Κυρ.Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές μη δώσετε στην αντιπολίτευση το πάτημα να αμφισβητήσει τη σταθερότητα της χώρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση πολιτών στη Χαλκίδα, επισήμανε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών για τη σταθερότητα της χώρας, τόνισε ότι η ευθύνη της δεύτερης τετραετίας είναι πολύ βαριά, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έγιναν στην Εύβοια, αλλά και σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο συνοπτικά, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει μέσω των ευρωεκλογών να προκαλέσει κάποιου είδους αναταραχή, να αποσταθεροποιήσει και να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση, και τόνισε ότι “δεν πρέπει να δώσουμε σε κανένα το πάτημα να θέσει σε αμφισβήτηση την πορεία της χώρας. Πρέπει να πολεμήσουμε την απάθεια και την αδιαφορία και να σπεύσουμε όλοι στις κάλπες”.

Αναφερόμενος στα τοπικά έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων την παράκαμψη της Χαλκίδας η οποία-όπως είπε- ξεκινά σύντομα, την παράκαμψη των Βασιλικών “ η οποία θα γίνει πράξη”, και τον κάθετο οδικό άξονα βόρειας Εύβοιας που όπως είπε “είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα” για τον ίδιο και την κυβέρνηση. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αυξημένη τουριστική κίνηση της μέρες του Πάσχα στην Εύβοια, έκανε μια αντιπαραβολή με τις μέρες απαισιοδοξίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και προσέθεσε ότι “κάνουμε πολιτική για τους πολίτες”.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την τακτική της και είπε ότι “θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε διάλογο με τοξικότητα και ύβρεις, ή να μιλήσουμε για τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι πολύ σημαντικές οι ερχόμενες ευρωεκλογές και η συμμετοχή των πολιτών είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν χαλαρά.

Όπως είπε, ο κόσμος του 2024 είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του 2019, και έκανε αναφορές στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη καλείται να έχει ενεργή παρουσία και να βρει τα πατήματα της.

Το τι θα γίνει στο ευρωκοινοβούλιο έχει σημασία για το μέλλον όλων μας, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η Ευρώπη θα κληθεί να πάρει αποφάσεις να ανταγωνιστεί την Κίνα ή να εξασφαλίσει πόρους να στηρίξει τους πολίτες ή να μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Πρέπει ως Ελλάδα να παίξουμε ουσιαστικό ρόλο, είπε και ανέφερε ότι ήρθαν στη χώρα μας 36 δισ. ευρώ με το Ταμείο Ανάκαμψης, που διατίθενται τώρα, και με τα οποία μεταξύ άλλων αναβαθμίζονται τα κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Συνέδεσε τις ευρωεκλογές με το εάν θα έχουμε ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας, και είπε ότι βλέπουμε το αποτύπωμα της Ευρώπης όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας, η Ευρώπη είναι παρούσα και πρέπει να είναι παρούσα και μετά τις ευρωεκλογές. Η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κόμμα του ΕΛΚ και το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι δεν έχει σχέση η Ελλάδα του 2024 με αυτήν του ΄19 ή του ΄15. “Από μαύρο πρόβατο πρώτα, τώρα μας λογαριάζουνε και μας ακούνε” είπε και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τη ΝΔ γιατί ξέρει πως να διεκδικήσει αυτά που πρέπει από την ΕΕ.

“Επίσης πρέπει να στηρίξετε γιατί η αντιπολίτευση θέλει να κοντύνει τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη, να προκληθεί κάποιους είδους αναταραχή και να αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι πολίτες. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Το μήνυμα που πρέπει να βγει από την κάλπη είναι ότι η ΝΔ είναι πανίσχυρη, για την σταθερότητα της χώρας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στο κυβερνητικό έργο: Έκανε λόγο για την επιστολική ψήφο όπου 200.000 συμπολίτες θα αξιοποιήσουν “αυτό το εργαλείο εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και πρόσθεσε ότι έγινε πράξη μόνο με τις ψήφους της ΝΔ. Μίλησε για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ με στόχο τα 950 ευρώ, την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το πρόγραμμα Φώφη Γεννήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και είπε ότι περί τις 20.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνου του μαστού που δεν γνώριζαν, γιατί το κράτος τους έκανε δωρεάν μαστογραφία, και θα γίνουν καλά γιατί τον διέγνωσαν έγκαιρα. Μίλησε για τη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, και είπε ότι ενώ το 2019 πήγαιναν πολίτες στα γραφεία βουλευτών και ζητούσαν δουλειά, σήμερα πηγαίνουν οι εργοδότες και ζητούν εργαζόμενους.

Τέλος αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Άγκυρα την Δευτέρα και είπε ότι πηγαίνει “με απόλυτη αυτοπεποίθηση, και συνέπεια στις εθνικές γραμμές”. Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή αμυντικά και γεωπολιτικά με πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών, και ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

“Έγιναν με μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά. Δεν πρέπει να δώσουμε σε κανένα το πάτημα να θέσει σε αμφισβήτηση την πορεία της χώρας. Πρέπει να πολεμήσουμε την απάθεια και την αδιαφορία και να σπεύσουμε όλο στις κάλπες” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε τέλος, ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα με ρίζες στην κοινωνία, και φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της που σημαίνει-όπως είπε- ότι “κάτι σωστό έχουμε κάνει. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα γιορτάσουμε μαζί άλλη μια μεγάλη νίκη της ΝΔ”.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στη Χαλκίδα:

Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο θερμή υποδοχή.

Θυμάμαι ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, 6 Μαΐου -αν δεν κάνω λάθος- του 2023, όταν πάλι βρέθηκα περίπου στον ίδιο χώρο, πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, να σας μιλήσω, τότε, για το μεγάλο ζητούμενο της εκλογικής αναμέτρησης, να ζητήσω τη στήριξή σας.

Και βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ξεπεράσατε και τις προσδοκίες μας, μας δώσατε σε δύο εκλογές μία δεύτερη τετραετία και θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή η ευθύνη είναι πολύ βαριά και στους δικούς μου ώμους και στους ώμους της κυβέρνησης και όλων των κυβερνητικών βουλευτών: να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με μεγάλη ταχύτητα, να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να εξακολουθούμε να δουλεύουμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, να υλοποιούμε σημαντικά έργα τα οποία αλλάζουν τη ζωή των πολιτών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Να ξεκινήσω λίγο με τα τοπικά έργα. Καταρχάς να συγχαρώ και την Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη για τις εκλογικές τους επιτυχίες, να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, η οποία αποτυπώνεται έμπρακτα σε μια σειρά από έργα τα οποία υλοποιούνται στη Χαλκίδα, αλλά και στην Εύβοια συνολικά.

Είχαμε την ευκαιρία με την Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη να επισκεφθούμε πριν από λίγο την δημοτική αγορά, πράγματι θα είναι ένα έργο αναφοράς για τη Χαλκίδα όταν ολοκληρωθεί, ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Προγράμματος «Τρίτσης», ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο η Αυτοδιοίκηση φρόντισε και αξιοποίησε για πολλά τέτοια αντίστοιχα έργα.

Είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα των σημαντικών παρεμβάσεων που γίνονται σήμερα σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο και βρισκόμαστε πια στην ευχάριστη θέση τα έργα τα οποία δρομολογούνται να αρχίσουν να παραδίδονται.

Και βέβαια -το έχουμε πει πολλές φορές- εδώ στην Εύβοια, κ. Περιφερειάρχα, είχαμε πολλές εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν. Η παράκαμψη της Χαλκίδας μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Καταφέραμε και βρήκαμε όμως τη λύση και το έργο αυτό, επιτέλους, ξεκινά.

Όπως ξέρω ότι έχουμε και κάποια άλλα ζητήματα. Η παράκαμψη των Βασιλικών, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ζήτημα αυτό με τον Αναπληρωτή Υπουργό και νομίζω ότι έχω πια τη διαβεβαίωσή του ότι θα μπορέσουμε να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου και αυτό το πολύ σημαντικό έργο να γίνει πράξη.

Και βέβαια, δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα έργο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια, αλλά πρωτίστως για τη βόρεια Εύβοια, και αναφέρομαι στον κάθετο οδικό άξονα. Όταν κάναμε μαζί με το Υπουργείο Υποδομών μια σύσκεψη για να ξαναδούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για σημαντικά έργα τα οποία έχουν ανακοινωθεί, ένα πράγμα τους είπα με απόλυτη βεβαιότητα: ο βόρειος άξονας της Εύβοιας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμένα και για την κυβέρνηση συνολικά.

Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να σας πούμε και κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για τη βόρεια Εύβοια, θα ήθελα εδώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ίδια η τοπική κοινωνία, δια των εκλεγμένων Δημάρχων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πώς πήγε ο τουρισμός στη βόρεια Εύβοια τις ημέρες του Πάσχα.

Βέβαια ήμασταν μαζί με τον Περιφερειάρχη εκείνες τις πολύ δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού, όταν όλα φάνταζαν μαύρα και άραχνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είχα δεσμευτεί τότε ότι θα σταθούμε δίπλα στη βόρεια Εύβοια, με σημαντικά έργα υποδομής τα οποία και ολοκληρώσαμε, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, να αφήσουμε το δάσος να αναγεννηθεί, και μέσα από ένα πρόγραμμα στήριξης της βόρειας Εύβοιας, το οποίο θα αναδείξει αυτόν τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτει αυτή η πολύ όμορφη γωνιά της πατρίδας μας.

Ήμασταν συνεπείς σε αυτές μας τις δεσμεύσεις και έτσι η βόρεια Εύβοια σήμερα θα μπορεί να ατενίζει και αυτή το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Γιατί αυτό σημαίνει τελικά, φίλες και φίλοι, να κάνεις πολιτική για τους πολίτες. Διότι, καθώς έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν θέλουμε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα μας θυμίζει τις χειρότερες μέρες του παρελθόντος, με τοξικότητα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, με επιθέσεις, με ύβρεις, με ένα λεξιλόγιο το οποίο δεν νομίζω ότι ταιριάζει στην Ελλάδα του 2024. Ή αν θέλουμε να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και αυτή η προεκλογική περίοδος είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε στους πολίτες με απλά λόγια γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και γιατί η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Και γιατί οι ευρωεκλογές αυτές δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία «χαλαρή κάλπη», τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι λίγο πολύ αδιάφορα. Δεν είναι έτσι.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω με πολύ απλά λόγια γιατί δεν είναι έτσι. Ο κόσμος και η Ευρώπη του 2024 είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικός από τον κόσμο και από την Ευρώπη του 2019. Δείτε λίγο τι συμβαίνει γύρω μας: ένας πόλεμος στην Ουκρανία, μία πανδημία τα τελευταία χρόνια η οποία άλλαξε τα πάντα, αναταραχή στη Μέση Ανατολή και μία Ευρώπη η οποία καλείται να βρει τα πατήματά της και να έχει μία πιο ενεργή παρουσία προς όφελος όλων των κρατών-μελών.

Το τι θα γίνει, λοιπόν, στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τι θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει πολύ μεγάλη σημασία τελικά για το μέλλον όλων μας.

Θα μπορέσει η Ευρώπη να πάρει εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις, να ανταγωνιστεί ουσιαστικά την Κίνα, τις ΗΠΑ, να εξασφαλίσει πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους για να στηρίξει τους πολίτες ή θα μείνει πίσω σε αυτό τον ανταγωνισμό τον παγκόσμιο; Εκεί πρέπει να παίξουμε ως Ελλάδα, ως Έλληνες ευρωβουλευτές, έναν πολύ ενεργό και ουσιαστικό ρόλο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έφερε στη χώρα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Το διαπραγματεύτηκα προσωπικά το καλοκαίρι του 2020, ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση στην έκτακτη συγκυρία της πανδημίας. Αλλά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης τώρα διατίθενται στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.

Παραδείγματος χάρη, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και πάρα πολλές άλλες δράσεις, οι οποίες «ακουμπούν» στην πραγματικότητα της καθεμίας και του καθενός. Και το ερώτημα είναι: θα έχουμε ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τέτοιες πολιτικές;

Θα μπορέσει η Ευρώπη να γίνει ένας πραγματικός αμυντικός και γεωπολιτικός παίκτης στα παγκόσμια δρώμενα; Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται μόνο να ξοδεύουμε εθνικούς πόρους για την άμυνά μας αλλά να επενδύσουμε σε ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα, τα οποία θα θωρακίσουν ολόκληρη την Ευρώπη και προφανώς και την Ελλάδα;

Θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την Κοινή Αγροτική μας Πολιτική στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας; Έτσι ώστε να τους επιτρέψουμε από τη μία να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά να τους στηρίξουμε και έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια.

Θα εξακολουθούμε να έχουμε τους ίδιους πόρους από τα ταμεία συνοχής; Το ΕΣΠΑ, για να το πω με πολύ απλά λόγια, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει έργα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όπου κι αν κοιτάξετε γύρω σας, βλέπετε το αποτύπωμα της Ευρώπης. Το ξεχνάμε πολλές φορές, αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και είναι παρούσα στη ζωή μας. Και πρέπει να εξακολουθεί να είναι παρούσα και ενεργή και μετά τις επόμενες ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό λοιπόν η ψήφος σας θα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και θέλουμε, φιλοδοξούμε, αυτόν τον ρόλο να εξακολουθούμε να τον παίζουμε, έτσι ώστε η φωνή μας να ακούγεται και να ακούγεται δυνατά.

Και ναι, είμαι υπερήφανος, φίλες και φίλοι, γιατί η Ελλάδα του 2024 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019 ή ακόμα χειρότερα την Ελλάδα του 2015. Από «μαύρο πρόβατο» έχουμε γίνει μία χώρα με αξιοπρέπεια, της οποίας η φωνή ακούγεται στην Ευρώπη. Μας λογαριάζουν πια. Από αυτή την πορεία δεν πρέπει να αποκλίνουμε.

Ο πρώτος λόγος, λοιπόν, γιατί πρέπει να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές και να στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία, είναι ακριβώς γιατί η Νέα Δημοκρατία ξέρει και μπορεί να διεκδικεί προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αυτά τα οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε από την Ευρώπη στον επόμενο πενταετή κύκλο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίον η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Βλέπετε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένα πράγμα ουσιαστικά λένε: «να έχει η Νέα Δημοκρατία όσο το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά, να “κοντύνει” με κάποιο τρόπο ο Μητσοτάκης», για να προκληθεί κάποιου είδους πολιτική αναταραχή και να αμφισβητηθεί, ουσιαστικά, η πολιτική νομιμοποίηση την οποία μας έδωσαν οι πολίτες στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Το μήνυμα το οποίο θα βγει από την κάλπη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πανίσχυρη, πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό, με μία ισχυρή εντολή από τους πολίτες να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τετραετίας, το οποίο πραγματικά θα μας φέρνει σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη.

Και είναι μία ευκαιρία αυτές οι ευρωεκλογές να μιλήσουμε και να κάνουμε κι έναν σύντομο απολογισμό: τι έχουμε πετύχει αυτούς τους δέκα μήνες, αν ήμασταν ή αν δεν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες σας δώσαμε προεκλογικά και τι θα κάνουμε βέβαια και τα επόμενα τρία χρόνια.

Κι έχουμε πετύχει πολλά αυτούς τους εννιά μήνες. Δεν θα απαριθμήσω όλες τις σημαντικές αλλαγές, θα σταθώ μόνο σε κάποιες που νομίζω ότι έχουν μια ξεχωριστή αξία: η επιστολική ψήφος. Κάποιοι από εσάς μπορεί να επιλέξατε να ψηφίσετε επιστολικά και ήδη αρχίζετε και λαμβάνετε τους φακέλους. Ειδικά νέα παιδιά, τα οποία μπορεί να γράφουν εξετάσεις ή τα οποία μπορεί να δουλεύουν σεζόν και να μην μπορούν να μετακινηθούν από τον τόπο εργασίας τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αμφισβητήθηκε πολύ, 200.000 συμπολίτες μας όμως θα αξιοποιήσουν αυτό το σημαντικό θεσμικό εργαλείο διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε πράξη, μόνη της, χωρίς στήριξη από τα άλλα κόμματα.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση που αποτελούσε ζητούμενο για την παράταξή μας από την δεκαετία του ’80: μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επιτέλους στη χώρα μας. Έγινε πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Οι δεσμεύσεις μας για τη στήριξη του εισοδήματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, έτσι ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ. Έγινε πράξη από αυτή την κυβέρνηση, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την έχουμε ξεχάσει τώρα. Την έχουμε ξεχάσει. Γιατί; Γιατί τη θεωρούμε δεδομένη. Την πετύχαμε, όμως, όπως είχαμε δεσμευτεί. Και αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά.

Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία. Να κάνω μια ειδική αναφορά στην προληπτική πολιτική μας, στις προληπτικές εξετάσεις και ειδικά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις γυναίκες και για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Έχουμε μέχρι στιγμής εντοπίσει, φίλες και φίλοι, ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, περί τις 20.000 γυναίκες, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού που δεν γνώριζαν. Και το έμαθαν επειδή το ελληνικό κράτος τους έστειλε ένα μήνυμα για πρώτη φορά και τους είπε «πηγαίνετε κάντε δωρεάν μια μαστογραφία». Πήγαν και την έκαναν, βρήκαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού και επειδή ακριβώς τον διέγνωσαν σε σχετικά πρώιμο στάδιο, θα γίνουν καλά.

Και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» επεκτείνεται και στις γυναίκες κάτω των 50, 45 έως 49, και στις γυναίκες άνω των 70. Γι’ αυτό στις γυναίκες που είναι εδώ μαζί μας, αν πάρετε, που θα πάρετε, ένα μήνυμα για μια τέτοια προληπτική εξέταση, μην το αμελήσετε γιατί μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, τα οποία θέλουν δουλειά και κόπο για να φτιάξουν, και προσλήψεις πολλές οι οποίες γίνονται. Είναι και η πρωτοβάθμια φροντίδα, είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει συνολική αντιμετώπιση για την υγεία.

Δείτε λίγο την πρόοδο στην αγορά εργασίας συνολικά. Θυμάστε, είχα μιλήσει και γι’ αυτό όταν είχα έρθει εδώ στην Χαλκίδα. Οι συνταξιούχοι μας, οι οποίοι εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις μπορούν τώρα, αν το επιθυμούν, να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους, όπως είχαμε δεσμευτεί. Και 80.000 συνταξιούχοι, μέχρι στιγμής, επέλεξαν να εργαστούν και να φορολογούνται με ένα μικρό φόρο μόνο για τις ημέρες εργασίας τους. ‘Αλλη μία σημαντική τομή.

Στην αγορά εργασίας, δείτε τι έχει γίνει. Ήμουν με συναδέλφους βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από δύο εβδομάδες και κάποιος συνάδελφος μου είπε κάτι το οποίο μου έκανε πολλή αίσθηση, το είπε πολύ απλά αλλά σκεφτείτε λίγο πόσο δίκιο είχε. Το 2019 έρχονταν πολίτες στα γραφεία βουλευτών και ζητούσαν από τους βουλευτές να τους βρουν δουλειά. Το 2024 έρχονται εργοδότες και ζητούν εργαζόμενους. Γιατί η ανεργία μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες, οι μισθοί αυξάνονται και πράγματι αρχίζουμε να έχουμε το ανάποδο πρόβλημα τώρα: εχουμε δυσκολία εξεύρεσης εργαζόμενων.

Εργαζόμενοι γυρίζουν από το εξωτερικό και βέβαια αναγκαζόμαστε μερικές φορές να καταφύγουμε και σε μετακλήσεις από άλλες χώρες για να καλύψουμε ανάγκες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Αλλά αυτό είναι ένδειξη μίας αγοράς εργασίας η οποία πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.

Τίποτα από όλα αυτά, φίλες και φίλοι, λοιπόν, δεν ήταν δεδομένο.

Δεν θα μιλήσω εδώ για τα εθνικά ζητήματα, έχω μία πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία θα γίνει μεθαύριο, στην Τουρκία, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεών μας με τη γείτονα, με απόλυτη όμως αυτοπεποίθηση και με συνέπεια στις εθνικές γραμμές.

Είμαστε, όμως, μία χώρα η οποία σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, είναι πιο ισχυρή αμυντικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή γιατί έχει συνάψει ένα πλαίσιο συμμαχιών το οποίο μας επιτρέπει να ατενίζουμε και το γεωπολιτικό μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ούτε όλα αυτά ήταν δεδομένα. Έγιναν όλα αυτά με πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση, για να επανέλθω στο μήνυμα των ευρωεκλογών, να δώσουμε σε κανέναν το πάτημα ή την ευκαιρία, αυτή την πορεία σταθερότητας και προόδου της χώρας να τη θέσει σε αμφισβήτηση.

Γι’ αυτό και το μήνυμα των ευρωεκλογών, το πολιτικό μήνυμα, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές με εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό και εγώ δεν φοβήθηκα να βάλω τον πήχη στο αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών, του 2019. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο και γιατί όχι να τον ξεπεράσουμε.

Γιατί η σχέση εμπιστοσύνης την οποία έχουμε οικοδομήσει, είναι μία σχέση ισχυρή, φίλες και φίλοι. Ναι, υπάρχουν προβλήματα. Και παράπονα μπορεί να υπάρχουν και μικρές γκρίνιες μπορεί να υπάρχουν και επιμέρους δυσαρέσκειες μπορεί να υπάρχουν, σας ζητώ όμως να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Και αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, του υπεύθυνου πατριωτισμού, το οποίο ξαναγεννήθηκε και ξαναδυνάμωσε στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου, είμαστε εδώ να αποδείξουμε ότι παραμένει ισχυρό και ορμητικό.

Και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου, κάνοντας το «ταμείο», η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών, έχοντας τρία χρόνια μετά μπροστά μας, χωρίς καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση, να ασχοληθούμε με την υλοποίηση του προγράμματός μας. Όντας απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις που σας δώσαμε.

Θέλω λοιπόν, κλείνοντας, να σας ζητήσω για ακόμα μία φορά να συστρατευθούμε, να συμπορευθούμε, παλιά και νέα στελέχη. Πάντα οφείλω ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους παλιούς αγωνιστές της παράταξής μας, σε αυτούς που μας κράτησαν όρθιους σε δύσκολες μέρες. Γιατί η Νέα Δημοκρατία απέδειξε τελικά ότι είναι το μόνο κόμμα με ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Γιορτάζουμε φέτος τα 50 μας χρόνια, ούσα η πιο ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη στην Ευρώπη.

‘Αρα κάτι σωστό έχουμε κάνει. Αντέξαμε στο χρόνο, κρατήσαμε τις αξίες μας αναλλοίωτες, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε και προσελκύσαμε στη Νέα Δημοκρατία πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν. Έτσι πήγαμε στο 41%. Και τους τιμούμε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν και ξέρουμε πολύ καλά πόσο βαριά είναι η ευθύνη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους.

Αυτοί λοιπόν οι παλιοί αγωνιστές, οι νέοι φίλοι οι οποίοι συνενώθηκαν μαζί μας, αυτή η νέα πλατιά συμμαχία την οποία δημιουργήσαμε, θα δώσει βροντερό παρόν και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. Να πολεμήσουμε, λοιπόν, την απάθεια, την αδιαφορία και κυρίως αυτή την αίσθηση που μπορεί να επικρατεί, ότι τελικά οι ευρωεκλογές και το τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμία σημασία.

Έχει μεγάλη σημασία. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο. Να σας ζητήσω να ψάξετε τους υποψηφίους, να μη μείνετε μόνο ενδεχομένως στα αναγνωρίσιμα ονόματα, θα βρείτε εξαιρετικά βιογραφικά, είναι βέβαιο ότι θα μπορείτε να βρείτε τέσσερις υποψηφίους που να καλύπτουν τις ανάγκες σας και τις δικές σας προσδοκίες.

Και όλοι μαζί να στηρίξουμε τη Νέα Δημοκρατία, ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου, στα πεντηκοστά μας γενέθλια, λίγο πριν την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που φέρνει τη σφραγίδα του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να γιορτάσουμε μαζί άλλη μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ, Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και ό,τι καλύτερο, κι εδώ με το καλό πάλι να γιορτάσουμε τη μεγάλη μας νίκη. Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕίναι οι… μύγες που θα σώσουν τον πλανήτη;
Επόμενο άρθροΖωντανή μετάδοση αγώνα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική: ΑΕ Αλεξάνδρειας – Ερμής Αμυνταίου