Κορωνο-φόροι» και αδήλωτα αναδρομικά συνταξιούχων – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μεγάλο πονοκέφαλο τόσο για μισθωτούς όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελούν οι φόροι ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ που δεν πληρώθηκαν το διάστημα της καραντίνας, δηλαδή τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν μεταφέρει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να τις αποπληρώσουν σε 12 έως και 24 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση, εκτός μεγάλου απροόπτου, τον Αύγουστο.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να «σπάσουν» τις συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο όμως που δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα υψηλό με τις εκτιμήσεις να κάνουν  λόγο ότι θα φτάνει έως το 3%. Και σε αυτήν την περίπτωση όποιος φορολογούμενος δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις θα χάνει τη ρύθμιση. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Αδήλωτα αναδρομικά συνταξιούχων

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 70.000 συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα φόρους για τα αναδρομικά που εισέπραξαν το διάστημα από το 2010 έως το 2012 και θα έπρεπε να τα δηλώσουν στην εφορία το 2013. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσει στην εκκαθάριση των φόρων που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να αποπληρώσουν τους φόρους σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί αμέσως μετά την εκκαθάριση των τελικών ποσών.

Στα νέα ποσά των φόρων που θα προκύψουν θα υπάρξει μια γενναία μείωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και ολική διαγραφή των προστίμων και γενναία περικοπή των προσαυξήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δόσεις θα είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις και μεγαλύτερο για όσους εντάξουν τις οφειλές τους στις 48.

Επίσης, οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι θα επιμερισθούν στα έτη που δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να φορολογηθούν με τη φορολογική κλίμακα της κα΄θε χρονιάς. Σημειώνεται ότι τα ποσά του φόρου έφθαναν ακόμη και τα 30.000 ευρώ με βάση την παλαιά εκκαθάριση με το σύνολο των φόρων που έπρεπε να καταβάλουν να ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Όσοι όμως από τους συνταξιούχους είχαν δηλώσει το 2013 τα αναδρομικά που είχαν λάβει και από λάθος τους εστάλη ειδοποίηση να πληρώσουν φόρο, το ποσό θα διαγραφεί. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 2.000 συνταξιούχοι.