Kτηνοτροφία: Επίσκεψη στο βοσκοτόπι του αγελαδοτρόφου Χρήστου Τσέρνιου στο Κ. Νευροκόπι

Στην τοπική κοινότητα Εξοχής, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Κ. Νευροκόπι, σε ένα τόπο πανέμορφο με τεράστιες βελανιδιές και πλούσια βιοποικιλότητα συναντήσαμε στη φάρμα – βοσκοτόπι, τον Χρήστο Τσέρνιο, Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, που αριθμεί 135 ενεργά μέλη. Άλλωστε η περιοχή είναι καθαρά κτηνοτροφική. 

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα – Κάμερα Στέλιος Νίκας

Δείτε το βίντεο:

Ο Χρήστος, είναι έκτης γενιάς κτηνοτρόφος και τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την αγελαδοτροφία. Οι αγελάδες του είναι κρεατοπαραγωγής πιστοποιημένες από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Δράμας, σαν ελληνική κόκκινη φυλή. Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι άριστες, αφού εκτρέφονται σε περιοχή υψηλής καθαρότητας της ατμόσφαιρας. Κατά τη βόσκηση οι αγελάδες επιλέγουν ανάμεσα σε χιλιάδες βοτάνια, ποια θα είναι τα καλύτερα για το ανοσοποιητικό τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους αλλά και των μικρών τους.  Οι αγελάδες είναι πολύ καθαρά ζώα και το νερό τους είναι εδώ πάντα τρεχούμενο από πηγές και ρυάκια του βουνού Στραγγάτσι. Τα βοσκοτόπια άλλωστε του Φαλακρού όρους φημίζονται για την εξαιρετική βιοποικιλότητα.

αγελάδες 1

Έτσι οι αγελάδες είναι ήρεμες, χορτάτες, καθαρές και ο Χρήστος φροντίζει για την ευζωία τους και την υγεία τους. Το κρέας είναι υψηλής ποιότητας αφού χαίρονται τη βόσκηση στη φύση, αλλάζοντας τουλάχιστον 5 φορές βοσκοτόπια από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Το νερό είναι αυτό που καθορίζει το κατάλληλο σημείο για την πρόσκαιρη παραμονή. Μετά σταβλίζονται και το σιτηρέσιο αποτελείται από βρώμη, κριθάρι, τριφύλλι και καλαμπόκι που καλλιεργεί η οικογένεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα είναι ακραίες και έτσι δεν τους επιτρέπεται να βγουν στο βουνό.

αγελάδες 3

Το κοπάδι συνοδεύουν ελληνικοί ποιμενικοί. Αξίζει να αναφέρουμε την προσπάθεια του  Αρκτούρου, για τη διάσωση αυτής της  αυτόχθονης ελληνικής φυλής κτηνοτροφικών σκύλων. Είναι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι οι καταλληλότεροι για την διαφύλαξη του κοπαδιού από τις επιθέσεις λύκων και αρκούδων, που γίνονται όλο και πιο συχνές.

αγελάδες 2

Εκτός από τον Χρήστο και κάποιο βοηθό σημαντικός είναι και ο ρόλος της αλογίνας του της Αυγής, που ξεκουράζει λίγο τους οδοιπόρους.

Η αγάπη του κτηνοτρόφου στα ζώα του είναι έκδηλη αφού κάποια από αυτά τα έχει ονοματίσει Μαρία, Λενιώ, Νικολέτα.

αγελάδες 4

Η περίοδος εγκυμοσύνης της αγελάδας κρατά 9  μήνες και τα μικρά τρέφονται από το γάλα της μητέρας τους για 5 μήνες, ώστε να πάρουν όλα τα ωφέλιμα ιχνοστοιχεία. Αργότερα πηγαίνουν σε φάρμες πάχυνσης.

αγελάδες 5

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των κτηνοτρόφων εκτατικής εκτροφής και μετακινούμενης κτηνοτροφίας, που τελευταία χαρακτηρίστηκε από την Unesco, σαν άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι το θέμα των βοσκοτόπων, που ακόμα δεν έχει επιλυθεί από το Υπουργείο. Η βόσκηση βοηθά στην εξάλειψη των πυρκαγιών, την βιοποικιλότητα γιατί αν εγκαταλειφθούν τότε θα πληγεί καίρια η κτηνοτροφία.

αγελάδες 7
Η εκπαίδευση του μικρού βοσκού

Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα ελληνικά βοσκοτόπια με τα απέραντα λιβάδια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η αιγοπροβατοτροφία της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ο τόπος βόσκησης των κατσικιών είναι τα ορεινά βοσκοτόπια, το δάσος. Θα πρέπει να χαρακτηριστεί το τελικό προϊόν ορεινό, αφού είναι προϊόν αξίας. Στους κτηνοτρόφους θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις ώστε οι νέοι της ακριτικής περιοχής να συνεχίσουν την κτηνοτροφική παράδοση των οικογενειών τους.

αγελάδες 8

Ο Πρόεδρος και οι 260 οικογένειες κτηνοτρόφων του Κ.Νευροκοπίου, οι ακρίτες μας, περιμένουν μια γρήγορη διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων για να συνεχίσουν να παλεύουν και να υπάρχουν σε μια περιοχή με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

αγελάδες 6
Το συνεργείο του emvolos στο Νευροκόπι

Χωρίς πρωτογενή τομέα δεν μπορούμε να μιλάμε για γαστρονομία, γαστρονομικό πολιτισμό ούτε βέβαια για γαστρονομικό τουρισμό που έχει θεαματικά αυξανόμενη ζήτηση.

Ο Έμβολος θα είναι πάντα κοντά σας και θα σας στηρίζει.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 3841 νέα κρούσματα στη χώρα – 709 διασωληνωμένοι – 1006706 συνολικά – 19345 θάνατοι
Επόμενο άρθροΓεωγραφική κατανομή των 3.841 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ