Κυνηγετικός Σύλλογος Μελίκης και Περιχώρων “Ο ΤΟΞΟΤΗΣ”: Περί αναστολής θήρας

Είναι δεδομένο πως η αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί πρωτίστως στοχοποιείται ο Έλληνας κυνηγός αφήνοντάς μας να κάνουμε πλεον σκέψεις για παρεμβάσεις τρίτων στην αναστολή, πρωτίστως αντικυνηγών.

Και ενώ δηλώνατε το καλοκαίρι κατηγορηματικά πως ακόμη και σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων το κυνήγι δεν θα περισταλεί, λίγο καιρό αργότερα αναστείλατε κάθε κυνηγετική δραστηριότητα χωρίς μάλιστα αυτό να δηλώνεται ρητά σε κάποιο ΦΕΚ εξαπατώντας μας και αφήνοντάς μας έκθετους απέναντι στα μέλη των συλλόγων μας.

Επίσης, κάθε επιχείρημά σας πλέον για συνέχιση της αναστολής θήρας αίρεται εύκολα.

Θέση 1η: Το κυνήγι θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο.

Απάντηση: Το κυνήγι ασκείται κατά μόνας, ενώ ακόμη και στην περίπτωση περισσοτέρων ατόμων δεν μπορεί να υπάρξει συνωστισμός εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος. Επίσης δεν έχει απαγορευτεί καμία άλλη υπαίθρια δραστηριότητα,  καθώς με το πρόσχημα της άσκησης ποδηλάτες, μηχανόβιοι, περιπατητές και ορειβάτες μπορούν να μεταβούν στο βουνό. Γιατί λοιπόν αποκλείονται μόνο οι κυνηγοί;

Θέση 2η: Τη στιγμή που πλήττονται πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι το κυνήγι είναι η πιο ασήμαντη πληττόμενη δραστηριότητα.

Απάντηση: Τα οικονομικά οφέλη για την κοινωνία από την άσκηση της θήρας είναι πολλαπλά και μεγάλα. Ας θυμηθούμε πως κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου – και όχι μόνο – οι κυνηγοί χρειάζονται καύσιμα για τις μετακινήσεις τους, φυσίγγια, ρούχα, παπούτσια, όπλα, κτηνιατρικά φάρμακα, τροφές κτλ. Επαγγελματικά λοιπόν απασχολούνται εξαιτίας των κυνηγών εταιρείες αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, μηχανικοί, εισαγωγείς και κατασκευαστές υποδημάτων, ρούχων και αξεσουάρ κυνηγιού, εταιρίες κατασκευής και εισαγωγής φυσιγγίων, εισαγωγείς και πωλητές όπλων, πρατηριούχοι καυσίμων, κτηνίατροι, φαρμακευτικές εταιρίες, οπλουργοί, έντυπα, κυνηγητικά καταστήματα, εισαγωγείς – κατασκευαστές – διακινητές σκυλοτροφών, φούρνοι, εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία κτλ[1].

Θέση 3η: Υπήρξε αντίστοιχος περιορισμός και του ψαρέματος

Απάντηση: Το κυνήγι είναι η μοναδική αθλητική (κατά το νόμο) δραστηριότητα που ασκείται με την έγκριση του κράτους και μπορεί να αποδειχθεί με την επίδειξη της άδειας θήρας. Επίσης είναι εντελώς απαράδεκτο να ταυτιζόμαστε με τους ερασιτέχνες ψαράδες που δεν πληρώνουν καμία εισφορά στο κράτος και αρκεί ένα καλάμι ή μια πετονιά για να χαρακτηριστεί κάποιος ψαράς. Προσωπικά θεωρώ πλέον ότι το ψάρεμα απαγορεύτηκε απλά για να «νομιμοποιήσει» την αναστολή της θήρας. Σημειωτέον πως καμία άλλη «αθλητική δραστηριότητα» δεν υπόκειται σε εισφορές προκειμένου να ασκηθεί.

Ως εκ τούτων θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να «παρακαλάμε» για τα αυτονόητα και να μην λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν σας την κυνηγετική οικογένεια που αριθμεί πλέον των 250.000 ατόμων, τη στιγμή μάλιστα που οι κυνηγοί ήταν πάντοτε αρωγοί σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτικής προστασίας, προστασίας την δημόσιας υγείας και οικονομίας. Αναμένουμε λοιπόν άμεσα σε μια δίκαιη διευθέτηση του θέματος έστω και την ύστατη στιγμή.

Σε περίπτωση αρνητικής ωστόσο εξέλιξης οι θέσεις σας και ή στάση σας απέναντί μας οφείλουν πλέον να αντιμετωπιστούν αναλόγως επαναπροσδιορίζοντας και τη δική μας στάση: κατάργηση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων για τον περιορισμό της αφρικανικής πανώλης, αποχή από δραστηριότητες πολιτικής προστασίας, απαίτηση αποδέσμευσης των χρημάτων των κυνηγών από το «πράσινο ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προσφυγή με κάθε ευκαιρία στο συμβούλιο της Επικρατείας σε θέματα περιβαλλοντικά, σταματώντας έργα «ανάπτυξης» που πλήττουν κατά την άποψή μας το περιβάλλον (χρηματοδοτήσεις περιβαλλοντικών ΜΚΟ, δημιουργία αιολικών πάρκων κ.α. ).

Σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής σε κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση και επιβάλλεται να αντιδράσουμε…το οφείλουμε στους εαυτούς μας και σε κάθε κυνηγό. Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής και θα το διαφυλάξουμε.

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και

την επιστολή διαμαρτυρίας που προσυπογράφουν σύλλογοι της ΚΟΜΑΘ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΝΤΟΒΑΣ ΑΘ.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

[1] Μέσα από τους απλούς υπολογισμούς και τις προαναφερθείσες σκέψεις γίνεται φανερό ότι η άσκηση της θήρας στην Ελλάδα, πέρα από την ύπαρξη τουλάχιστον 250.000 εγγεγραμμένων κυνηγών, αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο, που προσδίδουν τεράστια οικονομική σημασία στη Θήρα, τόσο για τους κατοίκους της υπαίθρου, όσο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Τα νούμερα που με την ελάχιστη και απλή μορφή θα μπορούσαν να προσεγγιστούν είναι μεγάλα, δεν θα τα παραθέσουμε για να δημιουργήσουμε αθροίσματα εντυπώσεων, διότι ακόμη και αυτό το άθροισμα οδηγεί σε εκπληκτικά μεγάλο μέγεθος. Ο στόχος άλλωστε του παρόντος άρθρου είναι να συμβάλλει στην κατανόηση της οικονομικής σημασίας της θήρας και όχι στην όποια προσέγγιση οικονομικής αξίας.

Αντί λοιπόν αυτό το τεράστιας σημασίας αντικείμενο να αναπτυχθεί, ώστε και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να επιτυγχάνεται, και η αύξηση του θηραματικού κεφαλαίου να επιτελείται, αλλά και ο σχεδιασμός για την πρόοδο της οικονομίας να συντελείται, υπάρχει δυστυχώς η αντίληψη ότι αντιμετωπίζεται εντελώς πρόχειρα.

Είναι φανερό ότι ως βασικός τροφοδότης της εθνικής οικονομίας το κυνήγι πρέπει να διαφυλαχθεί, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ειδικά η κεντρική διοίκηση του υπουργείου Γεωργίας, να ασχοληθεί με τη θήρα, όχι ως πάρεργο, ούτε ως εξιλαστήριο θύμα για την ικανοποίηση των αντικυνηγετικών επιδιώξεων των οικολογικών οργανώσεων ή άλλων, αλλά ως ένα ουσιαστικό και θεμέλιο στοιχείο, ένα γνωστικό αντικείμενο που πρέπει να προαχθεί, μέσα και από την πρόοδο της έρευνας σε πανεπιστημιακό επίπεδο, της παρεχόμενης γνώσης και της ενίσχυσης των φιλοθηραματικών φορέων.

Ειδικά η συμβολή των Κυνηγετικών οργανώσεων είναι, και μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο, ουσιαστική, μέσα από την αγαστή συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, το υπουργείο Γεωργίας, τους φορείς αυτοδιοίκησης, τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και όλους τους περιβαλλοντικούς φορείς και παραγωγικούς φορείς. Τα οικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, επιτάσσουν για τη σοβαρή και ενδελεχή ενασχόληση με τη Θήρα, έστω και τώρα. Κυριάκος Σκορδάς, Επιστημονικός συνεργάτης KOMΑΘ.

Προηγούμενο άρθροΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Συμπαράσταση στα μέλη του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΙΟΡΜΑΝΩΛΑΚΗ το νέο podcast της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας