Κτηνοτροφία : 6 σημάδια alert για την υγεία της αγελάδας γαλακτοπαραγωγής

Μια υγιής αγελάδα συμπεριφέρεται ήρεμα, στέκεται δυνατά στα πόδια, περπατά με σταθερό βήμα, έχει καθαρό βλέμμα, έχει υγρή μύτη, τα αυτιά της είναι στητά, αντιλαμβάνεται τους θορύβους και έχει γνώση του περιβάλλοντος που ζει και τρέφεται κανονικά μασώντας χωρίς δυσκολία.

Αυτά είναι τα δεδομένα για κάθε υγιές ζώο. Κάθε άλλο σημείο και μια συμπεριφορά που δεν είναι συνηθισμένη υποδεικνύει ή κρύβει κάποιο πρόβλημα που χρήζει διερεύνησης.

Οι Μαστοί

Δεν πρέπει να υπάρχει πρήξιμο του μαστού και κανένα σημάδι πόνου όταν αυτό αγγίζεται.

Η διαδικασία άρμεξης πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται οι θηλές.

Η ξαφνική μείωση της παραγωγής γάλακτος μπορεί να σημαίνει πρόβλημα υγείας. Αν παρατηρήσουμε αίμα στο γάλα αυτό σημαίνει λοίμωξη του μαστού.

Η κοιλιά

Αν η αγελάδα σας κοιτάζει συνέχεια τα πλευρά της ή κλωτσάει την κοιλιά της μπορεί να υπάρχει πόνος έντονος στην περιοχή του στομάχου ή των εντέρων.

Η θερμοκρασία του σώματος

Η μη σταθερή θερμοκρασία του σώματος προδίδει αρχή ασθένειας ή λοίμωξη εκτός και αν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες που θα πρέπει να φροντίζουμε να έχει η αγελάδα πρόσβαση σε αρκετή ποσότητα καθαρού νερού.

Ο σφυγμός

Ο παλμός της αγελάδας μπορεί να γίνει αισθητός στην ουρά σε μικρή απόσταση κάτω από τη βάση. Μετρήστε τον κρατώντας την ουρά ελαφρά με τον αντίχειρα και το δείκτη σας. Ο φυσιολογικός ρυθμός είναι 40 έως 80 παλμούς το λεπτό στο ενήλικο ζώο και κάπως υψηλότερος σε ένα νεαρό ζώο.

Η διατροφή

Η αγελάδα πρέπει να τρώει και να πίνει κανονικά. Εάν υπάρχει διαθέσιμη τροφή, θα έχει γεμάτη κοιλιά. Όταν ένα κοπάδι από υγιείς αγελάδες είναι σε κατάσταση ηρεμίας, τα περισσότερα από αυτά θα μασούν. Μια κακή όρεξη είναι ένα προφανές σημάδι κακής υγείας.

Η Κοπριά και τα ούρα

Η κοπριά του υγειούς ζώου είναι μαλακή. Οι υδαρείς κοπριές, διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι σημάδια κακής υγείας. Τα ούρα πρέπει να είναι διαυγή και το ζώο θα πρέπει να ουρήσει χωρίς σημάδια πόνου ή δυσκολίας.

Προσοχή λοιπόν, η πρόληψη σώζει το ζωικό σας κεφάλαιο.

Προηγούμενο άρθροΣτόχος του ΥΠΑΑΤ η λύση των προβλημάτων στην κτηνοτροφία, διαβεβαίωσε τον ΣΕΚ η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιογιορίδου
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Δήλωση Θεοδώρου Παπαθεοδώρου υπεύθυνου του τομέα δικαιοσύνης, μεταναστευτικής πολιτικής και ενημέρωσης