Κτηνοτροφία: Πως θα διαχειριστούμε καλύτερα την ξηρά περίοδο των αιγοπροβατίνων, στην κτηνοτροφική μονάδα

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, τα στάδια του ετήσιου κύκλου ζωής των αιγοπροβατίνων που εκτρέφονται σε  γαλακτοπαραγωγική μονάδα είναι: ο οίστρος, η επίβαση, η γονιμοποίηση, η κυοφορία, ο τοκετός, η γαλουχία, η γαλακτοπαραγωγή και η ξηρά περίοδος.

Κατά την ξηρά περίοδο, που είναι απαραίτητη για τα ζώα, ο μαστός ξεκουράζεται και έτσι εκείνα χρησιμοποιούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής τους, για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων που κυοφορούν.

Για αυτούς τους λόγους, η ξηρά περίοδος θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 2 μήνες και ποτέ λιγότερο, αφού είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα των ζώων, για την κατάλληλη προετοιμασία της γαλακτικής περίοδου που θα ακολουθήσει, μετά τη γέννα. Η προσεγμένη διατροφή, σε αυτή την ξηρά περίοδο, είναι θεμελιώδης όπως επίσης και η παρακολούθηση για πρόληψη μαστίτιδας και τυχόν θεραπεία της, αν διαπιστωθεί όπως επίσης και ο εμβολιασμός μετά την τελευταία άλμεξη.

Θεραπεία και πρόληψη για τις μαστίτιδες

Μετά την τελευταία άλμεξη συνήθως χορηγείται αντιβίωση, μακράς διάρκειας για μαστίτιδες, ενδομαστικά κατά τη ξηρά περιόδο, σε όλα τα ζώα που είχαν εμφανίσει μαστίτιδα στην προηγούμενη γαλακτική περίοδο ή μπορεί να συνεχίζουν να βγάζουν γάλα. Για την πρόληψη από μαστίτιδες κατά τη διάρκεια της νέας γαλακτικής περιόδου είναι καλό τα ζώα να εμβολιάζονται με ειδικά εμβόλια κατά της μαστίτιδας, που συνήθως απαιτούν κάθε χρόνο επαναληπτική χορήγηση, 20 ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή του εμβολίου.

Συνήθως το ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται κατά τον τρίτο και τέταρτο μήνα εγκυμοσύνης που η περίοδος κρίνεται κατάλληλη.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να εφαρμόζουν την αποπαρασίτωση όλοκληρου του κοπαδιού και του στάβλου, παράλληλα με κατάλληλα φάρμακα. Τα ενέσιμα φάρμακα (ιβερμεκτίνη) θα πρέπει να δίνονται δύο μήνες πριν τη γέννα, ενώ οι πόσιμες σε μορφή κάψουλας ή υγρή μορφή δίδονται τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, στις επόμενες ημέρες το γάλα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση τις επόμενες 10 ημέρες. Το εμβόλιο για τη λοιμώδη αγαλαξία δίδεται τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, αφού τότε είναι λιγότερες οι πιθανότητες για επιπλοκές στον τοκετό. Θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνεται κατά την περίοδο της υψηλής γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, γιατί δημιουργείται μείωση του γάλακτος μετά τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός κατά της εντεροτοξιναιμίας θα πρέπει να γίνεται 25 ημέρες πριν τον τοκετό, ώστε να δημιουργηθεί ανοσία στη μητέρα και να δώσει τα σωστά αντισώματα στα νεογέννητα μέσω του πρωτογάλακτος.

Πάντως θα πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά τα ζώα μας και μάλιστα πριν από κάθε άλμεξη θα πρέπει να καθαρίζουμε με πετσέτες απολυμασμένες τις θηλές των ζώων και να πιέζουμε τον μαστό να βγουν κάποιες σταγόνες γάλα πριν τα συνδέσουμε με τα αρμεκτήρια.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Τα ακροβατικά του πρέσβη του Ισραήλ στον Πενταρόφσκι
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα από σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα. φωτο