Κράτος: Δεν λειτουργεί βρίζουμε! Λειτουργεί; Πάλι βρίζουμε… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Είναι γνωστό ότι ο γράφων υπερασπίζεται σφόδρα την άποψη για λιγότερο κράτος, για μικρότερο κράτος. Κι ότι μεγάλοι τομείς κρατικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Κι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι κρατικοί/δημόσιοι υπάλληλοι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απολαμβάνουν μονιμότητα.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ένα κράτος δύσκαμπτο, αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό. Ταυτοχρόνως όμως, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς απαιτούμε να έχουμε ένα ολόκληρο κράτος στην  πόρτα μας, ανά πάσα στιγμή. Κι αν δεν το έχουμε… φωνάζουμε … «πού είναι το κράτος;». Ακόμη κι αν το κράτος που ζητάμε … αμείβει εμάς…

Ενίοτε, είμαστε τόσο εθισμένοι να αναρωτιόμαστε «πού είναι το κράτος;», ακόμη κι όταν το κράτος κάνει τη δουλειά του. Όπως στην περίπτωση του ΟΑΚΑ, που έκλεισε λόγω προβλημάτων στη στατική επάρκεια των στεγάστρων Calatrava. Κι όχι μόνο, αφού όλοι θυμόμαστε με τρόμο κερκίδες να «πηγαίνουν και να έρχονται» σε ποδοσφαιρικό παιγνίδι της ΑΕΚ με τη Μπάγερν το 2018. Μέχρι κι η UEFA είχε ενδιαφερθεί τότε.

Προσέξτε: Το πρόβλημα σήμερα δεν αφορά τις ταλαντώσεις που είχαν παρατηρηθεί τότε στις κερκίδες, αλλά τα σκέπαστρα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο. Τα στέγαστρα του Ισπανού αρχιτέκτονα δεν έχουν συντηρηθεί από τότε που τοποθετήθηκαν, το 2004. Δηλαδή σχεδόν 20 χρόνια! Συμφώνως με τις προδιαγραφές, έπρεπε να συντηρηθούν σε χρονικό ορίζοντα περίπου δέκα ετών, δηλαδή την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Λόγω μνημονίων προφανώς, αυτό δεν έγινε αφού κόστιζε πολλά εκατομμύρια. Το όλο θέμα «θάφτηκε» από κάποιον ανεύθυνο/υπεύθυνο γραφειοκράτη και ξεθάφτηκε από κάποιον άλλον ευσυνείδητο.  Έγινε μελέτη που έδειχνε κάποιες σκουριές και ψιλά προβλήματα, το είχε αναφέρει κι ο Αυγενάκης το 2021. Τώρα βγήκε άλλο πόρισμα, στο οποίο η στατική επάρκεια των στεγάστρων κρίνεται  ανεπαρκής και η κυβέρνηση χωρίς να έχει άλλη επιλογή, έκλεισε το ΟΑΚΑ. Δηλαδή, κυβέρνηση και κράτος δούλεψαν!

Κι ω του θαύματος, παρ’ ότι το κράτος λειτούργησε, ξεσηκώθηκε το σύμπαν. Από τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό (που χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ στα ευρωπαϊκά παιγνίδια του), μέχρι χιλιάδες αθλητές διαφόρων αθλημάτων που το χρησιμοποιούν καθημερινά. Χαμός! Γράφηκαν και γράφονται απίστευτες κουταμάρες,  διανθισμένες με τεράστιες ποσότητες άγνοιας.

Η ουσία είναι ότι το κράτος λειτούργησε. Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν υπήρχε ακόμη και το απειροελάχιστο ήσσονος σημασίας συμβάν; Πόσοι από εμάς είχαν διαβάσει ότι … πέφτουν βίδες από την οροφή του ΟΑΚΑ και δη από τα στέγαστρα; Μα το ξεχάσαμε –κυρίως οι αρμόδιοι- λίγες ώρες μετά….

Η ουσία είναι ότι το τεράστιο στέγαστρο των 19 χιλιάδων τόνων, απαιτεί συντήρηση. Μπορεί το ΟΑΚΑ να έκλεισε «άγαρμπα» (μάλλον για να έχει ήσυχο το κεφάλι της η κυβέρνηση), αλλά όπως και να το κάνουμε το κράτος λειτούργησε. Κι εμείς, παρ’ ότι λειτούργησε… φωνάζουμε πάλι;

Ευτυχώς που έκλεισε να λέμε. Ευτυχώς που γλιτώσαμε όσα πιθανόν να μας συνέβαιναν κάποια στιγμή… Μ’ εμάς ή τα παιδιά μας μέσα, είτε σε ποδοσφαιρικό παιγνίδι είτε σε κάποια συναυλία…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΣταθερές τιμές στο ψωμί ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας από τους αρτοποιούς
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.