Κτηνοτροφία: H προβατοτροφία, το πρώτο βήμα για την εξέλιξη του νέου κτηνοτρόφου

Τα πρόβατα είναι τα πιο εύκολα στη διαχείριση ζώα και χρειάζονται περιορισμένης έκτασης χώρο για να διαβιούν υγιεινά και με ασφάλεια.

Εάν θέλετε αρχικά να ασχοληθείτε και να αποκτήσετε εμπειρία σχετικά με την κτηνοτροφία, ο ευκολότερος τρόπος είναι η εκτροφή και η διαχείριση ενός μικρού κοπαδιού προβάτων. Εννοείται ότι το κόστος για μια μικρή κτηνοτροφική εγκατάσταση προβάτων είναι πολύ μικρότερο από αυτό που προορίζεται για τις αγελάδες και τους χοίρους.

Εμείς θα σας αποκαλύψουμε κάποια μυστικά και εσείς θα αποφασίσετε.

Αν μάλιστα σε διπλανό χωράφι αποφασίσετε να σπείρετε τριφύλλι ή κάποια κτηνοτροφικά φυτά θα μπορέσετε να έχετε φρέσκα χόρτα που θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Το αλάτι, το σανό, κάποια συμπληρώματα είναι καθαρό νερό είναι τα αναγκαία της διατροφής τους. Τα βοσκοτόπια μπορούν να εναλλάσσονται με φύτευση καλλιεργειών.

Αν συγκεντρώνεται και τις κοπριές θα έχετε και πρώτης τάξεως λίπασμα.

Τα πρόβατα είναι ήρεμα ζώα και υπάκουα και μπορούν εύκολα να εκπαιδευτούν ώστε να σας ακολουθούν, να σταθούν και να πιούν νερό από συγκεκριμένες ποτίστρες.

Πολύ σημαντικό βήμα είναι να επιλέξετε την κατάλληλη φυλή ανάλογα με το αν σκέφτεστε να έχετε πρόβατα για γαλακτοπαραγωγή, κρεατοπαραγωγή ή απλά θέλετε κάποια κατοικίδια χορτοκοπτικά που θα εξασφαλίσουν και την ανάγκη της οικογένειας και των φίλων για κρέας τις εορτές.

Αν αποφασίσετε να επιλέξετε αυτόχθονες φυλές ελληνικές να γνωρίζετε ότι είναι πολύ ανθεκτικές και υπάρχουν και οι ανάλογες επιδοτήσεις. Επίσης οι γαλλικές φυλές εντάσσονται πολύ καλά στο κλίμα και επιδέχονται βελτιώσεις που θα συζητήσετε  με τον κτηνίατρο, που θα παρακολουθεί τα ζώα σας. Πάντως ο τόπος διαμονής των προβάτων και οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της φυλής.

Επικερδές επίσης είναι να σκεφθείτε και τη μεταποίηση του γάλακτος γιατί ενώ το γάλα έχει χαμηλή τιμή, τα τυριά και το γιαούρτι διατηρούν τις τιμές τους και το βούτυρο συνεχώς ανεβαίνει τιμολογιακά.

Η στέγαση των προβάτων δεν απαιτεί πολλά χρήματα. Ένα υπόστεγο προστατευόμενο από τις πλευρές του και μια πόρτα θα τα προστατεύει από το κρύο, το χιόνι και τις βροχές. Οι κατασκευές αυτές μπορεί να είναι λυόμενες σε περίπτωση που θελήσετε να ασκήσετε μετακινούμενη κτηνοτροφία.  Τα πρόβατα χρειάζονται προστασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα αν γεννούν τους δύσκολους μήνες. Το μέγεθος του υπόστεγου θα πρέπει να το υπολογίζεται 2 τετραγωνικά μέτρα ανά ζώο.

Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, τα πρόβατα έχουν ανάγκη από σκιά, είτε από δέντρα είτε από κατασκευές με ανοιχτή οροφή. Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετό φρέσκο, δροσερό νερό που η θερμοκρασία του να μην ξεπερνά τους 10ο C.