Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά λύπης μου –παρακολουθεί και ο ελληνικός λαός- το Κοινοβούλιο μοιάζει σαν να είναι μία Αίθουσα που επεξεργάζεται μόνο τεχνοκρατικά κάποια ζητήματα και δεν αφουγκράζεται, δεν αποκωδικοποιεί, δεν έχει δίαυλο με τα κοινωνικά ζητήματα. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Διότι αν εκλείψει γενικότερα το συναίσθημα στην πολιτική -η πολιτική και με «η» και με «οι»-, χάνει την ουσία και την αξία της.
Για μια ακόμη φορά μιλάμε για τη χορηγία στον τομέα της υγείας. Σήμερα αν βγεις έξω στο πεζοδρόμιο, στην κοινωνία, θα σου πει ο κόσμος «αν δεν έχεις μετρητά…». Ποιος έχει; Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Και εμείς είμαστε μία τάξη προνομιούχων. Είκοσι χιλιάρικα αν έχεις στην άκρη -να το πω έτσι απλά στην καθομιλουμένη- και βρεθείς με πρόβλημα υγείας, θα είναι τεράστιο το πρόβλημα σου. Δεν θα μπορείς να το λύσεις. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί διότι έχουμε απαξιώσει τα νοσοκομεία. Και δεν φταίει ούτε το ιατροφαρμακευτικό φυσικά προσωπικό που δίνει τα μάλα, δίνει μια μάχη εκεί, ούτε όλοι όσοι προσπαθούν να στηρίξουν τα νοσοκομεία. Διότι τα κάναμε κέντρο διερχομένων ιατρικών επισκεπτών. Το εμπόριο καλά κρατεί και σήμερα μέσα στη διαπραγμάτευση για τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία χωρίς να δίνουμε μια βαρύτητα στον τρόπο διοίκησης, τη χρηστή διοίκηση. Κάποια στιγμή ο Αριστοτέλης είχε πει «όλως δε το συζήν και κοινωνείν των ανθρωπικών πάντων χαλεπόν». Το να ζεις σήμερα μαζί με άλλους και να είσαι ένα κομμάτι της κοινωνίας αυτό είναι το δύσκολο στις ανθρώπινες σχέσεις.
Εδώ τώρα θα μείνω σε δύο σημεία, κύριε Υπουργέ, διότι όλοι μας είχαμε μια περιπέτεια στα νοσοκομεία όπως και εσείς. Είναι το θέμα με τους ανθρώπους οι οποίοι θα χάσουν τη θέση τους με αυτές τις ιδιωτικές συμβάσεις ορισμένου έργου διότι έχουν προσληφθεί μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Αλλά μέλημα της Κυβέρνησης είναι να βάλει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα νοσοκομεία και αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν στην ανεργία ή να βρεθούν με άλλες εργασιακές συνθήκες κάτω από τον ιδιώτη. Ας μην κρυβόμαστε, απώτερος σκοπός του ιδιώτη είναι το κέρδος. Αλλά διαβάζω μελέτες -μιας και όπου ευημερούν οι αριθμοί είθισται να υποφέρουν οι άνθρωποι- ότι τα νοσοκομεία δεν θα κερδίσουν και πολλά δίδοντας σε ιδιώτες την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη. Μπορεί να έχουν και πρόσημο αρνητικό.
Έχω κάποιες ανακοινώσεις και κάποια έγγραφα που θα κατατεθούν στα Πρακτικά. Λέγεται ότι ο ν. 4430/2016 δεν έδινε το δικαίωμα να ανανεωθούν συμβάσεις μετά το 2019. Έλα όμως που έχουμε προκηρύξεις όπως στο Κωνσταντοπούλειο τον Μάιο του 2020 και είναι με ΣΟΧ του 2020 αλλά και στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Πώς γίνεται τότε; Άρα κάτι σημαίνει που ανανεώθηκαν αυτές οι συμβάσεις. Τους δίνετε μία παράταση τριμήνου, κύριε Υπουργέ; Να βγάλουν τη ραστώνη του θέρους; Τι θα γίνει μετά; Θα φάμε τα παιδιά μας; Θα μείνουν οικογένειες στο δρόμο. Σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα. Ή θα μπούνε σε νέες εργασιακές συνθήκες με τετράωρα, 3 ευρώ την ώρα και αν ή θα τους κρατάνε και παραπάνω. Γιατί αυτό συμβαίνει έξω. Θα έχουμε ναι μεν την ψηφιακή κάρτα αλλά θα απολύονται κάθε τρεις και λίγο, γιατί είναι εύκολες πλέον οι απολύσεις. Και οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους τώρα γι’ αυτό το οποίο θέλετε εσείς να ανοίξετε. Αλλά θα είναι ασκός του Αιόλου. Θα είναι κερκόπορτα αυτό. Οι άνθρωποι έχουν την αγωνία τους γιατί είναι μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι εξ ουρανού. Κινδυνεύουν, λοιπόν, αυτοί και οι οικογένειές τους να μείνουν στο δρόμο. Αυτά με τις συμβάσεις. Προσωρινή παράταση ζωής και τίποτα παραπάνω. «Πεποίηκά τι κοινωνικώς, ουκούν ωφέλημαι», έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος. Αν κάνεις κάτι καλό για την κοινωνία τότε θα είσαι πραγματικά ωφελημένος. Και πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι όλοι μας. Είμαστε και οι ίδιοι ωφελημένοι. Η κοινωνία όταν προσφέρουμε ωφελείται και μας το ανταποδίδει.
Τι να μιλήσω τώρα; Γι’ αυτές εδώ τις εικόνες; Βλέπει το κινητό του ο Υπουργός αλλά ξέρει τις εικόνες. Είναι αυτό που κρύβουν τα κανάλια με τους απεργούς πείνας. Εδώ. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποιες φοβίες. Οφείλουμε να τις σεβαστούμε, κύριοι. Είναι παιδιά μας. Είναι ακαδημαϊκά κύτταρα της κοινωνίας. Αυτοί οι άνθρωποι για τους δικούς τους λόγους κάνουν απεργία. Πέφτουν κάτω. Τα κανάλια το κάνουν γαργάρα. Προχθές υπήρχε περιστατικό που οι ίδιοι βοήθησαν το ατύχημα αυτό γιατί έτυχε να κάνουν την απεργία εκεί μπροστά από το Υπουργείο Υγείας. Και μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη; Οι άνθρωποι μάλλον οργίζονται όχι όταν βιάζονται αλλά όταν αδικούνται. «Μάλλον οργισμένοι ή βιαζόμενοι», έλεγε ο Θουκυδίδης. Περισσότερο οργίζονται όταν τους αδικείς παρά όταν τους βιάζεις. Και έρχεται τώρα αυτό το αντικοινωνικό περιβόητο ΦΕΚ. Είστε πολλοί νομικοί. Και ο Υπουργός νομικός είναι. Εγώ δεν μπορώ να το εξετάσω. Δεν είμαι ειδήμων νομικά. Αυτό το ΦΕΚ το περάσαμε εν μία νυκτί; Ποιο ΦΕΚ; ΦΕΚ άρθρο 67 του ν. 4886 12α 24.01.2022. Είναι εδώ. Η Ελληνική Λύση το κατέθεσε και τότε στα Πρακτικά. Έλειπε ο κ. Πλεύρης. Θα το ξανακαταθέσουμε στα Πρακτικά. Τι λέει; Όσοι είναι σε αναστολή δεν μπορούν να έχουν νέα εργασιακή σχέση. Δεν μπορεί να μεταβληθεί η εργασιακή τους σχέση αλλά δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά με αμοιβή. Είναι στη σελίδα 11. Είναι κοινωνικό; Πείτε τον άλλον ανεγκέφαλο, ψεκασμένο. Η οικογένειά του, ο άμαχος πληθυσμός, πεινάει όμως. Κάνει μια άλλη δουλειά. Ντιλιβεράς, σερβιτόρος, σε μεταφορική. Και του το απαγορεύετε. Και του λες τώρα «μέχρι παραμονή πρωτοχρονιάς θα βγάλεις καλοκαίρι, φθινόπωρο, θα φτάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν έχεις δικαίωμα να δουλέψεις». Εκτός αν γίνουν εκλογές και αλλάξουν ίσως τα δεδομένα. Δηλαδή, τι να κάνεις; Το γάλα στα παιδιά ποιος θα το πάρει;
Αυτό είναι ΦΕΚ, κύριε Υπουργέ μου. Το βγάλατε εσείς. Τους απαγορεύετε να κάνουν δεύτερη δουλειά. Δεν μπορώ να το εξετάσω νομικά. Νομική είναι λέει μια επιστήμη που μπαίνει παντού αλλά σε αυτήν δεν μπαίνει κανένας. Έτσι μου έλεγε ένας φίλος δικηγόρος. Είμαι και πατέρας νομικού. Τι κάνετε εδώ; Τους απαγορεύετε να κάνουν άλλη δουλειά; Είναι κοινωνικό μέτρο, κύριε Υπουργέ αυτό; Είναι κοινωνία των πολιτών; Προσφέρουμε εμείς; Το δάκρυ της πολιτικής έχει στεγνώσει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο ιδρυτής το έλεγε κάποτε αυτό. Έχει στεγνώσει το δάκρυ μου. Θέλω να προσφέρω δικαιοσύνη.
Ακούστε λίγο και θα κλείσω με αυτό. Ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Βελόπουλος, τα ανέλυσε όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες. Μίλησε περί όλων αυτών των ζητημάτων και όλα αυτά που θα αλλάξουν στον χάρτη των Βαλκανίων τα επόμενα χρόνια. Για τα πυρηνικά που θα γίνουν στη Βαλκανική. Οι Αλβανοί με τους Κροάτες κάνανε μια συμφωνία να κατασκευάσουν έναν πυρηνικό σταθμό στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Οι Σλοβένοι στο Κούρσκ.
Πάνε να αντικαταστήσουν τον Κοζλοντούι με τον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπέλενε οι Βούλγαροι και ζητούν τη συνδρομή της Ελλάδος, όταν οι Σκοπιανοί και οι Σέρβοι ζητούν να μπουν στην Κοινοπραξία του Μπέλενε, που θα παράγει 16 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο και θα το φτιάξει η ρωσική εταιρεία ROSATOM, γιατί η RWE, οι Γερμανοί, αποχώρησαν το 2010. Αυτό να μας βάλει σε έναν προβληματισμό, όταν σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει το Ακούγιου πάλι από τη ρωσική εταιρεία ROSATOM.
Βλέπετε τι στάση κρατούν απέναντι στη Ρωσία Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία. Θα παράγει 32 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες στη Μερσίνα, σε σεισμογενή περιοχή. Αυτό θέλει πολλή ανάλυση. Πρέπει να προκαλέσουμε μια τέτοια συζήτηση. Και στη Ρουμανία υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας στην Τσερναβόντα.
Όμως, θέλω να σας βάλω σε έναν προβληματισμό. Την άλλη φορά δεν ακούστηκε. Το 2012 υπήρχε ένα πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Τώρα έχει πάει ένατος στον κόσμο. Το έκρυβαν. Ο προκάτοχος του Γιανουκόβιτς το έκρυβε. Ο αντιδραστήρας έκλεισε δύο φορές σε τρεις εβδομάδες. Γιατί έγινε αυτό; Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Διότι πίεσαν Αμερικανοί και Ιάπωνες να αντικαταστήσουν τις ρωσικές ράβδους στο περίβλημα του αντιδραστήρα με ιαπωνικές και αμερικανικές. Τι σημαίνει αυτό; Δεν υπήρχε συμβατότητα. Είναι σαν να βάζεις ένα ανταλλακτικό τελείως διαφορετικής μάρκας.
Σας βάζω σε προβληματισμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επίσης, δεν είδα καμία αντίδραση σε αυτό που έγινε χθες με την περιβόητη Συμφωνία -προδοτική για εμάς, τραγική και θα δείξει ο χρόνος- των Πρεσπών. Διότι όσοι παρακολουθήσατε χθες στον αγώνα Πορτογαλία-Σκόπια -για μας, πάντα θα είναι «Σκόπια»- έγραφε «Μακεδονία» με την ευλογία της UEFA, της FIFA. Σε λίγο θα δούμε στο καντράν του γηπέδου και Δημοκρατία του Ίλιντεν.
Γιατί, κύριοι; Τελευταία γίνονται πολλά εκεί και περιμένουμε και την απογραφή αυτές τις μέρες. Θα αντιδράσουμε;
Πάει περίπατο. Είδατε ποια Συμφωνία υπογράψαμε, πέρα από το Αεροντρόμ και το Στιπ, όπου έγιναν εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας; Χθες ήταν «Μακεδονία» τα Σκόπια επισήμως σε παγκόσμια κλίμακα. Πού πήγε το «Βόρεια»;
Τέτοια συμφωνία υπογράψαμε και παρόλο που το ζητάμε, ως Ελληνική Λύση, δεν την φέρνετε προς συζήτηση. Ας προβληματιστεί ο ελληνικός λαός.
Όμως, πρωτίστως, ο ελληνικός λαός αυτή την ώρα υποφέρει από το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, όπως και οι φορτηγατζήδες.
Έχουμε καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις. Θα το συζητήσουμε στο Κοινοβούλιο και περιμένουμε απαντήσεις για την κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Σας ευχαριστώ.