Κτηνοτροφία: Οι έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος χτύπησαν «κόκκινο»

Μετά από συνεχείς ελέγχους προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος,  ενώ οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των χαμηλών τιμών και της απαξίωσής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι συστηματικοί έλεγχοι «έβγαλαν λαυράκι»…

 Έτσι μετά από διασταύρωση στοιχείων της παραγομένης ποσότητας  γάλακτος, του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου μεγάλης και γνωστής κτηνοτροφικής μονάδας του Κιλκίς και της παραδοτέας ποσότητας γάλακτος σε δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες  «προκαλούν» … αφού φαίνεται από τον έλεγχο ότι το κάθε πρόβατο για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 παρήγαγε 1800 λίτρα γάλα… οπότε η μεν γνωστή κτηνοτροφική μονάδα παραπέμπεται από τον ΕΛΓΟ στον Εισαγγελέα ενώ ήδη της έχει επιβληθεί ποινή από το ΣΔΟΕ.

Σε ότι αφορά τη μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μετά την έκθεση του ΕΛΓΟ παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ. Η απόφαση εκκρεμεί ακόμα.

 Πως είχε στηθεί «το κόλπο»

 Από τον επιτόπιο έλεγχο στις παγολεκάνες που διέθετε η κτηνοτροφική μονάδα  φαίνεται ότι το παραδοτέο γάλα στις γαλακτοβιομηχανίας είναι πολλαπλάσιο των ποσοτήτων γάλακτος.

Μάλλον το γάλα συλλεγόταν από βυτία των βιομηχανιών απευθείας από μη κατανομαζόμενους κτηνοτρόφους με πλήρη γνώση των γαλακτοβιομηχανιών.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν επισταμένα.