Ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κροατικών δυνάμεων στη Βοσνία «απεβίωσε σε νοσοκομείο στη Χάγη αφού κατάπιε δηλητήριο» στην αίθουσα ακροάσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, μετέδωσε το κροατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Ηλικίας 72 ετών, ο Σλόμπονταν Πράλγιακ άκουσε το δικαστήριο να επιβεβαιώνει την καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών προτού πει «Αρνούμαι την ετυμηγορία σας», βγάλει ένα φιαλίδιο και καταπιεί το περιεχόμενό του. Ο δικηγόρος του είπε πως ήταν δηλητήριο.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από πολλά κροατικά μμε, μεταξύ των οποίων το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N1 και οι κυριότερες εφημερίδες Jutarnji List και Vecernji List, προτού επιβεβαιωθεί από το Hina, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στον κατηγορούμενο.
Ο Πράλγιακ, που από μηχανικός έγινε διευθυντής θεάτρου, δεν ήταν στρατιωτικός, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες των κροατικών δυνάμεων.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που πολέμησαν εναντίον των Βοσνίων το 1993-94, έχει αναφερθεί ως ένας από τους υπεύθυνους της καταστροφής της οθωμανικής γέφυρας του Μόσταρ.
Όμως για πολλούς Κροάτες παραμένει ήρωας. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς ανέφερε σε ένα χαιρετισμό της, με την ευκαιρία της παρουσίασης ενός έργου που τιτλοφορείται «Στρατηγός Πράλγιακ»: «Η συμβολή του στρατηγού Σλόμπονταν Πράλγιακ ήταν τεράστιας σημασίας τόσο για την υπεράσπιση της Κροατίας και της Βοσνίας απέναντι στη ‘μεγάλη σερβική’ επίθεση όσο και για την επιβίωση του κροατικού λαού στην ιστορικό έδαφός του κατά τη διάρκεια του πατριωτικού πολέμου».
Πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του Πράλγιακ στα κροατικά μμε, η πρόεδρος διέκοψε «επειγόντως» ένα ταξίδι στην Ισλανδία. Για εκείνην αντιπροσώπευε την «αλήθεια την οποία υπερασπίστηκε χωρίς διακοπή μετά τον πόλεμο».
Μαζί με άλλους πέντε αξιωματούχους της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας αυτοανακηρυχθείσας οντότητας των Κροατών της Βοσνίας, ο Πράλγιακ βρισκόταν σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου για την έφεση που είχαν ασκήσει στην καταδίκη τους για τον ρόλο τους στον πόλεμο το 1993 και το 1994 εναντίον των βοσνιακών δυνάμεων.
Είχαν κριθεί ένοχοι για μια «κοινή εγκληματική επιχείρηση» προκειμένου να επιβάλουν την κροατική κυριαρχία, χρησιμοποιώντας την εθνoκάθαρση στις περιοχές τις οποίες ήλεγχαν οι δυνάμεις τους.
Αν και στο πόλεμο της Βοσνίας αντιπαρατέθηκαν κυρίως οι Μουσουλμάνοι με τους Σέρβους, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι πολέμησαν επίσης μεταξύ τους το 1993 και το 1994.
Η πιο συμβολική εικόνα αυτού του «πολέμου μέσα στον πόλεμο» ήταν η καταστροφή το 1993 του «Στάρι Μοστ» (που σημαίνει παλιά γέφυρα στα βοσνιακά), της οθωμανικής γέφυρας του Μόσταρ.
Το όνομα του Πράλγιακ συνδέθηκε με την καταστροφή. «’Ηταν απλώς μια παλιά γέφυρα», είχε πει το 2004.
ΑΠΕ-ΜΠΕ