Κτηνοτροφία: H διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες

Τα μυστικά στη διατροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής όταν βρίσκονται σε συνθήκες θερμικού στρες,  μπορούν να βοηθήσουν την ευζωία της, ειδικά σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Τις ζεστές ημέρες συχνά παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις στην παραγωγικότητα του γάλακτος.

Η κατάλληλη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο αφού η ποσότητα της ενέργειας, που χρειάζεται η αγελάδα προκειμένου να διατηρήσει ομοιοθερμία της αυξάνεται κατά 20%.  Το λαχάνιασμα του ζώου αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 7 – 25%.

Η πρόσληψη ξηράς τροφής θα πρέπει να προσαρμοστεί  κατάλληλα για να αντικαταστήσει αυτή την απώλεια ενέργειας.

Οι αγελάδες θα πρέπει να δροσίζονται σωματικά με νερό αλλά και το περιβάλλον θα πρέπει να διατηρείται δροσερό με τη χρήση εξαεριστήρων, ώστε να μπορέσει να μειωθεί η ένταση του θερμικού φορτίου των ζώων.

Οι σημαντικότερες ενέργειές για την αντιμετώπιση του θερμικού στρες όταν η θερμοκρασία φθάσει πάνω από 32ο C.

  1. Το νερό πρέπει να δροσερό, κατά το δυνατόν και σε ικανή ποσότητα γιατί υπάρχει μεγάλη απώλεια νερού μέχρι 59% μέσω του δέρματος και 50% μέσω του αναπνευστικού του ζώου.
  2. Θα πρέπει να κάνουμε προσθήκη λιπαρών, γιατί έτσι μειώνεται η αύξηση θερμότητας, που συνδέεται με τη ζύμωση στο πεπτικό σύστημα και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Ο βαμβακόσπορος είναι πολύτιμο συστατικό για τη διατροφή, εξαιτίας των ενεργειακών συστατικών και των ινών. Το σογιέλαιο και υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά επίσης είναι σημαντικοί ενισχυτές απόδοσης του γάλακτος.
  3. Μεταλλικά συμπληρώματα. Το κάλιο σε συνδυασμό με το νάτριο έχουν μεγάλη σημασία αφού βοηθούν, στη ρύθμιση λειτουργιών του σώματος.
  4. Συχνό τάισμα θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη στρατηγική θα μειώσει την παραγωγή θερμότητας.
  5. Προσθέτουμε στις ζωοτροφές διττανθρακικό νάτριο.
  6. Τα βιταμινούχα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη Ε, βοηθούν πολύ στην υγεία του μαστικού αδένα και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Η νιασίνη, μπορεί να ανακουφίσει μειώνοντας τις επιπτώσεις της θερμότητας, σε επίπεδο κυττάρων.
  7. Απαραίτητη είναι η πρωτεΐνη διατροφή, για να περιοριστεί το θερμικό στρες.
  8. Διατροφή με ίνες, η περιεκτικότητα τους, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και η απόδοση του ζώου κάτω από συνθήκες.
Προηγούμενο άρθροΘερμοκρασία έως 34 βαθμοί και ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο την Τρίτη, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου
Επόμενο άρθροΡωσία: Η πυρκαγιά στις αποθήκες πυρομαχικών στη Σιβηρία ενδέχεται να επεκταθεί – πηγή του υπουργείου Άμυνας διαψεύδει ότι υπάρχει νεκρός