Κυρ. Μητσοτάκης: «Για να δώσουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, πρέπει να συνεργαστούμε με τους καλύτερους»

«Για να δώσουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, πρέπει να συνεργαστούμε με τους καλύτερους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο κρατών, στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης» (Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το πρωί της Δευτέρας στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να τεθούν τα ΑΕΙ της χώρας σε μια νέα τροχιά εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης. Προέτρεψε τα πανεπιστήμια να συνάψουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τις υφιστάμενες, και επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ότι «το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά».

«Αυτή η επίσκεψη είναι μόνο η αρχή«, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Είναι η αρχή αυτού που βλέπουμε ως ένα σημαντικό ταξίδι που θα σφυρηλατήσει ακόμα ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Δεσμοί που θα ωφελήσουν τις ακαδημαϊκές κοινότητες και των δύο χωρών μας», επεσήμανε.

Τη Σύνοδο χαιρέτισαν, επίσης, ο George J. Tsunis, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Lee Satterfield, Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ και ο Allan E. Goodman, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ. Και οι τρεις μίλησαν με ενθουσιασμό για τις νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες και ιδιαίτερη προσμονή για τα αποτελέσματά τους.

Οι πρώτες ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο της Συνόδου έγιναν και οι πρώτες ανακοινώσεις, που έδωσαν το στίγμα του τι καρπούς αναμένεται να αποδώσει η επίσκεψη των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμφωνία του πανεπιστημίου Yale με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνων, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε ότι οι Έλληνες φοιτητές που θα συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα θα απαλλαγούν από την καταβολή διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές και περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.

Ακόμη, ήδη από χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκε η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, Λι Μπόλιντζερ (Lee Bollinger). Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κέντρο θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και θα προωθεί ερευνητικές συνεργασίες στα ακαδημαϊκά πεδία της Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, της Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Αρχαιολογίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων θα επισκεφθούν, ανά ομάδες ενδιαφέροντος, τα πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης περαιτέρω συνεργασιών ή εμβάθυνσης αυτών που δρομολόγησαν την τελευταία τριετία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν κατά τη διάρκεια της σημερινής εναρκτήριας εκδήλωσης, οι μαρτυρίες δύο φοιτητριών από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι οποίες συμμετείχαν στο θερινό πρόγραμμα που διενεργείται στη Λέσβο, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, και αφορά τις προσφυγικές ροές, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει αναπτύξει τεχνογνωσία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του φαινομένου της μετανάστευσης και να καταλάβουμε τις δυσκολίες στην κατάρτιση μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε μια από αυτές.

Έγινε η αρχή-Επόμενη στάση, η Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά ανώτατα ιδρύματα είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για το άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ήδη, έχει προγραμματιστεί το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την προσέγγιση βρετανικών πανεπιστημίων για τη διερεύνηση συνεργασιών με τα ελληνικά. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ενδιαφέρον από πλευράς Μ. Βρετανίας είναι μεγάλο, κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί στην επερχόμενη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνοδεία πρυτάνεων από  ελληνικά πανεπιστήμια, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αθηνά Καστρινάκη /ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΝ.Δένδιας: Καθημερινό φαινόμενο ο παραλογισμός της τουρκικής προκλητικότητας – Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό της Κύπρου
Επόμενο άρθροΑΑΔΕ: Συνεχίζονται η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση εντύπων, σε επεξεργάσιμη μορφή pdf