«Το ελληνικό Δημόσιο για πρώτη φορά θα καταγράψει τις διαδικασίες του.
Μέσα στο 2022 θα έχουν καταγραφεί όλες οι διαδικασίες, όσες δεν θα είναι στο Μητρώο Διαδικασιών δεν θα είναι έγκυρες κι όποιος ζητάει ευρύτερα από το Δημόσιο στην αλληλεπίδραση με έναν επιχειρηματία ή με έναν πολίτη μια άλλη διαδικασία, κάποια άλλα βήματα, αυτό θα συνιστά παρέκκλιση από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του digital economy forum 2021 με τίτλο «digitalisation, no longer a choice, but a necessity» σε συζήτηση με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Ψηφιακές Τεχνολογίες», ξεχωρίζοντας όπως είπε χαρακτηριστικά, ως την σημαντικότερη συμβολικά και επιχειρησιακά υπηρεσία, το Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα καταγράψει για πρώτη φορά πόσες και ποιες είναι οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου.
«Είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση επί της ουσίας».
Ο κ. Πιερρακάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών, οι οποίες φέτος θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια, «αυτή η πορεία είναι εκθετική και θα συνεχίσει να είναι εκθετική». Όπως τόνισε, η covid-19 έπαιξε τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ γρήγορη ψηφιοποίηση, καθώς το κράτος έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί όπως και οι επιχειρήσεις, αλλά η κρίσιμη παράμετρος που άλλαξε ήταν η παράμετρος προσφοράς. Αναφερόμενος στις πάνω από 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του gov.gr είπε ότι «καλή είναι η στρατηγική αλλά το πιο σημαντικό είναι η εκτέλεση. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που όλοι έπαιξαν ρόλο».
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για μια κατάκτηση, «μια σημαντική κληρονομιά για το μετά. Και είναι μόνο η αρχή», καθώς, όπως τόνισε, το ποσοστό της προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι 25% σε σχέση με προοπτική, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το 2025 «η εκθετική φύση αυτής της καμπύλης θα συνεχίζεται όσο θα δημοπρατούνται ολοένα και περισσότερα από τα μεγάλα έργα. Βλέπουμε αυτήν την κλίμακα να αυξάνεται εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με τον μήνα», ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει η χρηματοδοτική δυνατότητα να υλοποιηθούν όλα τα έργα, και «τα αναγκαία και τα επιθυμητά, έργα δηλαδή που θα μας δώσουν την ευκαιρία όχι απλώς να καλύψουμε το κενό της προηγούμενης περιόδου».
Σχετικά με τον ΕΦΚΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρότζεκτ που συντελείται, είναι ένα από τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα «ίσως το μεγαλύτερο και δύσκολο οργανωσιακά. Ένα κομμάτι που λείπει από τον ΕΦΚΑ είναι η μη ψηφιοποιημένη πληροφορία ασφαλιστικής ιστορίας, το χαρτί». Ο υπουργός έκανε λόγο για διττή προσπάθεια, «κλείσιμο εκκρεμοτήτων, άνοιγμα προς το μέλλον» και υπογράμμισε ότι «είναι μια εθνική προσπάθεια, έχει εθνικό χαρακτήρα. Ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένας χώρος που μπορεί να παράξει πολιτικές συναινέσεις». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «σε λίγα χρόνια οι εκκρεμότητες θα είναι λιγότερες».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών βλέπουμε το χάσμα σε πολύ μεγάλο βαθμό να καλύπτεται γρήγορα και μιλώντας για πρόοδο τόνισε ότι «θα συνεχιστεί τις επόμενες βδομάδες με την ίδια ταχύτητα δημιουργίας νέων υπηρεσιών, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, μεταβιβάσεις ακινήτων, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, πολλαπλές υπηρεσίες».
Ο υπουργός επανέλαβε την φιλοσοφία σχεδιασμού των υπηρεσιών που έχει τον πολίτη στο επίκεντρο.
Στον τομέα τηλεπικοινωνιών, όπως επεσήμανε ο υπουργός «αρχίζουμε και πλησιάζουμε στο κομμάτι των τηλεπικοινωνίων το σημείο εκείνο που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του χάσματος το οποίο μας χωρίζει με άλλες χώρες της ΕΕ. Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε τέλος για τις ψηφιακές δεξιότητες και τα στοχευμένα προγράμματα που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι ψηφιακές επιχειρήσεις, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους μετάβαση. «Το 2022 είναι το έτος των δημοπρασιών του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνω από το 90% των έργων που έχουμε προβλέψει πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2022». Το σχέδιο αυτό είναι εφικτό υπογράμμισε ο υπουργός «ολοένα και περισσότερα πράγματα φαντάζουν εφικτά».
Κάτια Παπαδοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ