Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ανιστόρητες απειλές αυτών που έχουν αυτοκρατορικά οράματα συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα για τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ σήμερα στη Βουλή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως την στήριξη που παρέχει η χώρα μας και η Δύση στην Ουκρανία και απευθύνθηκε εμμέσως στην Τουρκία  λέγοντας:

“Συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει παραδοσιακά στην δυτική κοινότητα, επισήμανε ότι είναι οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά της, με τα οποία συμφωνεί και η παγκόσμια κοινότητα, και η ΕΕ  αλλά “και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού”  και προσέθεσε: “Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας”.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας την ικανοποίηση του και την αισιοδοξία του για το μέλλον επειδή όπως είπε “το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά της ΝΔ στη χώρα, έκανε εμφατική αναφορά στην εσωτερική κατάσταση από την ημέρα που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, στην ενεργειακή κρίση που διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην αγορά, και μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Καμία Κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η πατρίδα μας προχωρά μπροστά. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που υπομένει, όπως λέει και ο στίχος. Έτσι, σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει -όσο γενναία μπορεί- το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων”.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση που διαπερνά την Ευρώπη είπε ότι κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων και προσέθεσε ότι όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα.

“Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη με το COVID-Pass, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, έτσι και τώρα η Αθήνα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε επίσης ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και υπεραμύνθηκε της πρότασης του για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να αποσυνδεθεί από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Ναι, πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους ευρωπαίους ηγέτες που αντιδρούν στην πρόταση αυτή:

“Και σε μία τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε, βεβαίως, επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά, όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία. Αυτή που τώρα καλείται να παρέμβει για να υπενθυμίσει πως οι αγορές είναι συντελεστές και όχι αποκλειστικοί ρυθμιστές της οικονομίας και ότι αυτές υπάρχουν στο όνομα των πολιτών και όχι το αντίθετο”.

Είπε επίσης ότι αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει σε δύο μέρες στην Πράγα, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα, πιστεύοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν τελικά να αναδιαμορφωθούν “και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσα από το δρόμο που τελικά οδηγεί πάντα σε λύση, με περισσότερη, δηλαδή, Ευρώπη.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση ότι σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα συνεχιστεί, με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση επιτιθέμενος κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ζώντας στη σκιά το δικού της καταστροφικού παρελθόντος, καταστροφολογεί και σήμερα ακόμα για τα πάντα.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει, δηλαδή, σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα” και αναφερόμενος στον κ.Τσίπρα είπε:

“Άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει, χωρίς να ντρέπεται, ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ., θα έβγαινε, λέει, Πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού, η οποία έχει καταδικαστεί πια ανεπιστρεπτί από τους Έλληνες πολίτες. Όμως, αυτή τη λογική, ότι μπορούμε τάχα να μοιράζουμε δημόσιο χρήμα για κομματικό όφελος και όχι για το καλό των πολιτών, αυτή τη λογική την έχουμε μπροστά μας, θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Και σε αυτόν τον λαϊκισμό της εξαγοράς των συνειδήσεων οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο, το πώς ξεπεράσαμε νικηφόρα τόσες περιπέτειες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Να μην κρυφτούμε από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Να αναγνωρίσουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και ότι το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να βελτιωθεί, διότι δεν είναι αποδεκτό από μία παράταξη η οποία δεν είναι απλά φιλελεύθερη, αλλά έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε επαναλαμβάνοντας το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές: “Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου; Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν, επιτέλους, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία. Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν πολλοί σύμμαχοι της ΝΔ  γιατί όπως είπε “απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας”

Ακριβώς γι’ αυτό-είπε-οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής.

Ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους πολίτες ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. “Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας”.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις, χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών, με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης  και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα.

Παράλληλα απέστειλε και ένα μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό λέγοντας ότι “η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές”.

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα υπήρχε, ίσως, καλύτερη μέρα για τη συνεδρίασή μας, από τη σημερινή. Από τα 48α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Επέτειο που γιορτάζουμε εδώ, στο χώρο του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας την πίστη μας στη Δημοκρατία. Και την τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μας με την κοινωνία, σε μία συγκυρία, μάλιστα, που δικαιώνεται εμφατικά η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, όπως την προσδιόρισε ο ιδρυτής της. «Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Αυτό σημείωνε η Διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974 με την υπογραφή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Και, πράγματι, σχεδόν μισό αιώνα μετά και ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, σήμερα μπορούμε να το διακηρύξουμε: Ναι, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Η συνεδρίασή μας γίνεται, έτσι, μια αφορμή για να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.  Οι εξελίξεις, βέβαια, απαιτούν να θέσω πρώτος το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε.

Θα προσπαθήσω, κύριε Γενικέ, να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος ώστε να ακολουθήσει μια ουσιαστική συζήτηση. Μια συζήτηση, στην οποία θέλω να σας ζητήσω και πάλι -όπως πάντα- να τοποθετηθείτε με ειλικρίνεια για την ουσία της πολιτικής μας, για τις καλές και κακές στιγμές μας, κυρίως, όμως, για τους τρόπους με τους οποίους η δουλειά σας – η δουλειά μας, θα γίνει αποτελεσματικότερη.

Η 48χρονη Νέα Δημοκρατία εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου, με δυνάμεις πέρα από παλιά τείχη που συναιρούν την παράδοση με την ανανέωση, συντηρώντας τις προωθητικές αξίες της χώρας και έχοντας τη δυνατότητα να ενσωματώνει κάθε χρήσιμη νέα ιδέα. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τέσσερα θεμέλια: Την προστασία της πατρίδος, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και Δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα.

Αυτά ήταν και τα χαρακτηριστικά του τόπου, ήταν τα όπλα τα οποία μας επέτρεψαν,  ώστε να βγούμε νικηφόρα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μας χτύπησαν. Από την οικονομική καθήλωση του χθες και τη διετή πανδημία μέχρι την μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο. Και χάρη σε αυτά, αμύνεται με επιτυχία τόσο στις εθνικές προκλήσεις που συνεχίζονται όσο και στο εισαγόμενο κύμα ακρίβειας και στην ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Καμία Κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Κι όμως, παρά τις αντιξοότητες, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η πατρίδα μας προχωρά μπροστά. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που υπομένει, όπως λέει και ο στίχος. Έτσι, σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει -όσο γενναία μπορεί- το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά τα κάνουμε, όμως, χωρίς να ναρκοθετούμε το κοινό μας μέλλον και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα το κάνουν καλύτερο. Πρόκειται, άλλωστε, για μία προσπάθεια που ειδικά εσείς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τη γνωρίζετε καλά. Και τη γνωρίζετε ως πρωταγωνιστές ενός νομοθετικού έργου το οποίο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει προηγούμενο. Μόνο από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τα μέσα του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια. Πραγματοποιήσατε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 6.000, επαναλαμβάνω, 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και σε όλες τις Ειδικές Επιτροπές της Βουλής. Με άλλα λόγια, σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες αλλά και η παράταξη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε.

Νομίζω ότι δύσκολα κάποιος Πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναμένει περισσότερα από τους βουλευτές του. Και δεν είναι μόνο οι αριθμοί που δηλώνουν το μέγεθος της προσφοράς, αλλά είναι και η ποιότητα της δράσης σας, με προσήλωση στον κανονισμό της Βουλής, με διάθεση για δημιουργική, για εποικοδομητική κριτική ώστε να νομοσχέδια να γίνονται καλύτερα, με σεβασμό, πάντα, στις αντίπαλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, κυρίως, όμως, με πάγια επιδίωξη τις ευρύτερες συναινέσεις. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις όπου Υπουργοί έκαναν δεκτές πολλές τροποποιήσεις, όχι μόνο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Σε πολλές από αυτές είχατε πρωταγωνιστήσει κι εσείς οι ίδιοι. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει στην πράξη παραγωγικός κοινοβουλευτισμός.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τίποτα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο από εκείνον τον Οκτώβριο του 1974 όταν η Νέα Δημοκρατία ξεκινούσε αυτή τη συναρπαστική της διαδρομή. Ακλόνητες, ωστόσο, έμειναν οι ιδρυτικές αξίες που μας κράτησαν, που κράτησαν την παράταξή μας ενωμένη, ισχυρή και πρωταγωνίστρια, ενώ γύρω της διαλύονταν συνασπισμοί, κράτη και κόμματα. Ο Ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να μπορεί να συνθέτει, αλλά και να ανανεώνεται, αλλά και ο φιλελεύθερος και κοινωνικός της χαρακτήρας: είναι ιδιότητες που αναπτύσσουμε ξανά απέναντι στα στοιχήματα της εποχής. Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον.

Φυσικός μας χώρος -όπως δήλωσε από αυτό εδώ το βήμα ο ιδρυτής της παράταξής μας- παραμένει ο Δυτικός κόσμος και πυξίδα μας το Διεθνές Δίκαιο και η Δημοκρατία. Γι’ αυτό και στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο, αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Την ίδια ώρα, οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και την εισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών. Ξέρετε καλά, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι η πολιτεία δαπανά ήδη τεράστια ποσά για να περιορίσει τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο φορολογώντας εταιρείες ηλεκτρισμού και διυλιστήρια. Θέτοντας πρώτοι στην Ευρώπη σε λειτουργία έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών, ο οποίος αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε τη δική της πρόταση για το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα ισχύει πια σε όλα τα κράτη-μέλη. Ανέφερε και ο Γιάννης (Μπούγας) ότι έχουμε ανακτήσει από αυτόν τον μηχανισμό παραπάνω από 2,5 δις ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες που αυτός έχει τεθεί σε λειτουργία. Και ο μηχανισμός αυτός είναι ο βασικός αιμοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και στήριξης της κοινωνίας που μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και να κάνουμε παρεμβάσεις επίσης στην αγορά των καυσίμων.

Όμως, κανείς εθνικός προϋπολογισμός, κανείς μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά εδώ και πολλούς μήνες δίνω τη μάχη για μία συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη με το COVID-Pass, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, έτσι και τώρα η Αθήνα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Οι θέσεις μας βρίσκουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Ναι, πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Πρέπει με κάποιο τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η αγορά, η αποθήκευση, η διανομή του να γίνουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο ευρωπαϊκή, κοινοτική υπόθεση. Και σε μία τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να αντισταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί, που υπονομεύουν συνολικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ούτε, βεβαίως, επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν ο τελευταίος δεν λειτουργεί σωστά, όταν οι αγορές λειτουργούν σωστά, τότε το λόγο πρέπει να τον έχει η Πολιτεία. Αυτή που τώρα καλείται να παρέμβει για να υπενθυμίσει πως οι αγορές είναι συντελεστές και όχι αποκλειστικοί ρυθμιστές της οικονομίας και ότι αυτές υπάρχουν στο όνομα των πολιτών και όχι το αντίθετο.

Είναι το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρω ξανά σε δύο μέρες στην Πράγα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών στα τέλη του μήνα, πιστεύοντας ότι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν τελικά να αναδιαμορφωθούν και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μέσα από το δρόμο που τελικά οδηγεί πάντα σε λύση, με περισσότερη, δηλαδή, Ευρώπη. Αλλά θα το ξαναπώ: σε εθνικό επίπεδο -ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο- το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί, με μέτρα ρεαλιστικά, αλλά και αποτελεσματικά.

Είναι, νομίζω, αυτή η πολιτική την οποία με θαυμαστή ωριμότητα αντιλαμβάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, νιώθοντας ότι με αντίπαλο μια διεθνή καταιγίδα η Κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατεύσει. Χωρίς ποτέ όμως, να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη μέρα, ούτε και να αναστέλλει την εφαρμογή του προγράμματός μας. Και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα η μεγάλη μας δύναμη. Η πίστη ότι και αυτή η περιπέτεια ίσως πρόσκαιρα να μας κοστίσει, όμως δεν θα μας λυγίσει. Όπως δεν μας λύγισαν ούτε και οι προηγούμενες.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, μετά από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ορίζοντας πια για τους επόμενους μήνες είναι καθαρός. Σε εθνικό επίπεδο, μένουμε σταθεροί  στις θέσεις μας. Οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί βέβαια και η παγκόσμια κοινότητα, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια  αλλά και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο.

Γαλανό, όμως, θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Γιατί αν κάτι με κάνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισιόδοξο, είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Ξέρουν οι λαοί μας ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται, ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό πεδίο, οι εξελίξεις είναι, επίσης, σαφείς. Συνεχίζεται, όπως είπα, η στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση και δρομολογούνται όλα εκείνα τα μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Σε λίγο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%. Από 1ης Ιανουαρίου, όπως είχαμε δεσμευτεί, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ακολουθεί την 1η Μαΐου του 2023 νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και κλείνει έτσι ένας μεγάλος κύκλος διαδοχικών φορολογικών ελαφρύνσεων και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Συνεχίζεται, όμως, ο κύκλος ανάπτυξης της οικονομίας. Παρά τη διεθνή αστάθεια, οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ. Τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Και οι επενδύσεις εξακολουθούν να φέρνουν νέες δουλειές και δημόσια έσοδα. Το 2022 θα είναι ακόμα μία χρονιά ρεκόρ στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένας αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, η Google, ανακοίνωσε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που αθροιστικά θα φέρει παραπάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 20.000 θέσεις εργασίας μέσα σε μία 8ετία.

Τη Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις τελευταίους σταθμούς στη «Γραμμή 3» του Μετρό στον Πειραιά, δύο όψεις της ίδιας εικόνας. Ανάλογη εικόνα είμαι σίγουρος ότι έχετε και εσείς από τα μικρά και τα μεγάλα έργα που γίνονται στις Περιφέρειές σας. Όχι χωρίς αδυναμίες, όχι χωρίς καθυστερήσεις, οι οποίες, πάντως, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα μίας νέας Ελλάδας που χτίζεται κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Αυτής που δικαιώνει το σύνθημα: «Το είπαμε. Το κάναμε». Και εκείνης που καλούμαστε να εξακολουθούμε να υπηρετούμε στο εξής, με οδηγό τα τρία εθνικά ζητούμενα: τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια. Γιατί πράγματι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και αυτός απαιτεί από εμάς σκληρή δουλειά και να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη. Οικονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αυξήσουν την αγωνία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η δικαιολογημένη αγωνία να μην μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία. Πολύ περισσότερο να μην μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία. Οφείλουμε, λοιπόν, να εξηγούμε την πηγή των προβλημάτων και τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε για την υπέρβασή τους, πείθοντας ότι σε σύνθετα ερωτήματα, σε εξωγενείς κρίσεις δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ότι η λύση τελικά βρίσκεται στην αλήθεια και στην ενότητα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ζώντας στη σκιά το δικού της καταστροφικού παρελθόντος, καταστροφολογεί και σήμερα ακόμα για τα πάντα. Κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει, δηλαδή, σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα.

‘Ακουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει, χωρίς να ντρέπεται, ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ., θα έβγαινε, λέει, Πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου, του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού, η οποία έχει καταδικαστεί πια ανεπιστρεπτί από τους Έλληνες πολίτες. Όμως, αυτή τη λογική, ότι μπορούμε τάχα να μοιράζουμε δημόσιο χρήμα για κομματικό όφελος και όχι για το καλό των πολιτών, αυτή τη λογική την έχουμε μπροστά μας, θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές. Και σε αυτόν τον λαϊκισμό της εξαγοράς των συνειδήσεων οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο, το πώς ξεπεράσαμε νικηφόρα τόσες περιπέτειες. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Να μην κρυφτούμε από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Να αναγνωρίσουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και ότι το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να βελτιωθεί, διότι δεν είναι αποδεκτό από μία παράταξη η οποία δεν είναι απλά φιλελεύθερη, αλλά έχει ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα.

Συνεπώς, το δίλημμα το οποίο διατύπωσα στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα χρόνια ισχύει στο ακέραιο: Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου; Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας, αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν, επιτέλους, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε αυτό το οποίο προτείνουμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία. Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα.

Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση.

Και αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό θα είναι το ερώτημα το οποίο θα διατρέχει την επικαιρότητα μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ορόσημο που έρχεται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία μας. Στο δρόμο αυτό, ωστόσο, το γνωρίζετε καλά, δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας.

Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις, χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών. Με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης  και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις που έχουν επιδείξει έως σήμερα συνέπεια αλλά και αποτελεσματικότητα. Ώστε, ναι, η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές.

Ο ρόλος, λοιπόν, του βουλευτή, ο δικός σας ρόλος καθίσταται κομβικός -το αντιλαμβάνεστε και εσείς- στους μήνες που απομένουν. Πολύ περισσότερο καθώς -όπως είπε και ο Γιάννης (Μπούγας)- δεν σταματά το Κοινοβουλευτικό έργο, η κυβερνητική παραγωγή. Τα καθήκοντά σας αναπόφευκτα αυξάνονται στη Βουλή και στις περιφέρειές σας μεταφέροντας, όπως το κάνετε ήδη, τον παλμό τους στην Κυβέρνηση, όμως και το δικό σας έργο στους πολίτες.

Νομίζω το ξέρετε καλά, ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Το ίδιο θα ζητήσω, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, να ισχύει και για όλους τους υπουργούς.  Οι βουλευτές μας, άλλωστε, είναι οι σύνδεσμοί μας με κάθε γωνιά του τόπου. Και ειλικρινά θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την πίστη σας, για την ενότητά σας αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά σας στη δράση μας.

Και σκέφτομαι πραγματικά, ότι δεν υπάρχει καλύτερη αφετηρία για τη νέα μας πορεία από αυτά τα 48α γενέθλια της παράταξής μας. Γιατί αυτά σηματοδοτούν τη νεανικότητα που μπορεί πάντα να διατηρεί, αλλά και την ωριμότητα που διαρκώς αποκτά. Είναι πιστεύω ό,τι ζητά σήμερα και η πατρίδα.

Ανυπομονώ, λοιπόν, να  ακούσω τις απόψεις σας για να οργανώσουμε μαζί τα επόμενα νικηφόρα βήματά μας.

Καλή δύναμη με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Χρόνια πολλά Νέα Δημοκρατία. Εμπρός για νέες νίκες για την παράταξη, για τη χώρα, για τις Ελληνίδες, για τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών Α. Μπέρμποκ κατηγορεί τον Βλ. Πούτιν για “τρομοκρατία” και για “αυτοκρατορική τρέλα”
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κορονοϊού και η εβδομαδιαία μεταβολή τους ανά περιφερειακή ενότητα