
Με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2026 θα ισχύσει η σημαντική αύξηση του αφορολόγητου στα φιλοδωρήματα, που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.
Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «Το αφορολόγητο όριο στα φιλοδωρήματα αυξάνεται. Θυμάστε ότι πριν από δύο χρόνια κατοχυρώσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο όριο 300Euro το μήνα στα tips. Στα φιλοδωρήματα που δίνονται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Φέτος το καλοκαίρι μίλησα με πολλά νέα παιδιά στις περιοδείες μου. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι προχωράμε σε μια ακόμα σημαντική αύξηση στο αφορολόγητο στα tips από τα 300Euro το μήνα στα 6000Euro το χρόνο».
Συμπληρώνει μάλιστα ο πρωθυπουργός: «Ουσιαστικά μιλάμε για μια αύξηση 200Euro το μήνα, από τα 300Euro στα 600Euro, για αυτούς που δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο. Αλλά, προσέξτε, αν δουλεύετε σεζόν ο υπολογισμός θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση. Έτσι για παράδειγμα, αν κάποιος εργάζεται 6 μήνες το χρόνο, το αφορολόγητο πάει στα 1000Euro, πρακτικά υπρτριπλασιάζεται. Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί άμεσα αλλά τίθεται σε εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 1.1.2026, άρα καλύπτει και όλη την περίοδο του φετινού καλοκαιριού. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, ειδικά τα νέα παιδιά που δουλεύουνε σεζόν».
Ποιοι κερδίζουν
Το σημαντικότερο όφελος αφορά όσους λαμβάνουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους από φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα καφέ, τα μπαρ, τις επιχειρήσεις τουρισμού, ή και για διανομείς καθώς και εργαζόμενους σε άλλους κλάδους υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήρια), εφόσον τα tips καταβάλλονται προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά όπως σε κάποιες περιπτώσεις εργαζομένων προβλέπεται.
Οι περισσότερο κερδισμένοι είναι κυρίως οι νέοι και εποχικά εργαζόμενοι, καθώς μέχρι σήμερα μπορούσαν εύκολα να ξεπεράσουν το αφορολόγητο των 300 ευρώ μέσα σε έναν μήνα (δουλεύοντας π.χ. «σαιζόν» σε νησιά) χάνοντας σημαντικό μέρος του φορολογικού οφέλους, παρότι εργάζονταν μόνο λίγους μήνες μέσα στον χρόνο.
Πώς αυξάνεται το όφελος
Με το ισχύον καθεστώς το αφορολόγητο υπολογίζεται κάθε μήνα. Με τη νέα ρύθμιση, το όριο μετατρέπεται σε ετήσιο και ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, ώστε μεγαλύτερο μέρος των φιλοδωρημάτων να παραμένει αφορολόγητο.
Παραδείγματα
Παράδειγμα 1: Ένας σερβιτόρος εργάζεται έξι μήνες σε τουριστική περιοχή και λαμβάνει περίπου 1.000 ευρώ φιλοδωρήματα κάθε μήνα. Με το σημερινό καθεστώς αφορολόγητα είναι μόνο τα πρώτα 300 ευρώ κάθε μήνα (1.800 ευρώ συνολικά). Με το νέο σύστημα, εφόσον τα συνολικά φιλοδωρήματα δεν υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ, ολόκληρο το ποσό παραμένει αφορολόγητο.
Παράδειγμα 2: Ένας διανομέας εργάζεται όλο τον χρόνο και εισπράττει συνολικά 6.000 ευρώ φιλοδωρήματα. Με το νέο καθεστώς αξιοποιεί στην πράξη αφορολόγητο που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 500 ευρώ τον μήνα.











