Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κείμενο που χαρακτηρίζει την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας» στον πόλεμο της Ουκρανίας και καλεί στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο.
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν την Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και κράτος που χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα».
Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ (58 κατά και 44 αποχές).
Επειτα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς την διεθνή κοινότητα για να χαρακτηρισθεί το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν«τρομοκρατικό καθεστώς», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε την συμβολική αυτή κίνηση, έστω εν απουσία του κατάλληλου νομικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα και να της αποδοθεί η ευθύνη για να τερματίσει την από μακρού πολιτική της τρομοκρατίας στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός πρόεδρος χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη βρει ανταπόκριση στα κοινοβούλια της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κάλεσε τον Οκτώβριο τις 46 χώρες του ευρωπαϊκού οργανισμού υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κηρύξουν τρομοκρατικό το ρωσικό καθεστώς.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά της, αρνείται να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό για την Ρωσία.
«Είπαμε τα σύκα σύκα (…) Η αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Η Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να μείνουν απαθείς, την ώρα που ο μεγάλος γείτονάς τους παραβιάζει όλους τους ανθρωπιστικούς και διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο λιθουανός ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Αντριους Κουμπίλιους.
Στο κείμενο που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές καλούνται η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη να θεσπίσουν «ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο», το οποίο θα επέτρεπε την λήψη κατά των χωρών που χαρακτηρίζονται προαγωγοί της τρομοκρατίας «σειράς αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα περιόριζαν σημαντικά τις σχέσεις της Ενωσης» με τις χώρες αυτές.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει το καθεστώς των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχοντας ανακοινώσει ήδη οκτώ δέσμες μέτρων.
Συνολικά, 1.241 ιδιώτες – ανάμεσά τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά επίσης και μέλη της Δούμα και ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Ρομάν Αμπραμόβιτς, Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιοτρ Αβεν – και 118 οργανισμοί είναι στόχοι παγώματος περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ