Μήνυμα προς τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου, να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σχολιάζοντάς τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτές αποτελούν «ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η τουρκική πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων».
«Οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά λόγω των θέσεων της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ‘Αρα και αυτή τη στιγμή, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την προσέγγιση της Τουρκίας και μόνο», ανέφερε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση τις παρακολουθεί πολύ στενά και αξιολογεί καθημερινά χωρίς δημόσιες δηλώσεις.
«Ένα μήνυμα που στέλνουμε στις τουρκοκυπριακές δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας είναι ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της λειτουργίας στον ‘Αγιο Μάμα, κινήσεις που αποσκοπούν στο να απομακρύνουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα αντιδράσει στην επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα στις 5 Σεπτεμβρίου, σε αντίδραση της απαγόρευσης της λειτουργίας τον Αγιο Μάμα Μόρφου, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
«Εμείς δεν είμαστε ψευδοκυβέρνηση, εμείς είμαστε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ και δεν θα ακολουθήσουμε τακτικές που στόχο έχουν την απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Η απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων είναι μια από τις πιο βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμείς πάντοτε σεβόμαστε την απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Θα κινηθούμε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.
Τέλος κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος μέλος της ΕΕ, και όχι ένα μέλλον μαζί με την Τουρκία με όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονική χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ