Η διατροφή των αμνοεριφίων το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Εσφαλμένη είναι η εντύπωση ότι τα ζώα παράγουν λιγότερο γάλα. Γεγονός είναι ότι τα αμνοερίφια θηλάζουν τις κρύες νύχτες από τις μητέρες τους περισσότερο γάλα, με αποτέλεσμα στις παγολεκάνες να μειώνεται η ποσότητα του γάλακτος.
Ένα ακόμα μέτρο προστασίας είναι η τοποθέτηση ειδικών λαμπτήρων στη μονάδα για να ζεσταίνονται τα ζώα.
Σημαντικό επίσης είναι τα υλικά κατασκευής της μονάδας να παρέχουν θερμομόνωση ώστε να προστατεύονται τα ζώα μας από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι ότι ο χώρος του σταυλισμού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον αριθμό των ζώων γιατί τότε κρυώνουν περισσότερο.
Μεγάλο πρόβλημα είναι η υγρασία μέσα στο στάβλο και συνήθως η αντιμετώπιση είναι ο σωστός αερισμός Θα πρέπει επίσης να υπολογίσουμε ότι ο χώρος που χρειάζεται για την κάθε προβατίνα είναι γύρω στο 1,5 τ.μ.
Πολύ σημαντικός παράγοντας προστασίας των ζώων είναι η σωστή πρόσληψη νερού. Το μυστικό είναι να αυξήσουμε το αλάτι μέσα στο μείγμα περίπου στο διπλάσιο ώστε να αναγκάσουμε τα ζώα να πιούν περισσότερο νερό που είναι απαραίτητο. Το καθαρό νερό θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κουβάδες για άμεση κατανάλωση και η θερμοκρασία του θα πρέπει να είναι 15ο Κελσίου. Ένας γενικός κανόνας για αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι να καλύψουμε τις θερμικές απώλειες λόγω του κρύου αυξάνοντας 100 γρ.περίπου το σιτηρέσιο γαλακτοπαραγωγής και 150 γρ. το σανό μηδικής, το τριφύλλι. Παράλληλα θα πρέπει να ελέγχουμε την κατανάλωση του άχυρου, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε βράδυ παρέχουμε στο κοπάδι μας την καλύτερη ποσότητα άχυρου. Ελέγχοντας τις ταΐστρες το επόμενο πρωί θα πρέπει να βρίσκουμε μικρή ποσότητα καθώς τα ζώα καταναλώνουν περισσότερο άχυρο τη διάρκεια της νύχτας για να ζεσταθούν.
Παλιά υπήρχε η εντύπωση ότι η προσθήκη φυτικού λίπους αποδείχθηκε λάθος γιατί επηρεάζεται άσχημα η σύνθεση του γάλακτος. Ενδείκνυται μόνον όταν είναι εξαιρετικά χαμηλές κάτω του μηδενός οι θερμοκρασίες μέσα στον σταύλο.
Γενικά πάντως την περίοδο του χειμώνα η θερμοκρασία μέσα στις εγκαταστάσεις κατεβαίνει σε χαμηλά επίπεδα και αυτό βέβαια έχει άμεση συνέπεια την μείωση της ποσότητας στα γαλακτοπαραγωγή και τα ζώα.
Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα μυστικά για να περνούν καλύτερα τα ζώα μας και εμείς να έχουμε την ανάλογη παραγωγή γάλακτος.