Κτηνοτροφία: Επίσκεψη στη κτηνοτροφική μονάδα προβάτων του Γιώργου Λυσίτσα, στον Παλαιό Μυλότοπο Πέλλας

Η ιδιαιτερότητα της μονάδας είναι ότι αποτελείται από Γερμανικά πρόβατα και γαλλικά τώρα τελευταία. Ο κ. Γιώργος Λυσίτσας, έμεινε πολύ ευχαριστημένος από την γερμανική φυλή όμως στην πορεία θέλησε να πειραματιστεί και με τα γαλλικά Lacaune, Λακόν. Το πείραμα δεν τον ικανοποίησε ιδιαίτερα και τώρα αποφάσισε με την αναπαραγωγή να επαναφέρει την μονάδα στα αμιγώς γερμανικά πρόβατα.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα & Στέλιος Νίκας

Δείτε το βίντεο:

Μας γνώρισε τα  Πρόβατα Friesian, της Φρισλανδικής φυλής ή απλά γερμανικά.

Είναι η κυρίως γαλακτοπαραγωγική φυλή προβάτων. Τα πρόβατα κατάγονται από την East Friesian, ανατολική Φρισλανδία της Γερμανίας και εκεί εκτρέφονται σαν οικόσιτα. Είναι ζώα μεγαλόσωμα αφού το ύψος τους είναι 75-80 εκ. και το βάρος 80-90 κιλά. Είναι εντελώς  λευκά, με πυκνό μαλλί και χαρακτηριστική γυμνή ουρά .

Τα Γερμανικά πρόβατα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα σε σύγκριση με όλες τις γαλακτοπαραγωγικές φυλές προβάτων. Η μέση απόδοση ανά γαλακτική περίοδο κυμαίνεται από 450- 550 κιλά γάλα,  ενώ υπάρχουν άτομα που παράγουν μέχρι 850 κιλά.

Το παραγόμενο όμως γάλα είναι το πλέον άπαχο γάλα προβάτου, με μέση λιποπεριεκτικότητα  6-6,5% σε αντίθεση με το γάλα άλλων φυλών που παρουσιάζει λιποπεριεκτικότητα κατά μέσο όρο μεγαλύτερη του 7%. Η πολυδυμία είναι επίσης υψηλή, γεννούν δίδυμα, τρίδυμα και 4% τετράδυμα. Το κρέας τους δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του καταναλωτή γιατί έχει πολύ λίπος και αυτό αποτελεί μειονέκτημα. Τα πρόβατα που προκύπτουν από τη διασταύρωση των γερμανικών με τις ντόπιες φυλές ( F1 γενεά) παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή από τα καθαρόαιμα, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερες αποδόσεις (γαλακτοπαραγωγή, πολυδυμία) σε σύγκριση με τις εντόπιες φυλές. Η παραπέρα όμως διασταύρωση με τη Φρισλανδική φυλή (Friesian) μειώνει γενικά τις αποδόσεις.

Τα γαλλικά πρόβατα της φυλής Lacaune (Λακόν) είναι πολύ πιο ανθεκτικά, εγκλιματίζονται πιο εύκολα, το γάλα τους είναι σαφώς λιγότερο σε ποσότητα, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιποπεριεκτικότητα και το κρέας τους πιο νόστιμο και με λιγότερο λίπος. Είναι βέβαια πιο νευρικά ζώα, ενώ τα γερμανικά είναι πιο πειθαρχημένα και έχουν καλύτερο μαστό, άρα πιο εύκολη αρμεγή.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Γιώργου είναι ότι αποφάσισε, να ασχοληθεί με τα ζώα σε ηλικία 35 ετών.

Στην αρχή τα πράγματα ήταν καλά αφού το γάλα μέχρι το 2015, οι γαλακτοβιομηχανίες το αγόραζαν 1,02ευρώ, τώρα όμως εδώ και 4 χρόνια έχει παθητικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος που «επιβλήθηκαν» από τις γαλακτοβιομηχανίες, μετά τις ελληνοποιήσεις κλπ.

Ελπίζει όμως ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, αν και δεν πιστεύει ότι οι γαλακτοβιομηχανίες είναι διατεθειμένες να δώσουν πάνω από πέντε λεπτά.

Θα πρέπει η πολιτεία αν θέλει να διατηρηθεί ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής κτηνοτροφίας και να συνεχίζει να υπάρχει γάλα για την παραγωγή Φέτας, που είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής τυροκομίας, να λάβει δραστικά μέτρα και με τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων γάλακτος και με την μείωση του φόρου.

Ο Γιώργος, τόνισε ότι θεωρεί προσωπικό του άθλο, ότι μπορεί και τρέφει τα ζώα του και δεν πεινάνε, γιατί σε πολλούς ελληνικούς στάβλους υπάρχουν ζώα που πεινούν και αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να κλείνουν τις μονάδες τους.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Έμβολο, για την συνδρομή του στους κτηνοτρόφους, μέσα από τα εξειδικευμένα ρεπορτάζ του.

Φωτογραφίες:

IMG 8630 IMG 8632 IMG 8634 IMG 8636 IMG 8639 IMG 8640 IMG 8642 IMG 8645 IMG 8646 IMG 8648 IMG 8652 IMG 8654 IMG 8657 IMG 8684 IMG 8687 IMG 8692 IMG 8699 IMG 8702 IMG 8705 IMG 8706 IMG 8711 IMG 8713 IMG 8718 IMG 8724 IMG 8727 IMG 8729 IMG 8732 IMG 8734 IMG 8741 IMG 8746

Προηγούμενο άρθροΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Παναττική συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Κοτζιά