Την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, στις 14.00 (μέχρι 16.00) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με εστίαση στην «Μετά Κοροναϊό Εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής» και θέματα:
- Η προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής υπαίθρου
- Η μετά κοροναϊό εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής
- Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1-6-2020)
Την πρώτη διαδικτυακή προσπάθεια την προετοιμάζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με την υποστήριξη του skywalker, της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα & το Εξωτερικό.
Αν η ισορροπία είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ζωής, και η ανισορροπία συνήθως είναι αιτία θανάτου, το ότι επιβίωσε η Αττική ύπαιθρος μέχρι πρόσφατα, ίσως να οφείλεται κυρίως στο ότι είχε εξασφαλισθεί η ισορροπία στο περιβάλλον.
Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ) και από κάθε κύκλο του φυσικού περιβάλλοντος, με σεβασμό στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, παίρνουν το περίσσευμα και το αξιοποιούν κυρίως ως τροφή ή και αλλού.
Ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) της Αττικής ήταν άριστα προσαρμοσμένος στο Αττικό περιβάλλον. Η ζωή στην Αττική ήταν προσαρμοσμένη στους διαθέσιμους πόρους. Ακόμα και η βόσκηση ήταν μετακινούμενη σύμφωνα με την διαθέσιμη ζωοτροφή-βοσκή. Η χλωρίδα ήταν απόλυτα συμβιωτική με την πανίδα του τόπου. Τα δάση και οι βοσκές, ακόμα και οι καλλιέργειες, συνδυάζονταν τέλεια (βιώσιμα) με την πανίδα (πρόβατα, αίγες, αγελάδες, κότες κλπ). Τα χωράφια ΔΕΝ ήταν εργοστάσια. Και τα αυτόχθονα είδη συμβιούσαν αρμονικά και βιώσιμα (αειφόρα) στην Αττική ύπαιθρο.
Η μεγάλη αποκλειστική παγκόσμια πρωτότυπη «ανωμαλία», της συγκέντρωσης του μισού πληθυσμού του κράτους σε μια πόλη, μια μορφή «μαύρης τρύπας», έχει δημιουργήσει τρομερή ανισορροπία παντού. Η ανοργάνωτη εισαγωγή χωροκατακτητικών ξένων προς την Αττική ύπαιθρο ειδών, αναστάτωσε τις παγιοποιημένες-ισορροπημένες χρήσεις γης και η τσιμεντοποίηση του real estate κατάκτησε όλη (?) την ύπαιθρο της Αττικής.
Και η ανισορροπία σημαίνει «θάνατο» … «θάνατο» στην τοπική κοινωνία …, «θάνατο» στον τρόπο ζωής και στον πολιτισμό των γηγενών, … «θάνατο» στην τοπική οικονομία και εξάρτηση από ξένα οικονομικά κέντρα, … «θάνατο» στο φυσικό περιβάλλον, με σχεδόν συνεχή ανεξέλεγκτη ρύπανση, «θάνατο» στους τοπικούς επαγγελματίες, … Μια εξαρτημένη από ξένη τροφοδοσία σε μια συνεχή ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), με σωληνάκια, μηχανική υπστήριξη και μόνιτορ παρακολούθησης του «επιθανάτιου» ρόγχου της υπαίθρου της Αττικής.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, 6932094231) μας υπενθύμισε πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία γράφουν ότι τα παιδιά τα οποία ζουν σε αγροκτήματα με ζώα που παράγουν γάλα, αντιμετωπίζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο (το ένα δέκατο) να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά που επίσης ζουν στην ύπαιθρο, αλλά όχι κοντά σε ζώα της κτηνοτροφίας, Ο κίνδυνος για αλλεργίες είναι πολύ μεγάλος για τα παιδιά των πόλεων.
Και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης (6992893199), αναφέρθηκε στην στρατηγική της ΕΕ για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανακοίνωσε στις 20-5-2020. Εκεί ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που καθορίζουν την καθημερινότητα, την ζωή και τις επιλογές μας εντοπίζουμε: Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», Στρατηγική για σημαντικό περιορισμό εισαγωγής χωροκατακτητικών ξένων ειδών, Προώθηση του ρόλου των μη κρατικών φορέων και των γηγενών πληθυσμών, Προτεραιότητα στη φύση & βιοποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Αναστροφή της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της υποβάθμισης του φυσικού μας κεφαλαίου που διευκολύνει πανδημίες ιώσεων και μειώνει το δυναμικό κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της υπαίθρου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την τεράστια αξία του γάλακτος στην ανάπτυξη και την τεράστια αξία του γάλακτος στην περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Με εστίαση στην «Μετά Κοροναϊό Εποχή για την Κτηνοτροφία της Αττικής» ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, στις 14.00 (μέχρι 16.00), διαθέσιμη στο facebook, στο skywalker.gr, στο vgainoumemprosta.skywalker.gr και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα