Στα πρόβατα αρέσει πολύ η τρυφερή βλάστηση των βοσκοτόπων. Η βοσκή περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα φυτών όπως γρασίδι, μηδική, τριφύλλι, χόρτα άγρια και θάμνους. Η μηδική είναι μια πολύ ισχυρή βάση αλλά, όσο πιο πλούσια η βιοποικιλότητα στο βοσκοτόπι τόσο υψηλότερη η ποιότητα της διατροφής.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν επικρατήσουν οι ζωοτροφές και τα συμπυκνώματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, η διατροφή των προβάτων γινόταν μόνο με φυσική βόσκηση, καλαμπόκι και σανό. Η βόσκηση διαρκούσε 7 ώρες και στον στάβλο έδιναν για τροφή 1 κιλό καλαμπόκι και 1,5 – 2 κιλά μηδικής ανά πρόβατο την ημέρα.
Βέβαια η διατροφή των προβάτων γαλακτοπαραγωγής είναι διαφορετική από αυτά της κρεατοπαραγωγής.
Τα πρώτα θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ζωοτροφών που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών, ενώ τα δεύτερα μπορούν να τρέφονται μόνο με σανό, βοσκή και ελάχιστη ποσότητα δημητριακών. Τα πέλλετ μηδικής είναι απαραίτητα όπως και κάποια υποπροϊόντα ψαριού που χρησιμοποιούνται κάποιες στιγμές σαν ζωοτροφή για να προλαμβάνουν την κοκκιδίωση.
Τα πρόβατα αγαπούν πολύ τους σπόρους των δημητριακών, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά όλο το 24ωρο γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.
Οι ζωοτροφές εμπορίου περιέχουν πρωτείνη σε ποσοστό 20% και αμινοξέα που βοηθούν την ανάπτυξη κυρίως του μυικού συστήματος. Ο κτηνίατρος θα σας συμβουλέψει ποια είναι η σωστή ποσόστωση της τροφής ανάλογα με τη ράτσα του ζώου και τους κύκλους της ζωής του.
Τα μπλοκ αλατιού που λειτουργούν σαν συμπλήρωμα μετάλλων είναι απαραίτητα για τη διατροφή, όπως άλλωστε και η μαγειρική σόδα που τοποθετείτε με δίσκο στο εσωτερικό του στάβλου, αφού έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το ph του στομάχου και βοηθά την πέψη.
Να θυμάστε ότι τα πρόβατα δεν έχουν μεγάλη ανάγκη χαλκού, όπως οι κατσίκες οπότε τα συμπληρώματα μετάλλων που προορίζονται για αυτές, μπορεί να είναι τοξικά για τα πρόβατα. Πάντως κάθε αλλαγή στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά, διαφορετικά τα ζώα παρουσιάζουν διάρροια και άλλες διαταραχές
Τα ζώα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε καθαρό και αρκετό νερό είτε μέσα στην εγκατάσταση, είτε σε ποτίστρες που βρίσκονται στο βοσκοτόπι.
Επίσης ο χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης θα πρέπει να είναι καθαρός και προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες. Ζώα που κρυώνουν ή είναι βρεγμένα, δεν διατρέφονται σωστά δεν έχουν αποδόσεις, ούτε στην γαλακτοπαραγωγή ούτε στην κρεατοπαραγωγή. Εάν ο χώρος δεν είναι καθαρός τα ζώα είναι ευάλωτα σε ασθένειες.
Η εξέταση της χλωρίδας και του μικροκλίματος της περιοχής που εκτρέφονται τα ζώα σας, είναι βασική παράμετρος για την ρύθμιση της σωστής διατροφής των ζώων, που πρέπει να μελετήσετε με τον κτηνίατρο σας. Καλό θα είναι να εξετάσετε το βοσκοτόπι με ειδικό γιατί υπάρχουν φυτά που είναι δηλητηριώδη και προκαλούν προβλήματα στα ζώα.
Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι ζωοτροφές που είναι για τα πρόβατα δεν πρέπει να καταναλώνονται από άλλα ζώα όπως τα άλογα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.
Σε κάθε περίπτωση ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να γνωρίζει και να παρατηρεί τα ζώα του για να προλάβει ασθένειες αλλά κα να αξιολογεί σωστά την σωματική τους κατάσταση. Οι προβατίνες δεν πρέπει να είναι αδύνατες αλλά ούτε και πολύ παχιές γιατί αυτό δρα αρνητικά στη γονιμότητά τους.