Πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος επισκεφθήκαμε την φάρμα προβάτων γαλακτοπαραγωγής Παπαμιχαήλ στο Μικρό Μοναστήρι Θεσσαλονίκης, νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, τρίτη γενιά κτηνοτρόφοι.
Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα και Στέλιος Νίκας
Δείτε το βίντεο:
Συναντήσαμε τον γνωστό ζωοτέχνη, Γιώργο Παπαμιχαήλ και συζητήσαμε για τα μυστικά της εκτροφής προβάτων, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και την επιτυχημένη στροφή που αποφάσισαν να κάνουν στην μεταποίηση, δημιουργώντας μια μικρή μονάδα παραγωγής τυριών πολύ επιτυχημένων που κυκλοφορούν με την επωνυμία «Ατόφιο». Έτσι, όπως μας είπε, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, επεκτείνοντας την μικρή τυροκομική μονάδα, αφού η εξαιρετική ποιότητα των τυριών τους τα έχει κάνει περιζήτητα.
Η κτηνοτροφική μονάδα διαθέτει 400 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής, της σπουδαιότερης γαλλικής φυλής Λακόν- Lacaune, μιας από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Aρκεί να αναφέρουμε ότι η ποιότητα του γάλακτος είναι τόσο υψηλή, ώστε χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του πασίγνωστου τυριού ροκφόρ. Το παραγόμενο γάλα είναι πλούσιο σε λίπος αλλά και σε πρωτεϊνη.
Τα πρόβατα σήμερα, οδεύουν προς την ξηρά περίοδο γαλακτοπαραγωγής και δίνουν 1 κιλό την ημέρα, ενώ στην γαλακτοκομική περίοδο φθάνουν 4 κιλά, την ημέρα. Τον χρόνο η κάθε προβατίνα κατά μέσο όρο δίνει 430 κιλά γάλα.
Στο υπερσύγχρονο αρμεκτήριο, διασφαλίζει την ποιότητα του γάλακτος. Η αρμεγή διαρκεί 20 λεπτά και γίνεται 2 φορές την ημέρα, 6 το πρωί και 6 το απόγευμα. Οι γέννες εξελίσσονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Από τα αρμεκτικά το γάλα οδηγείται στην παγολεκάνη, από εκεί στον παστεριωτή. Κατόπιν το γάλα οδηγείται στην πήκτρα, όπου ξεκινά η τυροκομική διαδικασία, αφού μπαίνει η καλλιέργεια -πιτιά. Το γάλα σχίζεται και κατόπιν περνά στην τυροτράπεζα. Μπαίνει σε καλούπια, καλαθάκια, στραγγίζει και αναποδογυρίζεται 3 φορές και έτσι παράγεται μετά από διαδικασία η εξαιρετική τους φέτα, από 100% πρόβειο γάλα.
Η οικοτεχνία «ΑΤΟΦΙΟ» παράγει εξαιρετικής ποιότητας τυριά φέτα, τυρόγαλο ή ξινόγαλο, λευκό τυρί με ελιά και ριγανέλαιο ή μπούκοβο και γλυκάνισο.
Όπως μας είπε ο γνωστός ζωοτέχνης, Γιώργος Παπαμιχαήλ, λόγω της τυροκόμισης δίνεται μεγάλη σημασία στη διατροφή, ώστε να μην περάσουν μυρωδιές στο γάλα. ΄Ετσι δεν χρησιμοποιούνται ενσιρώματα και άλλα υποπροϊόντα, παρά μόνον τριφύλλι υψηλής ποιότητας από το Αιγίνιο, άχυρο, αλλά και ένα φύραμα «μυστικής συνταγής» από καλαμπόκι, σόγια, πίτουρο και ισορροπιστή, που περιέχει μεγαλοστοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που διασφαλίζουν ισορροπημένη διατροφή στα ζώα.
Η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από πρόβατα 90% Λακόν, παλαιότερα είχαν και Χιώτικα, αλλά κατέληξαν στα πρώτα, έφεραν γενετικό υλικό και ζωικό κεφάλαιο από τη Γαλλία. Οι συνθήκες διαβίωσης εξαιρετικές και σε άλλη εγκατάσταση δίπλα έχουν ζυγούρια, το νέο αίμα της κτηνοτροφικής μονάδας που αναμένεται να γεννήσουν τον Ιανουάριο.
Όπως μας είπε, ο Γιώργος Παπαμιχαήλ, το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η χαμηλή τιμή του γάλακτος, που είναι μόλις 80 λεπτά και κάποιες φορές λιγότερο. Κακή τιμή, κάτω του κόστους , και έτσι οι κτηνοτρόφοι κάνουν μεγάλο αγώνα για να βγάλουν ένα μεροκάματο μικρό, λιγότερο από αυτό του εργάτη που χρησιμοποιούν. Έτσι μπαίνουν μέσα και πολλές μονάδες έχουν κλείσει. Δεν δίνεται περιθώριο στους κτηνοτρόφους να ανανεώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και βέβαια ούτε λόγος για επενδύσεις. Σαν ζωοτέχνης άλλωστε, παρακολουθεί πολλές μονάδες σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Η σκέψη της οικογένειας Παπαμιχαήλ, να στραφεί στην μεταποίηση χρησιμοποιώντας μέρος του δικού του γάλακτος για τυροκόμιση είναι αυτό που τους έκανε να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, έτσι μπορούν να κάνουν επενδύσεις στη μεταποίηση, δημιουργώντας μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα αποκλειστικά και βέβαια ούτε λόγος για επενδύσεις στο ζωικό κεφάλαιο.
Συμφέρουσα λοιπόν ενέργεια η ενασχόληση μας με την τυροκόμιση, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει η μονάδα. Έτσι αύξησαν τον τζίρο της επιχείρησης και σκοπεύουν σε νέο κτήριο να παράγουν γιαούρτι και άλλα τυράκια ή αργότερα παγωτό.
Κινήσεις καθοριστικές από πλευράς πολιτείας για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι ο αυστηρότερος έλεγχος προέλευσης του γάλακτος, συστήματα ηλεκτρονικά ιχνηλασιμότητας, έλεγχος ισοζυγίου ώστε να εκλείψουν οι ελληνοποιήσεις του γάλακτος, αύξηση προστίμων και ακόμα κλείσιμο των τυροκομικών επιχειρήσεων που επιμένουν.
Έτσι μόνο θα διαφυλάξουμε τον λευκό χρυσό της Ελλάδας, το σήμα κατατεθέν της ελληνικής τυροκομίας την Φέτα ΠΟΠ, διαφορετικά θα χαθεί …
Επιτέλους οι τυροκόμοι που αποσκοπούν στο κέρδος, θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να νοιώθουν συνεργάτες των κτηνοτρόφων, γιατί αν εκλείψουν οι τελευταίοι και εκείνοι , κυρίως οι μικροί θα εξαφανιστούν.
Η συνάντηση – συζήτηση κατέληξε με την ελπίδα ότι έστω την τελευταία στιγμή η πολιτεία θα δράσει, κάποιοι θα ταρακουνηθούν ώστε να επιζήσει η ελληνική κτηνοτροφία και να διαφυλαχθεί η φέτα ΠΟΠ, η ναυαρχίδα της γαστρονομίας μας.
Μακάρι λοιπόν, να πάνε όλα καλά για την ελληνική κτηνοτροφία, να διασώσουμε τον πρωτογενή τομέα και να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος και διατροφής αιγών και βρίσκεται υψηλά στην προβατοτροφία.