Κύπρος: Στο παρασκήνιο της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επικεντρώνονται οι Κυπριακές εφημερίδες

Μετά την αρχική περιγραφική ειδησεογραφία της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη οι σημερινές Κυπριακές εφημερίδες επικεντρώνονται με εκτεταμένα ρεπορτάζ στο παρασκήνιο του τερματισμού της ομηρίας τους.

Αντλώντας από ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εφημερίδες επικεντρώνονται σε φερόμενη αμερικάνικη παρέμβαση, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επαφών των Τούρκων αξιωματούχων με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ και σε αίτημα των Αμερικανών για απελευθέρωση 15 κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων και οι δύο στρατιωτικοί.

Επίσης, εικάζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διακατεχόταν από έναν έντονο φόβο πως οι Αμερικάνοι ίσως στήσουν κάποιο θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν σαν πρόσχημα για να τον ανατρέψουν, γεγονός, που αν και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένες πληροφορίες, είναι δυνατό να συνέβαλε στο να κλείσει αυτό το μέτωπο χωρίς να τρωθεί το κύρος του Τούρκου προέδρου.

Τέλος, αναφέρονται στην πιθανότητα η απελευθέρωσή τους να συνδέεται με φερόμενο διακανονισμό του θέματος των μουφτήδων της Θράκης με τον προσχηματικό τερματισμό των υπηρεσιών των διορισμένων από το Ελληνικό κράτος μουφτήδων λόγω ηλικίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟλοένα λιγότεροι θάνατοι από εγκεφαλικά στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα και σε μερικές ακόμη χώρες αυξάνεται η θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια
Επόμενο άρθροΕξωπλανήτης είναι τόσο καυτός (4.300 βαθμοί Κελσίου) που η ατμόσφαιρά του περιέχει εξαερωμένα μέταλλα, σίδηρο και τιτάνιο