Βασικό επιχείρημα για την μείωση των τιμών του αγελαδινού γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες είναι ότι έχει μειωθεί η ζήτηση του αγελαδινού γάλακτος κατά 20%.
Το μερίδιο αυτό της αγοράς έχουν κερδίσει το τελευταίο διάστημα τα διάφορα ροφήματα από αμύγδαλο, καρύδα, βρώμη, σόγια και άλλα υποκατάστατα που «βαφτίζονται» γάλα χωρίς βέβαια να είναι. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Οι αγελαδοτρόφοι όμως μιλούν για «τεχνικές και αδικαιολόγητες πιέσεις» αφού ο τουρισμός είναι στο καλύτερο σημείο και η ζήτηση φέτας και γιαουρτιού έχει αυξηθεί.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι αφού ο έλεγχος στα σύνορα προκειμένου να υπάρχει «ασφάλεια και έλεγχος για την διασφάλιση του ελληνικού γάλακτος» είναι αναποτελεσματικός.