Κύπρος: Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις για τη διδασκαλία της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

«Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας: Ιστορία και Πολιτισμός» ήταν το θέμα ημερίδας, που οργανώθηκε στη Λευκωσία από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, τόνισε ότι ο Ελληνισμός «έχει μακραίωνη ιστορία και μοναδικό πολιτισμό, τον οποίο οφείλουμε να αναδεικνύουμε μέσα από διοργανώσεις όπως η αυτή». Ο κ. Καδής σημείωσε πως η αποτύπωση του σπουδαίου αυτού κεφαλαίου του Ελληνισμού στην ιστορία, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία συνδέεται με την έντονη και διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου που ήταν διάσπαρτο στη Μικρά Ασία.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, ανέφερε, υπήρξαν φιλοπρόοδοι και πέρα από τις οικονομικές και εμπορικές τους δραστηριότητες, καλλιέργησαν τις τέχνες και τα γράμματα, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο πολιτισμό που είχε την εκτίμηση των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες του Πόντου και της Δυτικής Μικράς Ασίας, ο πολιτισμός αυτός «κρατήθηκε ζωντανός, εμπλουτίζοντας την ελληνική παράδοση και ευεργετώντας το Έθνος σε όλους τους τομείς», επεσήμανε ο κ. Καδής .

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τον Νοέμβριο του 2016 στην Αθήνα, δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της Κύπρου να εμπλακούν σε «γόνιμη συζήτηση, ανταλλάσσοντας απόψεις και σκέψεις γύρω από τη διδακτική μεθοδολογία ενός σημαντικού γεγονότος, το οποίο σημάδεψε τη μοίρα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Γιώργος Κουμουτσάκος
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνολικά 7.800 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής