Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο περνούν σήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών υπό υγειονομικούς περιορισμούς για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει πλέον τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Στην Ευρώπη, την ήπειρο που πλήττεται από ένα τρίτο κύμα της Covid-19, ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη, με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και τους αυστηρότερους περιορισμούς για τις γιορτές του Πάσχα, που αποτελούν συνήθως ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Δεν έχουμε εστιατόρια, δεν έχουμε τουρίστες, δεν έχουμε κανέναν», διαμαρτύρεται μπροστά στη στίβα του από αγκινάρες ένας πωλητής της αγοράς του Κάμπο ντέι Φιόρι, στο κέντρο της Ρώμης.
Όχι μακριά από εκεί, στην πλατεία Ναβόνα, που συνήθως είναι γεμάτη κόσμο αυτή την εποχή του χρόνου, μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους ή περνούν με ποδήλατο. Οι Ιταλοί μπορούσαν ωστόσο να φύγουν από τη χώρα και ορισμένοι ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για διακοπές στο εξωερικό.
«Βρίσκω πως είναι παράλογο να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη και όχι στην Ιταλία, με όλες τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει, τα τεστ και της άδειες που μας ζητάνε», έλεγε η Τίνα Επιφάνι, μια 46χρονη γυναίκα που έφευγε για τα Κανάρια νησιά από το αεροδρόμιο του Μιλάνου.
Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα απευθύνει σήμερα την ευλογία «Urbi et Orbi» (στην πόλη της Ρώμης και στην οικουμένη), χοροστάτησε προχθές, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, για δεύτερη φορά στην παπική θητεία του στην Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού σε μια πλατεία του Αγίου Πέτρου χωρίς κοινό.
– Οι μετακινήσεις είναι ανεκτές στη Γαλλία –
Στη Γαλλία, πριν από ένα λοκντάουν που θα ισχύσει για ένα μήνα, οι αρχές επιτρέπουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, επιτρέποντας σε όσους μπορούν να πάνε εξοχή και τα παιδιά στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα προσπαθώντας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία ενισχύει έτσι για μία ή δύο εβδομάδες τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.
Ενώ η χώρα συζητάει μια σκλήρυνση των μέτρων καθώς αντιμετωπίζει έξαρση των μολύνσεων, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στη Στουτγάρδη, οι περισσότεροι χωρίς μάσκα, για να ζητήσουν «το τέλος της δικτατορίας της Covid». «Τα μέτρα είναι υπερβολικά», υποστήριξε η Έβελιν μια διαδηλώτρια η οποία «δεν πιστεύει» τους επίσημους αριθμούς για τα κρούσματα.
– Έρημο το ιερό της Λούρδης –
Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος βρίσκεται σε πλήρες λοκντάουν από χθες, Σάββατο, μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση των κρουσμάτων σ’ αυτή τη χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων.
Αντίθετα στην Ιερουσαλήμ, όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, οι χριστιανοί αισθάνονται ότι «ξαναζούν»: εκατοντάδες πιστοί γέμισαν τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με την ευκαιρία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. «Είναι τόσο, μα τόσο καλύτερα από πέρυσι», λέει η Ανζέλ Περνεσιτά, μια οικιακή βοηθός που ζει εδώ και πάνω από 10 χρόνια στο Ισραήλ και το 2020 παρακολούθησε τις πασχαλινές λειτουργίες από το Ίντερνετ.
Το μεγάλο ιερό της Παναγίας της Λούρδης στη Γαλλία ήταν αντίθετα σχεδόν άδειο: χθες, Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών, περίπου 500 προσκυνητές βρίσκονταν στις αλέες που οδηγούν στη θαυματουργή σπηλιά όπου, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίσθηκε το 1858.
Στον Καναδά, που χθες πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του κορονοϊού, επαρχίες ενίσχυσαν της τελευταίες ημέρες τους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν ένα τρίτο κύμα.
Και στη λατινική Αμερική, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική με περισσότερα από 25 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19, χώρες ενίσχυσαν επίσης τα περιοριστικά μέτρα.
Η Χιλή, το 90% του πληθυσμού της οποίας βρίσκεται και πάλι σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κλείνει τα σύνορά της για όλο τον Απρίλιο. Η Βολιβία τα έκλεισε για τουλάχιστον μία εβδομάδα μαζί με τη Βραζιλία, ενώ το Περού βρίσκεται και πάλι σε λοκντάουν για το σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Στη Βραζιλία, όπου η επιδημία μοιάζει ανεξέλεγκτη, η πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, ότι παρατείνει ορισμένους περιορισμούς.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή συνολικά σε τουλάχιστον 2.829.051 ανθρώπους στο κόσμο , σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
– Εμβολιασμός ρεκόρ στο Μπουτάν –
Στην Ασία, το Μπουτάν εμβολιάζει με ρυθμό ρεκόρ τον πληθυσμό του, που είναι μικρότερος από ένα εκατομμύριο κατοίκους και το 60% αυτών έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση. Μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό το μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων χορήγησε τον ίδιο αριθμό δόσεων εμβολίων, σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων, με όσες είχε χορηγήσει μέσα σ’ ενάμιση μήνα το Ισραήλ, η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο στον κόσμο σ’ αυτό τον τομέα.
Η Γουινέα-Μπισάου, μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, άρχισε χθες, Σάββατο, τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο υπάρχουν στο στάδιο αυτό διαθέσιμες 12.000 δόσεις για έναν πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτέιες, πέρασαν προχθές, Παρασκευή, το όριο των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαιρετίσει μια πνοή «ελπίδας», ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην σταματήσουν τις προφυλάξεις.
Όμως έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τις μερικές φορές θανατηφόρες θρομβώσεις, για τις οποίες εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως επτά άνθρωποι, που είχαν εμβολιασθεί με το σουηδο-βρετανικό εμβόλιο, κατέληξαν εξαιτίας αιματικών θρόμβων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από συνολικά 30 περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα.
Οι αριθμοί αυτοί πρέπει ωστόσο να αναχθούν σε ένα σύνολο άνω των 18 εκατομμυρίων δόσεων αυτού του εμβολίου που έχουν ήδη χορηγηθεί.
Όσο για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, που προωθείται από το Κρεμλίνο και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων για την ενδεχόμενη αδειοδότησή του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είδε την εικόνα του να πλήττεται λίγο με την ανακοίνωση που έκανε προχθές, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρντο Φερνάντες, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διαγνώσθηκε θετικός, παρόλο που είχε κάνει δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ