Κτηνοτροφία: Με ποιους τρόπους θα αυξήσετε την παραγωγικότητα των χοιρινών σας

Η καλή υγεία, η σωστή διατροφή, η ποιοτική διαβίωση είναι οι παράμετροι που μπορούν να βελτιωθούν ώστε με τη βοήθεια προηγμένων  τεχνολογικών συστημάτων να εξασφαλιστεί αύξηση της παραγωγικότητας σε ποιοτικό χοιρινό κρέας.

  • Η εγκατάσταση αισθητήρων που μπορούν να εποπτεύουν την υγεία των χοιρινών σας καταγράφοντας τη θερμοκρασία, την κατανάλωση νερού και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, της αμμωνίας και του υδρόθειου. Τα στοιχεία αυτά θα ενημερώνουν για την καλή υγεία και θα ειδοποιούν άμεσα για την εμφάνιση τυχόν ασθένειας. Οι αισθητήρες μπορούν να υπολογίζουν ακόμα και την ποσότητα τροφής ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου αλλά και τα επίπεδα του stress που επηρεάζουν την ποιοτική παραγωγή του κρέατος.
  • Ο φωτισμός είναι σημαντικός για τα χοιρινά, αφού ο κόκκινος φωτισμός μπορεί να μειώσει ακόμα και την επιθετικότητά τους.
  • Ο έλεγχος, η ποιότητα, η ασφάλεια και η υγιεινή της τροφής προλαμβάνουν ασθένειες και ιδιαίτερα τη μόλυνση των χοιρινών από μυκοτοξίνες.
  • Η ψηφιακή καταγραφή των αντιβιοτικών με στοιχεία της ώρας, της ημέρας, του κτηνιάτρου που την εφάρμοσε και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ζώου θα δώσει απάντηση στις ανησυχίες των καταναλωτών που θέλουν να γνωρίζουν την ποιότητα του κρέατος που καταναλώνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας  και Τροφίμων (FAO) από τα στοιχεία της έρευνάς του, μας επισημαίνει πόσο σημαντικός θα είναι ο ρόλος της  προηγμένης τεχνολογίας. ‘Αλλωστε μόνον τα συστήματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, θα μπορέσουν να βοηθήσουν να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση κρέατος διεθνώς που υπολογίζεται ότι τα 10-15 επόμενα χρόνια θα φθάσει το 40%. Μην ξεχνάμε ότι ο  πληθυσμός της γης εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: Στην εντατική του νοσοκομείου Τρικάλων νοσηλεύεται 33χρονος βοσκός που έπεσε σε χαράδρα
Επόμενο άρθροΑγροτικά – Κτηνοτροφία: Ενίσχυση μέχρι 15.000 ευρώ για αγορά ζωοτροφών και καλλιέργειες «αλίευσης»* κατά παρέκκλιση