερικό τουρισμό;
Απ.: Τα Κύθηρα είναι ένας προορισμός που ως επί το πλείστον βασίζονται στο ελληνικό κοινό και στους Ευρωπαίους που έρχονται οδικώς, κυρίως μέσω Ιταλίας. Βέβαια, έχουμε και κάποιες πτήσεις τσάρτερ.
Η Θεσσαλονίκη και γενικά η βόρεια Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μια περιοχή στόχευσης για το νησί μας. Μάλιστα ο δήμος Κυθήρων συμμετέχει στην τουριστική έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης περισσότερα από 20 χρόνια. Έτσι τα Κύθηρα είναι ένας γνωστός προορισμός για τη βόρεια Ελλάδα. Μέχρι και πριν τέσσερα χρόνια υπήρχε μια απευθείας πτήση, αλλά λόγω της κρίσης σταμάτησε. Φέτος, ήδη από τις 4 Ιουλίου, ξεκίνησαν πάλι απευθείας δρομολόγια με Θεσσαλονίκη, με την Ολυμπιακή, δύο φορές την εβδομάδα. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και το νησί μας αλλά και το κοινό της βόρειας Ελλάδας που θα γλυτώσει την “ οδική” ταλαιπωρία. Με το αεροπλάνο οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Η πτήση διαρκεί περίπου μια ώρα.
Ερ.: Πιστεύετε ότι η σύνδεση με Θεσσαλονίκη μπορεί να προσελκύσει τουρίστες και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;
Απ.: Είναι γεγονός ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι κόμβος και για τα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι είναι και θέμα προβολής και πώς τα πρακτορεία θα διαφημίσουν τον προορισμό που λέγεται Κύθηρα. Εμείς ως δήμος θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής της βορείου Ελλάδας για να τη διαφημίσουμε, γιατί καταλαβαίνετε ότι εφόσον αυτή η σύνδεση πάει καλά φέτος, στη συνέχεια όχι απλώς θα διατηρηθεί αλλά μπορεί και να αυξηθεί, δηλαδή να μπει και τρίτο δρομολόγιο ή να ξεκινήσει κι ένα μήνα νωρίτερα. Σίγουρα πάντως, λόγω του ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αποτελεί κόμβο, τα Κύθηρα θα μπορέσουν να τα ανακαλύψουν όλο και περισσότεροι βορειοελλαδίτες συμπολίτες μας αλλά και άνθρωποι από τις όμορες χώρες των Βαλκανίων.
Ερ.: Πέρα από τους Έλληνες, ποιες άλλες εθνικότητες επιλέγουν το νησί;
Απ.: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας προτιμούν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια πτήση τσάρτερ από την Τσεχία, αλλά δυστυχώς, φέτος, λόγω της κατάστασης σταμάτησε. Γενικά το κοινό της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης γνωρίζει πολύ καλά τα Κύθηρα. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι πολλοί Κεντροευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι έχουν επιλέξει τα Κύθηρα ως τόπο ημιμόνιμης κατοικίας. Δηλαδή έχουμε Γάλλους, Ιταλούς, Δανούς, Ελβετούς, Ολλανδούς κ.α. οι οποίοι έχουν σπίτι στα Κύθηρα. Από πλευράς αφίξεων πάντως πρώτοι είναι οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Υπάρχει μια ροή τουριστών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι τουρισμός ποιότητας καθώς και οι ίδιοι αναζητούν προορισμό με έμφαση στην ποιότητα. Μην ξεχνάμε ότι στα Κύθηρα εδώ και χρόνια ασκούμε μια πολιτική ανάδειξης του νησιού ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού.
Ερ.:Πώς το διασφαλίζετε αυτό;
Απ.: Αυτή τη στιγμή στα Κύθηρα έχουμε πάνω από 100χλμ σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών. Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και τα Κύθηρα είναι πάρα πολύ μπροστά. Έχουμε μονοπάτια που έχουν αδελφοποιηθεί με μονοπάτια της Ιαπωνίας για παράδειγμα, έχουμε πάρει την πράσινη σημαία των πεζοπορικών διαδρομών και μέσα από συνεργασίες του δήμου με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τον πεζοπορικό τουρισμό. Θα έλεγα ότι είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό των Κυθήρων. Αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί σε σχέση με πολλούς άλλους προορισμούς και μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν.
Το 2019 είχαμε τουρίστες μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019. Είχαν έρθει τόσο για πεζοπορία όσο και για την συγκομιδή της ελιάς. Αυτό είναι μια πολύ ανερχόμενη τάση. Τα Κύθηρα άλλωστε έχουν εξαιρετική παραγωγή λαδιού. Έχουμε τέσσερα ελαιοτριβεία και αυτό που θέλουμε είναι να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Ερ.: Υπάρχει η άποψη ότι στην μετα-covid εποχή αυτές οι μορφές εναλλακτικού τουρισμού θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Τι λέτε εσείς γι αυτό;
Απ.: Αυτή ήταν και η στόχευσή μας και προ-κορωνοϊού. Δεν δαιμονοποιούμε τον μαζικό τουρισμό, προφανώς τον χρειαζόμαστε και από εκεί προκύπτουν έσοδα αλλά θέλουμε να διαφοροποιηθούμε ως προορισμός. Για παράδειγμα, ένας άλλος τομέας στον οποίο επενδύουμε είναι ο τουρισμός αδρεναλίνης στα φαράγγια, κανό, καγιάκ κτλ και ήδη έχουμε πάρει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα leader για την ανάπτυξη ορεινών ποδηλατικών διαδρομών.
Είναι μεγάλη η δυναμική του νησιού. Έχουμε πάνω από 4.000 κλίνες. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία στα Κύθηρα είναι είτε νεόδμητα, είτε προσφάτως ανακαινισμένα. Διαθέτουμε σύγχρονη ξενοδοχειακή υποδομή. Όμως και στη εστίαση υπάρχει υψηλή ποιότητα. Κι εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει καταπληκτικά τοπικά προϊόντα.
Το μέλι των Κυθήρων είναι εξαιρετικό και βραβευμένο και αποτελεί brand για το νησί. Επίσης το λάδι και το κρασί. Εχουμε πολύ καλά οινοποιεία.
Τα Κύθηρα είναι ένα μεγάλο νησί με πολλές εναλλαγές τοπίων αλλά και αρχιτεκτονικής. Τα νότια Κύθηρα είναι επηρεασμένα από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Η χώρα των Κυθήρων θυμίζει μια κλασική κυκλαδίτικη εικόνα αλλά τα βόρεια Κύθηρα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, είναι επηρεασμένα από την Πελοπόννησο. Εκεί θα βρούμε τα Κεφαλοχώρια με τις κεραμοσκεπές.
Ερ.: Ποιες είναι οι πληρότητες για φέτος, πώς εκτιμάτε ότι θα πάει η σεζόν;
Απ.: Εμείς βλέπουμε ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πάρα πολλή κίνηση στο νησί. Χρόνια είχα να δω τέτοια κίνηση. Έπαιξε ρόλο βεβαίως ότι έπεσε αργά φέτος η γιορτή. Πιστεύω ότι η φετινή θα είναι μια πολύ καλή χρονιά όπως και ήταν και η περσινή που παρά την πανδημία η πτώση στον τουρισμό σε σχέση με το 2019, ήταν μόλις 27%. Δεδομένων των συνθηκών, το νησί πήγε πάρα πολύ καλά.