Άρχισε η καταγραφή και ο προσδιορισμός και τα είδη των εκτάσεων δηλ. λιβαδικές, δασικές κλπ. για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης που ετοιμάζεται.
Ορίζονται επίσης οι υποδομές που πρέπει να υπάρχουν ώστε να γίνεται η βόσκηση όπως πρέπει, να υπάρχουν οι δρόμοι που θα διέρχεται το κοπάδι, οι ποτίστρες με καθαρό νερό και άλλα απαραίτητα στοιχεία ώστε να γίνει ευκολότερη η ζωή του κτηνοτρόφου. Επίσης το περιβάλλον θα είναι ελεγχόμενο για να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος, ποιο είναι το σωστό μέρος για τη βόσκηση του κοπαδιού. Άλλωστε ο παλιός ισχύον νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες έχει κριθεί αντισυνταγματικός, οπότε το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να τον αλλάξει βελτιώνοντάς τον. Το θέμα των βοσκοτόπων είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Αυτή την στιγμή το υπουργείο δεν είναι έτοιμο, αλλά υπάρχει πίεση για την ολοκλήρωση της κατάθεσης των σχεδίων από ΕΕ μέχρι το τέλος του 2019. Ήδη υπάρχει καθυστέρηση αλλά ευελπιστούν ότι δεν θα απειληθούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.
Το όλο έργο συλλογής στοιχείων έχουν οι Περιφέρειες σε ότι αφορά στη συλλογή και τον έλεγχο των στοιχείων που είναι αναγκαία.
Το κόστος θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τα μισθώματα.
Οι περισσότερες Περιφέρειες έχουν δώσει στοιχεία χωρίς να είναι ακόμα ολοκληρωμένα εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου που τα έχει παραδώσει.