Κτηνοτροφία: Δέκα μυστικά για να έχουν καλή υγεία οι αγελάδες σας

Όταν οι αγελάδες σας  είναι υγιείς το κέρδος είναι σίγουρο και η επιχείρησή σας θα αποκτήσει την καλύτερη «εικόνα» στην αγορά.

Γάλλοι κτηνίατροι ερευνητές κατέγραψαν τα  δέκα μυστικά για την ευζωία και την υγεία των ζώων σας.

  • Στα νεογέννητα μοσχαράκια δώστε ιδιαίτερη προσοχή αφού τα στοιχεία θνησιμότητας ανεβάζουν το ποσοστό σε 5-8%. Θα πρέπει να προσέξουμε αν η διατροφή τους είναι επαρκής σε ότι αφορά το πρωτόγαλα και να εξετάσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος της μητέρας. Δεν πρέπει να μοσχαράκια να είναι εκτεθειμένα στο κρύο και ο διαχωρισμός από την μητέρα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χρονικό διάστημα και όχι πολύ σύντομα για να μην δημιουργήσει άγχος στο μοσχαράκι. Εάν παρουσιάσουν διάρροια ή κρυολόγημα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

  • Οι έγκυες αγελάδες και αυτές που μόλις έχουν γεννήσει θέλουν μεγάλη προσοχή και θα πρέπει με το παραμικρό πρόβλημα που θα διαπιστώσουμε να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο.

  • Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε προληπτικά τα αντιβιοτικά αλλά να προλαμβάνουμε. Μόνον όταν ο οργανισμός του ζώου νοσήσει τότε χορηγούμε αντιβιοτικά  που θα έχουν μεγαλύτερη και άμεση απόδοση σε έναν «καθαρό οργανισμό»

  • Αν κάποια αγελάδα δείχνει ότι νοσεί τότε αμέσως πρέπει να την απομονώσουμε από το κοπάδι. Στις λεχώνες αγελάδες πρέπει να διαθέτουμε ξεχωριστό χώρο που να είναι πολύ καθαρός και να έχει γίνει απολύμανση. Το ίδιο ισχύει και για τον τόπο που θα παραμείνουν τα νεογέννητα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

  • Να παρατηρείτε και να εξετάζετε συχνά τα ζώα σας γιατί η πρόωρη διάγνωση βοηθά στη αποτελεσματική θεραπεία ασθενειών.

  • Θα πρέπει να καλούμε άμεσα τον κτηνίατρο και όχι να προσπαθούμε να δώσουμε εμείς τα φάρμακα, που νομίζουμε ότι το ζώο έχει ανάγκη από εμπειρία. Η ιατρική μέριμνα είναι εντελώς απαραίτητη και δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σκεφτόμαστε τα χρήματα γιατί αν χάσουμε το ζώο τότε θα χάσουμε πολύ περισσότερα.

  • Στο σταύλο πρέπει να γίνονται απεντομώσεις τουλάχιστον 2 φορές, την άνοιξη και το καλοκαίρι και ανάλογα με το είδος των εντόμων να γίνεται στην περίοδο της αναπαραγωγής ώστε να διακόπτουμε τον κύκλο ζωής τους.

  • Μαζί με τον κτηνίατρο θα πρέπει να κάνετε ένα προσεκτικό σχεδιασμό εμβολιασμών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και για συγκεκριμένες νόσους της περιοχής διαφορετικά οι εμβολιασμοί επιβαρύνουν και δημιουργούν δυσκολίες στα ζώα σας.

  • Κρατείστε ακριβές ημερολόγιο των εμβολιασμών και των θεμάτων που αφορούν την υγεία των ζώων σας.

  • Θα πρέπει να αναπτύξετε μια καλή σχέση με τον κτηνίατρο που έχετε επιλέξει και που γνωρίζει τα ζώα σας οπότε θα μπορεί να επέμβει καλύτερα και βέβαια να είναι παρών και στις δύσκολες ώρες…
Προηγούμενο άρθροΠολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Επόμενο άρθροΟι κινητήρες της νέας Mercedes A-Class